Varför herrfotboll är en dålig ide ur ett brottsperspektiv.

Sverige vann mot Mexico förra veckan, yeeeey!

Alltså, jag är verkligen noll intresserad av fotboll, men det är ju alltid kul när ens landslag i någon sport vinner, det blir sån härlig folkfest då.

Nåt som inte är lika härligt är kopplingen mellan fotboll och våld i olika former. Hej machonorm! Jag vet, jag vet, det är lite (mycket) att sparka in en öppen dörr när man påpekar detta, men jag (som då är otroligt ointresserad av sport och inte aktivt uppsöker några som helst nyheter om det) har faktiskt varit lite chockad över mediarapporteringen runt VM i år med tanke på hur mycket skit som dök upp i alla mina flöden när VM startade. På ett sätt är det bra att media uppmärksammar det, för det betyder att devisen ”boys will boys” inte riktigt håller längre, men samtidigt – VAD FAN HÅLLER NI PÅ MED fotbollsfans (nej, inte alla fotbollsfans, gaaaahd)?!

Det började med att jag såg detta, när Nina Rung delade information om statistiken på insta:

UK

Det finns forskning som visar att partnervåld i England ökar med 38% när hemmalaget förlorar en match. Mådde illa när jag läste det. Tänk alla kvinnor och barn som är tvungna att huka sig hemma när det är fotboll på TV, som verkligen verkligen hoppas på vinst, inte på grund av folkfestkänsla, utan på grund av att de inte vill bli någons slagpåse.

Sen läste jag en artikel om hur man oroade sig för att det skulle bli en upprepning av det som hände när VM ägde rum i Tyskland år 2006, då det poppade upp mängder med tillfälliga bordeller i anslutning till fotbollsarenorna. Föreningar som jobbar mot trafficking i Ryssland varnar för en boom i sexhandel under VM. Det finns ju inget som går hand i hand så som idrottsevent och att köpa kvinnors kroppar.

Så började VM och fotbollskommentatorn Hanna Marklund utsattes omgående för härliga snubbars åsikter på twitter. Eftersom man uppenbarligen inte hittade något fel i hennes kunskapsnivå etc så gick de flesta kommentarer på linjen ”bläuäh, en KVINNA som kommenterar herrfotboll och hon har så irriterande KVINNORÖST!”

Hanna Marklund

 

Spelarnas partners som hade åkt med till Ryssland fick inte vara ifred för våra svenska manliga supporters på plats.

fruarna 1

fruarna

OCH NEJ Martin Fredman, händer tenderar inte att ”hamna fel” när män bestämmer sig för att tafsa. Händer hamnar ofta där de gör eftersom männen ifråga bestämt sig för att kvinnors kroppar är allmän egendom.

De kvinnliga reportrarna på plats fick självklart inte vara ifred de heller. Sportbladets reporter Malin Wahlberg antastades upprepade gånger av svenska fotbollsfans inför matchen mot Sydkorea. Rufsad i håret, pussad på kinden, slickad i ansiktet, hårda armar runt halsen.

Reporter 1

Julieth Gonzalez Therán rapporterade för Deutsche Welle, när en man rusade fram, tog henne på bröstet och kysste henne på kinden.

reporter 2

 

Julia Guimarães, reporter för brasilianska SportTV, utsattes också för trakasserier i livesändning. Hon skällde ut mannen som försökt kyssa henne medan kameran rullade, vilket jag hoppas ledde till att många män fick upp ögonen för hur jävla oacceptabelt det är att försöka kyssa en för dem okänd kvinna medan hon försöker utföra sitt jobb. (Men vad händer dock med rubriken här BBC? Den kunde ni ha jobbat med i två minuter till).

Julia

.

Fansen fortsatte att imponera genom att stå i läktarna och skrika könsord och annat trevligt. Nytt nu är att FIFA bötfäller respektive lands fotbollsförbund om deras fans beter sig som idioter, vilket Mexico fick betala 257 000 kronor för.

Javier Hernandez

 

Sen spelade Sverige mot Tyskland och det gick inget vidare. Då verkade Sveriges samlade kollektiv av fotbollsintresserade unga män bestämma sig för att det är helt OK att kalla Jimmy Durmaz för några av de mest vidriga orden som svenska vokabuläret har att erbjuda, samt hota honom till livet. Den som påstår att det inte finns en machonorm eller rasism i Sverige är hjärtligt välkomna att scrolla sig igenom de flera tusen kommentarer som på kort tid rasade in på Jimmys instagram.

35923505_10155435299202470_6690620021288206336_n

.

Om man pratar om fotboll generellt sett, inte specifikt ur VM-perspektiv, så återkommer man ofta till våldet mellan huliganer och våld mot personer som råkar befinna sig i närheten när huliganer ryker ihop. Ibland slutar det i tragik, så som det gjorde år 2014 i Helsingborg, när en fotbollssupporter (obs, ej huligan som var ute efter att slåss, han befann sig bara på fel plats) misshandlades så illa att han dog.

DIF

.

I tillägg till våldet diskuteras det ofta vad det faktiskt kostar samhället i form av polisinsatser för att hålla aggressiva fotbollssupporters under kontroll. Från och med år 2014 fick inte längre polisen fakturera fotbollsklubbarna för sitt säkerhetsarbete i samband med matcherna. Tidigare hade klubbarna fått betala 920 kr/timme för varje polis, 320 kr/timme för polishund, 15 200 kronor/timme för polishelikopter osv, men det slapp man nu.

Jag vet inte om ni har sett den här videon från Stockholms tunnelbana – där supportrarna framstår som en svärm med zombies där de klättrar fram och tillbaka över spåren (funkar inte att sätta videon med spelstart på en minut pga okänt problem, men spola fram tills då)? Får faktiskt gåshud av obehag när jag ser på den.

Jag tänker att eftersom folk är så generösa med råd till kvinnor om hur vi ska undvika att bidra till våldtäkts- och övergreppsstatistiken (gå inte hem ensam, gå inte hem med en man, ha på dig kläder – men inte DE kläderna, åk taxi – men ta en bild av taxichaufförens ID-nummer i smyg, drick inte, jogga inte ensam etc) så kanske vi kan ge lite råd till män om hur de i fotbollssammanhang kan undvika att bidra till att öka vålds- och sexualbrottsstatistiken?

  • Håll dina händer för dig själv. Ta inte på folk som inte bett dig om att ta på dem.
  • Drick inte alkohol om du inte kan göra det utan att gå i regression till grottmänniska.
  • Köp inte sex. Du har aldrig rätt till en annan persons kropp annat än genom samtycke. Det går inte att köpa samtycke.
  • Fotboll är en sport. Underhållning. Om ditt lag vinner eller förlorar så behöver inte det firas/sörjas genom utövande av våld – varken mot andra människor eller egendom.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s