Mörderier reder ut begreppen: seriemördare eller massmördare?

Tänkte starta en ny kategori i bloggen, nämligen ”Mörderier reder ut begreppen”, som kommer handla om diverse true crime-lingo!

Vi börjar med något ”lätt”, nämligen vad skillnaden mellan en seriemördare och en massmördare är, vad som definierar dem och vilka olika sorters seriemördare och massmördare det finns.

SERIEMÖRDARE

ripper-news
”Ur-seriemördaren” Jack the Ripper brukar kallas för ”den första moderna seriemördaren”.

När man pratar om seriemördare så brukar man generellt sett säga att det är en person som mördar tre eller fler personer, med en så kallad ”avkylningsperiod” mellan varje mord. FBI skrev dock en ny definition efter ett symposium som hölls i 2005:

Serial Murder: The unlawful killing of two or more victims by the same offender(s), in separate events.

Det ligger en superintressant sammanfattning av resultaten av symposiumet (symposiet?) här – rekommenderar verkligen att ni tar en titt! I den här sammanfattningen slår man även hål på en rad myter om seriemördare, tex:

  • ”Seriemördare är dysfunktionella ensamvargar”. Nope, majoriteten av seriemördare lever inte ensamma, de är inte monster som bor i skogen och som framstår som uppenbart märkliga. Seriemördare har ofta familjer och jobb som de sköter på ett bra sätt.
636087431452622942-AP-BTK-Killer.1
Dennis Rader, The BTK Killer, var gift, hade barn, var scoutledare, hade ett fast jobb, hade gjort militärtjänst i amerikanska flygvapnet och var väldigt involverad i sin lokala kyrka.

 

  • ”Seriemördare motiveras bara av sex”. Även om sex kan vara en motiverande faktor och en del serimördare kombinerar sexuella övergrepp och mord, så gäller detta långt från alla. Ilska, pengar, spänning och uppmärksamhet är andra motiv. Enligt FBI så kan en och samma seriemördares motiv variera, inte bara från mord till mord, utan även under tiden ett enda mord begås.
hqdefault
John Allen Muhammad och Lee Boyd Malvo  höll Washington DC i skräck i tre veckor medan de sköt totalt 13 personer med snipergevär. Motivationen bakom morden var främst ilska och spänning.

Även om motivationen bakom morden givetvis kan variera, precis som gärningsmännens personligheter varierar, så finns det några gemensamma nämnare för dem som väljer att begå flera mord, tex: de är ofta sensationssökande, saknar skuldkänslor och ånger, de är ofta impulsiva och har ett stort kontrollbehov. Dessa faktorer är även framträdande för personer som har psykopatisk/antisocial personlighetsstörning. Det typiska för en person med denna personlighetsstörning är att hen använder charm, manipulation, hot och ibland våld för att kontrollera andra och för att tillfredsställa sina egna behov. Viktigt att påpeka är att inte alla personer med psykopatisk/antisocial personlighetsstörning utövar våld mot andra och alla seriemördare har inte den här personlighetsstörningen. Enligt FBI är det dock viktigt att de som utreder brott begångna av en misstänkt seriemördare har förståelse för vad diagnosen innebär, då personens beteende vid en brottsplats kommer påverkas av de här personlighetsdragen. Även en förhörssituation blir väldigt annorlunda – då det inte går att spela på skuldkänslor eller empati för offret på samma sätt (här tänker jag omedelbart på Peter Madsen, som inte tyckte att det spelade någon roll att han parterat Kim Walls kropp, eftersom hon redan var död), utan snarare handlar det om att bekräfta personens grandiosa självbild för att få dem att prata om sig själva och vad de gjort.

FBI definierade sedan 60-talet seriemördare i kategorierna organiserade, oorganiserade och blandat. På senare tid har man gått tillbaka en del på detta, då man har kommit fram till att det kan vara till nackdel för utredningsarbetet att begränsa sig till att sätta sådana etiketter på serieförbrytare.

Men, med det sagt tänkte jag att vi skulle ta en snabb genomgång av dem ändå, då begreppen ofta dyker upp i true crime-sammanhang.

Den organiserade typen planerar mordet i förväg, går metodiskt tillväga, tar ofta trofeer och har en plan för hur hen ska göra sig av med offrets kropp och eventuella bevis. Organiserade seriemördare går ofta efter offer som de lättare kan charmera eller övertala till att följa med dem, till exempel barn, personer som säljer sex, ungdomar som är hemlösa etc – personer i sårbara/utsatta situationer med andra ord (det känns som att det blir ännu värre pga det, utan att man ska försöka rangera exakt hur vidriga mord är och varför). Vanligtvis framstår de som sociala, trevliga personer som involverar sig i lokalsamhället och har personliga relationer till folk runt sig.

Johnwaynegacymug

John Wayne Gacy (aka The Killer Clown) kategoriseras som en organiserad seriemördare. Hans offer var främst pojkar och unga män, som han manipulerade in i sitt hem, där han senare också begravde en del av dem.

Den oorganiserade kategorin styrs till stor del av impuls, med vapen som råkar finnas tillgängliga vid tillfället. Deras MO bär ofta spår av överdrivet våld, nekrofili eller sexuellt våld.

Ed_Gein

Ed Gein anses vara en oorganiserad seriemördare, som levde ensam och isolerad på en gård. I tillägg till att mörda flera personer grävde han även upp kroppar ur gravar för att skända dem.

Blandat-kategorin då? Jo, där brukade man trycka in dem som inte passade in helt och hållet i en av de två ovan kategorierna.

Richard_Ramirez2

Richard Ramirez (aka The Night Stalker) är en seriemördare som kan anses som ”blandad”, då han var organiserad på det sättet att han stalkade och förberedde sina attacker, men han lämnade både bevis och levande offer efter sig – vilket anses som oorganiserat.

.

MASSMÖRDARE

Den vanligaste definitionen av massmord är att fyra eller fler personer mördas vid samma tillfälle, på mer eller mindre samma plats. (Menar också att jag läst tre eller fler personer någon annanstans, men hittar inte tillbaka till den källan nu…)

Vilka kan begå massmord?

En stat eller ett land: Här kan man sortera in allt som går under begreppet genocide, dvs handlingar mot civila som utförs av militära styrkor i tider av krig eller konflikt, till exempel det som Hitler och nazisterna gjorde mot judar i Tyskland och östeuropa, eller det Armeniska folkmordet som pågick samtidigt som andra världskriget.

Terroristorganisationer: Organiserade attacker för att uppnå politiska mål, till exempel 11 september-attacken i New York, eller tågbombningarna i Madrid 2004.

Kulter: Som exempel har vi Jonestown, Heaven’s Gate och Order of the Solar Temple.

Individer: Till exempel Eric Harris och Dylan Klebold, gärningsmännen bakom skolskjutningen i Columbine. En annan sådan gärningsman är Anders Behring Breivik.

Precis som för seriemördare så varierar den individuella massmördarens motiv och tillvägagångssätt. Motiv kan till exempel vara hämnd, jakt på pengar, eller behov av uppmärksamhet. För många av skolskjutningarna kan man konstatera att motivet varit hämnd. Förutom gärningsmän som Eric Harris och Dylan Klebold finns det ju även exempel inom Incel-rörelsen (som vi skrivit om tidigare), bland andra Elliot Rodger och Alek Minassian – som ville hämnas på typ alla tjejer som inte velat ligga med dem. Rodger tog självmord efter attacken, medan Minassian försökte provocera en polis till att skjuta honom. Båda dessa är relativt vanliga tillvägagångssätt vid massmord; att gärningsmannen/männen tar sitt eget liv efter attacken eller försöker få någon annan (vanligast polisen) att göra det. Ett undantag från den regeln är svinet Anders Behring Breivik, som VILLE ställas inför rätta, då det skulle ge honom en möjlighet att lägga fram sin ”politiska ideologi” för allmänheten.

3ae2fdc9d259f0c83b5b8eda236272a7

Alek Minassian (vänster) var gärningsmannen som mejade ned 26 personer, varav tio avled, med en van i Toronto. Elliot Rodger mördade sex personer och skadade fjorton i The Isla Vista Killings år 2014.

Spree murder är ett bregrepp inom samlingsbegreppet massmord – när en gärningsman uppsöker mer än en plats för att döda, men även här utan nedkylningsperiod emellan. Ett exempel på det är George Emil Banks, som först mördade hela sin familj hemma i sitt eget hus, sen satte sig i bilen och körde till sin ex-flickvän och sköt även hennes familj.

Nä, fy. Nu har jag mest av allt lust att gå och lägga mig. Tänkte att det skulle vara ganska easy-peasy att skriva ihop ett sådant här inlägg pga begreppsbaserat, men att googla fram exempel på gärningsmän och läsa igenom deras profiler var ganska… not great.

 

 

 

 

 

En reaktion till “Mörderier reder ut begreppen: seriemördare eller massmördare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s