Mysteriet med den döda ”Joseph Newton Chandler III” är löst – det här är hans riktiga identitet.

First things first: the backstory (känner du redan till den kan du hoppa direkt ner till the fresh news)

Den 30 juli 2002 svarar polisen i Eastlake, Ohio, på ett larm om en upphittad kropp. På plats upptäcker man att Joseph Newton Chandler III har begått självmord i sin lägenhet. Till en början är det ett rutinärende, men allt förändras när polisen upptäcker att Joseph Newton Chandler III var en åttaårig pojke som varit död i 57 år efter en bilolycka i Texas 1945. Vem mannen som tagit sitt liv är har de ingen aning om.

DgPDL06UcAAJxse

Man börjar utreda mannens liv. Han ägde 82 000 dollar och uppgav att den riktiga Joseph Newton Chandler IIIs föräldrar var hans egna föräldrar fastän de dött i samma bilkrasch. Han använde samma födelsedag (11 mars 1937) och födelseort (Buffalo) som åttaåriga Joseph Newton Chandler III.

På mannens hyreskontrakt stod en syster listad som anhörig; en Mary R. Wilson som bodde i Colombus, Ohio, men när utredarna sökte upp henne på angiven adress fann de bara ett tomt hem. Polisregistret var tomt och journaler för tandläkarvård fanns bara för de senaste 23 åren. Polisen lyckades inte ta några fingeravtryck från hans hem då alla var smudged och oanvändbara. DNA kunde man dock samla in från ett av mannens tidigare läkarbesök.

Chandler_1992Härlig kvalla, foto från 1992

I hans telefon fanns bara arbetskamrater listade som ICE-kontakter. Mannen hade jobbat för samma företag i 12 år. Han beskrevs som smart, bra på elektronik och som en eremit: han antingen jobbade, handlade mat eller var hemma samt hade få eller inga vänner. Mannen betedde sig lite märkligt ibland. Han kunde lyssna på *white noise* i flera timmar och en gång körde han till en LL Bean-affär (typ Naturkompaniet) i 10 timmar (110 mil) bara för att vända och köra tillbaka hem när det inte fanns några lediga parkeringsplatser utanför butiken.

En av de som hade någorlunda kontakt med mannen var hans arbetskamrat Mike som var den person som anlitade mannen på timmar för företaget. Mike hade fått höra att ”Joe” fått magcancer och Mike erbjöd sig för att vara hans listade anhörig/nödkontakt om något hände. Därför ringde polisen Mike när de hittade kroppen.

Eftersom Mike inte visste så mycket alls anlitade han en privatdetektiv för att snoka upp allt som fanns om ”Joe”. Och hittade något! The Fake Joe hade ansökt om födelsecertifikat och social security card som Joseph Chandler III år 1978 i Rapid City, South Dakota och flyttade kort därefter till området runt Cleveland.

Okeeej så den här storyn har ett rätt trivsamt klimat för konspirationsteorier.

US Marshall har utrett flera olika spår. Man tror att han använt den falska identiteten sedan åtminstone 1978 och var av någon anledning på rymmen från *authorities*. En av de främsta teorierna lyder: att han var en farlig flykting, kanske en nazist som tagit sig till USA efter andra världskriget. Här är lite andra spår:

joseph_zodiac.JPG

  • Zodiac. Såklart. Inget mysterium shall pass utan konspirationer om honom (på presskonferensen svarade polisen ”maybe”)
  • En fånge som rymt från Alcatraz
  • En *mer flytande kategoriserad* kriminell åtminstone
  • Stephen Campbell, som var wanted for attempted murder i Cheyenne, WY, och som jobbade som ingenjör och säkert var bra på eletronik han med. Campbell ska ha haft flera olika falska identiteter.

Vem är han då?

Hans riktiga namn är Robert Ivan Nichols. Det säger oss inget egentligen, men det här vet man om hans liv:

joseph

Hans familj anmälde honom försvunnen 1965, åtta år innan han tog Joseph Newton III som identitet. Robert Ivan Nichols var en krigsveteran från andra världskriget. Han var i marinen under andra världskriget och tjänstgjorde på båten USS Aaron Ward som nästan sjönk när tre kamikazeplan attackerade 1945. Robert blev skadad två gånger i samband med attacken och fick därefter ett purple heart för sin insats. Hans familj berättar att när han kom hem från kriget brände han sin uniform.

 

Under 60-talet flyttade han till Kalifornien. 1964 skilde han sig från sin fru och lämnade henne och sina två söner. Enligt internetdetektiver ska han ha sagt att de en dag skulle få reda på varför han lämnade dem. Han kunde även occasionally försvinna i veckor i taget.

joseph2.jpg

Kort efter han tog den falska identiteten flyttade han till området där han sedan skulle leva restan av sitt liv. Polisen vet ännu inte var han varit mellan år 1965 och 1978 och varför han sa upp kontakten med sin familj och stal Chandler IIIs identitet.

2016 lyckades polisen genom DNA koppla honom till namnet Nicholas eller Nichols genom att använda samma familjärt DNA-spårning som ledde till identiteten på Golden State Killer. Så fort Roberts son såg bilderna visste han att det var hans pappa. Sonen känner inget agg mot sin pappa.

En reaktion till “Mysteriet med den döda ”Joseph Newton Chandler III” är löst – det här är hans riktiga identitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s