Så blev Allison Mack från Smallville ansiktet utåt för en sekt som sysslade med sextrafficking

Det var säkert många som läste rubrikerna när skådespelerskan Allison Mack arresterades för sextrafficking i april i år. Hela grejen runt detta är bara så otroligt WEIRD att jag var tvungen att undersöka allting lite närmare.

03a558ac-3150-11e8-9019-a420e6317de0_1280x720_082015

Allt börjar med Keith Raniere – en ”entreprenör” som under tidigt 90-tal grundade företaget Consumers Buyline, vilket ganska omgående blev anklagat för att vara pyramidspelsverksamhet. New Yorks Attorney General fick Raniere till att skriva på en consent order som förbjöd honom från att fortsätta driva eller marknadsföra ”a chain distribution scheme”.

Detta stoppade uppenbarligen inte Keith Raniere.

En liten parantes här för att ge er en bild av vilken ödmjuk och down to earth person Keith Raniere är. Han påstår själv (hittar ingen fakta som kan backa upp att det han säger är sant) att han har en IQ på 240, att han pratade flytande som ettåring, lärde sig själv tre års gymnasiematte på 19 timmar som tolvåring, lärde sig själv att spela piano på ”konsertnivå” och som 13-åring behärskade han universitetsmatte samt flera olika datakodningsspråk. Eh, ja. Alltså, jag tvivlar inte på att det finns barngenier – men satt i senare sammanhang så står det ganska klart att Raniere har en väldigt tydlig och narcissistisk syn på sig själv som self-declared genius. I hans biografi på hans hemsida har det tidigare tex stått ”One of the top three problem solvers in the world.”

Som sagt – ödmjuk kille.

.

3-nancy-1-300x300-copy

1997 träffar Keith Raniere en kvinna som heter Nancy Salzman. Hon är utbildad sjuksköterska och terapeut som har studerat hypnos och neurolingvistisk programmering – NLP (vilket Raniere också studerat). NLP anses av vissa vara något av en pseudovetenskap, som kort sammanfattat och väldigt förenklat handlar om att samla in information om en person för att sedan kunna skräddarsy hur den personen ska bemötas för att få maximalt positivt utfall. Metoderna används ofta i coachning, ledarskapskurser mm. Som lite kuriosa så anses tex Neil Strauss Incel-bibel The Game var en NLP-bok.

Nancy Salzman lånade ut 50 000 dollar till Ranieres dåvarande flickvän Toni Natalie för ett hälsoföretag hon drev som sedan gick konkurs, vilket ledde till en rättegång där Raniere tog Salzmans parti (men där domaren dömde till Toni Natalies fördel) och där Raniere sedan i flera år efteråt trakasserade Natalie på olika sätt, bland annat genom att teckna det här charmerande diagrammet över varför hon var en dålig person:

deathtimeline

1998 startar Nancy Salzman och Keith Raniere företaget som senare kommer bli känt som NXIVM (uttalas Nexium). Affärsiden ska bygga på Ranieres ”beteendemodifikations-teknologi” som han utvecklat. Man lanserar sina Executive Success Programs, som är dyra seminarier för folk som ”vill bli framgångsrika”. Sounds legit. Keith Raniere kräver att hans studenter ska kalla honom ”Vanguard”  – ett begrepp han hämtat från ett arkadspel som beskriver en person som blir starkare när hen förgör sina fiender – och Nancy Salzman för ”Prefect”.

leadnxim

Seminarierna som erbjuds bygger på ett helt nytt lingo som Keith Raniere skapat, där deltagarna bland annat ska akta sig för ”parasiter” (personer som skapar problem) och ”undertryckare” (personer som vill förstöra det goda). Kurserna sker i ett intensivt tempo, med 17-timmarsdagar där deltagarna uppmanas dela med sig av sitt eget destruktiva och negativa beteende (vilket sedan används mot dem) och de uppmuntras att ta vardera kurs flera gånger eftersom varje dollar de betalar till NXIVM symboliserar en investering de gör i sig själva. Jamen ni hör ju vilket jävla BS det är…

Det finns avhoppade deltagare som vittnar om att de varit tvungna att söka psykologhjälp efter avslutade kurser, eftersom de känt sig totalt nedbrutna och värdelösa. Det finns till och med de som upplevt psykotiska episoder i samband med seminarierna. Självklart måste alla deltagare signera omfattande non-disclosure agreements, där de går med på att inte prata om någonting som sker på kurserna med utomförstående. Och hela affärsiden är så klart även ett pyramidspel, där de mest engagerade medlemmarna kan få upp till 20% andel av det som personer de rekryterar betalar för seminarier. Fram tills i dag uppges cirka 16 000 personer ha deltagit i NXIVMs seminarier eller varit medlemmar.

År 2003 inträffar en serie händelser som ska komma att påverka NXIVMs rykte negativt. Forbes Magazine publicerar en exposè som inte är särskilt smickrande för Keith Raniere – något som kommer som en fullständig överraskning för honom, då han trodde att tidningen skulle publicera ett smickrande porträtt av honom och hans framgångsrika företag.

forbes-768x8981

 

Den 6 februari 2003 försvinner även Kristin Snyder, en kanadensisk kvinna som deltagit på flera av NXIVMS seminarier. Utredningen runt hennes försvinnande kom fram till att hon tagit självmord genom att paddla ut till havs i en kajak som hon medvetet välte. Varken hennes kropp eller kajaken hittades dock och Kristin var en van kajakpaddlare som var tränad i survival skills. Hennes familjemedlemmar vittnar om att hon i tiden fram till försvinnandet varit helt nedbruten på grund av kurserna hon gått på hos NXIVM. Kristin levde tillsammans med sin partner Heidi, men det ryktas om att hon även inlett ett sexuellt förhållande med Keith Raniere och att hon berättat för folk runt sig att hon var gravid med hans barn. När hennes bil hittades vid en campingplats utanför Anchorage så satt nycklarna kvar i bilen och det låg två handskrivna lappar i den. På den första lappen stod det:

I attended a course called Executive Success Programs (a.k.a. Nexivm) based out of Anchorage, AK, and Albany, NY. I was brainwashed and my emotional center of the brain was killed/turned off. I still have feeling in my external skin, but my internal organs are rotting. Please contact my parents … if you find me or this note. I am sorry life, I didn’t know I was already dead. May we persist into the future,

På den andra lappen stod det:

No need to search for my body.

Här är ett klipp från ABC News granskning av NXIVM, som sändes fyra månader innan Keith Raniere och Allison Mack arresterades, där Kristin Snyder nämns (hela videon är sevärd och även Toni Natalie är med och berättar om sin relation till Raniere, men biten om Kristin Snyder kommer först vid 6-minutersmärket):

Det som är fruktansvärt obehagligt är att Kristin inte är den första personen i Keith Ranieres närhet som tar självmord – bara fyra månader innan Kristin Snyder försvann så hittades Ranieres on again-off again flickvän Gina Hutchinson död i närheten av ett buddhistiskt center utanför Woodstock. Ginas syster och andra anhöriga vittnar om att Gina under många år (hon träffade Keith Raniere när hon bara var 15 år och han var i 20-årsåldern) hade haft problem med att hantera att Raniere även hade relationer med många andra kvinnor i tillägg till henne.

Jodå, den här mannen låter ju bara mer och mer sympatisk – don’t you agree?!

Jag hittade massa info på nätet om Keith Ranieres och Gina Hutchinsons förhållande, men eftersom jag inte med säkerhet vet vad som är fakta och vad som bara är rykten så låter jag bli att dela det här. Men, det är inte trevlig läsning och det att Gina var så ung när de först träffades, medan Raniere var flera år över 20 tycker jag ju talar sitt tydliga språk om vilken sorts man Keith Raniere är…

Familjen Franco från New Jersey, som hade flera familjemedlemmar som gått med i NXIVM, anlitar år 2003 Rick A. Ross – en expert på kulter, för att granska företaget och för att hjälpa dem att ingripa så att deras familjemedlemmar ska gå med på att lämna NXIVM. Ross lade upp en psykiatrisk utredning av företagets instruktionsmanual på sin hemsida och kallade seminarierna för ”dyr hjärntvätt” – vilket ledde till att Keith Raniere och NXIVM stämde honom. Familjen Franco anlitade även rättspsykiatrikern John Hochman, som undervisade vid UCLA, och efter att han läst igenom NXIVMs manual skrev han:

”It is a kingdom of sorts, ruled by a Vanguard, who writes his own dictionary of the English language, has his own moral code and the ability to generate taxes on subjects by having them participate in his seminars. It is a kingdom with no physical borders, but with psychological borders–influencing how his subjects spend their time, socialize, and think.”

Keith Raniere och Nancy Salzman stämde honom också. Och så stämde de familjen Franco. Alla NXIVMs stämningar av personer som kritiserat dem har avfärdats av rätten.

OK – så hur kommer Allison Mack in i bilden? Jo, hennes skådespelarkollega från tv-serien Smallville, Kristin Kreuk, tog med henne på ett av NXIVMs möten med deras ”kvinnoavdelning” Jness, i slutet av 2006. Kristin Kreuk hoppade av NXIVM några år senare, men Allison rekryterades in i verksamheten och blev snabbt en väldigt aktiv medlem. En avhoppad medlem som hade en ledarroll inom NXIVM, Susan Dones, berättar i en intervju med Hollywood Reporter att företaget aktivt jobbade med att rekrytera kändisar, för att sedan kunna använda dem i sin marknadsföring och locka in fler unga medlemmar. Allison Mack blev väldigt framgångsrik inom det området och hon jobbade snart tätt med både Keith Raniere och Nancy Salzman för Jness och NXIVM. Det finns tex en serie youtube-videos med Mack och Raniere där de sitter vid ett bord och bara pratar SVADA om hur fantastiska Ranieres metoder är. Mack hade också en egen youtube-kanal där hon lade upp videos där hon hyllade NXIVM och svarade på frågor från följare.

5abe345dc0c4b

Det var aldrig någon direkt hemlighet inom NXIVM att Keith Raniere typ använde företaget för att ligga runt. Han hade alltid flera förhållanden med upp till ett dussintal kvinnor på samma gång. Det finns ju många som är polyamorösa och så länge det sker mellan samtyckande vuxna så är det verkligen inte är någon annans business. Så skulle det dock visa sig INTE vara fallet här.

Det gick som sagt länge rykten om att shady grejer hände hos NXIVM, men det var speciellt under 2017 som kvinnor som hoppat av NXIVM och Jness började prata med media om vad de upplevt under sin tid som medlemmar. I en intervju med The New York Times berättar tidigare NXIVM-medlemmen Sarah Edmondson att Keith Raniere och Allison Mack hade grundat ett hemligt sorority inom NXIVM, som de kallade DOS. Förkortningen DOS står för Dominus Obsequious Sororium, eller (och håll i er nu) Master Over Slave Women.

Myyyyyyyyys!

Förutom Keith Raniere så var det Allison Mack som stod högst i rang i DOS och det var hennes uppgift som ”master” att rekrytera nya ”slavar” från NXIVM till DOS. Vad var då syftet med DOS? Jo, det som man sa till kvinnorna som rekryterades var att DOS skulle fungera som ett inflytelserikt nätverk av kvinnor med makt att tex påverka politiska val. Men först skulle kvinnorna vara tvungna att lära sig att mästra de svagheter som Keith Raniere menar bor i alla kvinnor: överkänslighet, oförmåga att hålla löften och viljan att vara det ständiga offret.

I will go out on a limb here och gissa att Keith Raniere aldrig har sett ett kommentarfält i valfri dagstidning på nätet – där är det nämligen ingen tvekan om vilka som är överkänsliga ständiga offer…

Underkastelse och lydnad skulle användas som verktyg i träningen för att få kvinnorna att göra sig fria från dessa svagheter. De skulle brytas ned mentalt med andra ord. Som en del av träningen skulle ”slavarna” svara på sms från sin ”master” (bland andra Allison Mack) inom 60 sekunder. Om de inte gjorde det tvingades de att fasta eller så fick de fysiska straff. Som initeringsceremoni så hölls kvinnorna fast på ett bord och brändes under höftbenet med en kauteriseringspenna. Motivet som etsades in i kvinnornas hud var Keith Ranieres och Allison Macks initialer. Här är en bild på hur Sarah Edmondsonds brännmärke ser ut:

h_15016959-73f9ad54-e128-46a1-9ece-7dc91d3b1f31

De som var ”masters” skapade en dropbox, där ”slavarna” var tvungna att en gång per månad lämna antingen nakenbilder av sig själva, eller komprometterande information om sig själva. Det förklarades för dem att om de hoppade av eller skvallrade om verksamheten i DOS, så skulle deras ”master” sprida bilderna och informationen. De fick även ett google doc med ett schema över när de skulle rekrytera nya ”slavar” till DOS. Enligt vittnesmål från medlemmar i DOS så utpressades dem av Mack till att arbeta gratis för och till att ”ha sex” med Keith Raniere mot sin vilja (sätter det inom citationstecken, då vi alla vet att sex utan samtycke inte är sex, utan övergrepp).

Keith Raniere arresterades på en lyxresort i Mexico i mars i år, efter att FBI jagat honom i sex veckor. Han var där tillsammans med en grupp kvinnor från NXIVM, inklusive Allison Mack och Nancy Salzman, vilka hoppade in i en bil och körde efter polisbilen som förde Keith Raniere från resorten. Allison Mack återvände till New York, där hon sedan arresterades i april. Det var också i april som åtal mot båda två väcktes – här är ett nyhetsinslag om det:

Åtalet mot Keith Raniere och Allison Mack består av tre tillfällen av sextrafficking och konspiration för att tvinga andra till arbete (var tvungen att använda min utbytesstudentengelska samt google translate här – men det heter alltså ”conspiracy to commit forced labour”). Åklagaren i New York menar att NXIVM varit en front för en sexkult, som haft som syfte att lura och manipulera kvinnor till att utföra sexakter (på Keith Raniere), till stor del genom att utpressa dem genom komprometterande information och nakenbilder på dem. Åklagaren har en lista på fler än 50 kvinnor som utnyttjats av Raniere och Mack. Rättegången mot Keith Raniere och Allison Mack ska börja den förste oktober i år, då de båda riskerar att dömas till 15 års fängelse. För tillfället är Allison Mack ute mot en borgenssumma på fem miljoner (!!!) dollar, medan Keith Raniere sitter häktad fram till rättegången eftersom han anses vara flyktbenägen, samt att det antas att han har stora mängder pengar gömda på hemliga konton.

För mig är det väldigt tydligt vem skurken i den här historien är. Jag säger som jag brukar säga, lägg skulden där den hör hemma: hos förövaren (och om det inte var tillräckligt tydligt så syftar jag alltså på Keith Raniere). Tycker jag att Allison Mack är oskyldig? Absolut inte, hon beskrivs som extremt manipulativ och elak av flera av kvinnorna i DOS, och hon var en av dem som skaffade fram nya kvinnor för Raniere att förgripa sig på. MEN, jag tror ju också att hon, precis som många andra i NXIVM var hjärntvättad och inte riktigt fattade vad hon gjorde. Som med allt annat abusive behavior så finns det ju en normaliseringsprocess som sätter en ny standard för vad som är OK och inte.

Vi får se vad som händer under rättegången i oktober, personligen håller jag tummarna för att Keith Raniere inte kommer kunna vistas i närheten av en kvinna på måååånga år. Han kan säkert använda tiden i fängelset till att lära sig typ kärnfysik och bli världsmästare i schack eller nåt.

PS! Det ska tydligen produceras en tv-serie baserad på vad som hänt i NXIVM, med Shannon Woodward (som spelar Elsie i Westworld) som producent!

 

Annons

3 reaktioner till “Så blev Allison Mack från Smallville ansiktet utåt för en sekt som sysslade med sextrafficking

    1. Ja. 😦 Det finns massor av olika bilder på brännmärkena om man googlar, men kände inte att det behövdes illustreras ytterligare pga vidrigt. I flera andra fall ser man tydligt att det är Allisons och Keiths initialer – Keith har också bekräftat per sms till en avhoppad medlem att det är deras initialer, även om de nu tydligen försöker förneka det och säger att det är motiv med en helt annan betydelse. Efterhandskonstruktion…

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s