Sommarprat-tips för true crime-lovers!

Den 23 juni börjar Sommar i P1! Jag, som är certifierad tant, lyssnar på typ samtliga avsnitt av sommarvärdarna, men tänkte lyfta de av årets sommarpratare som är extra intressanta ur ett true crime-perspektiv!

 

Kaj Linna

25 juni: Kaj Linna. Kaj dömdes till livstids fängelse för Kalamarksmordet år 2004. För två år sedan beviljades han resning i högsta domstolen, efter att fallets huvudvittne ändrat sin historia – vilket var den främsta (och enda, eftersom det inte fanns någon teknisk bevisning som band Kaj till mordet) orsaken till att Kaj dömdes för mord. Han ska i sitt sommarprat berätta om hur det var att sitta i fängelse i 13 år för ett mord han inte begått – ska bli väldigt intressant att lyssna på! För den som vill veta mer om Kaj Linna och Kalaksmordet så har jag fått tips om att podcasten Spår (som produceras av Anton Berg och Martin Johnson) ägnade fem avsnitt  åt fallet i 2015.

.

Katarina Wennstam

6 juli: Katarina Wennstam. En av den här bloggens stora hjältinnor! Författare, journalist och debattör. Katarina är alltid välformulerad och on point när det gäller frågor som har att göra med mäns våld mot kvinnor. Rekommenderar verkligen att följa henne på insta om ni inte redan gör det! Hon ska prata om bland annat MeToo och kampen för kvinnors rättigheter. Älskar för övrigt den här meningen från presentationen av henne på SR:s lista över sommarvärdar: Har varit intresserad av brott och straff ända sedan farmor Majken brukade natta henne med hjälp av polisradion.

.

Stefan

10 juli: Stefan, pappa till Ebba, som var ett av offren för terrorattacken på Drottninggatan. I april i år delades de första stipendierna ut från stiftelsen som Stefan startade i Ebbas namn, ett år efter att Ebba rycktes bort från familjen. Jag kan inte ens föreställa mig smärtan av att förlora ett barn. Tror inte att detta kommer bli ett lätt sommarprat att lyssna på, men ett som man borde lyssna på om man orkar. Stipendiet Ebbas hjärtan hittar ni mer info om här.

.

Anders Thornberg

16 juli: Anders Thornberg. Vår nya rikspolischef, som ska prata om polisens arbete och sina år i SÄPO. Ska bli superintressant! Det står i hans presentation att han är utbildad av FBI och att han rekryterades av SÄPO för ett hemligt uppdrag inom kontraspionage år 1986. Juicy!!!

.

Tauba Katzenstein

30 juli: Tauba Katzenstein. Ja, kanske en person som är överlevare av förintelsen inte är en person man omedelbart hade tänkt på för den här listan, men – det är valår i år och SD är i skrivande stund andra största parti i opinionsmätningarna. Varför är det så här? För att vi glömmer historien med en gång det inte finns personer kvar som fortfarande minns, och kan berätta om, sist det gick helt åt helvete i vår egen bakgård på grund av att vi delade upp oss i vi och dem. Krig är det största brottet mot mänskligheten. Vi får inte glömma och vi får inte fortsätta upprepa samma misstag.

.

Ingrid Wall

10 augusti: Ingrid Wall. Kim Walls mamma, som själv är kommunikationschef och journalist, kommer prata om Kims liv och journalistiska gärning. Båda Kims föräldrar har haft stort fokus på att folk ska minnas Kim på grund av den person hon var och det viktiga arbete hon utförde, istället för hur hon dog. Kim Wall Memorial Fund hittar ni här.

Sen vill jag passa på och tipsa om SR:s grymma arkiv över gamla Sommar&Vinter i P1-program! På true crime-tema kan jag bland annat rekommendera avsnitten med Jerzy Sarnecki (om varför människor begår brott), Maj Sjöwall (om Beck-böckerna hon skrev tillsammans med sin partner Per Wahlöö), Anders Kompass (om hur han var visselblåsaren som avslöjade FN-soldaters sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken), Ulrika Rogland (om nätgrooming och Alexandra-mannen), Karin Volo (som satt häktad i USA i fyra år pga brott hennes exmake hade begått), Saga Becker (som berättar om det våld och hot om våld hon utsatts för som transkvinna), Helene Anderson (om polisens arbete med konstförfalskningsbrott, Martin Schibbye och Johan Persson (som satt fängslade i Etiopien i mer än ett år, anklagade för terrorism), Carolina Neurath (om sin granskning av HQ bank), Annika Östberg (om sitt liv som livstidsömd för ett mord i USA som hennes expojkvän begick), Elise Lindqvist (om att bli sexuellt utnyttjad och att sälja sin egen kropp) och så har vi Leif GW Persson så klart.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s