The Zodiac Killer – del 7. Ett mord och ett kidnappningsförsök som han misstänks ligga bakom.

Detta är en del av serien om The Zodiac Killer, som härjade i området runt San Francisco i slutet av 60-talet. Del 1 (en översikt och fantombilderna) finns här och del 2 (om de första tre morden och mordförsöket) hittar ni här. Del 3, som handlar om de första breven och chiffren, finns här. Del 4, om attacken mot Cecelia Shepard och Bryan Hartnell hittar ni här. och del 5, om mordet på taxichauffören och studenten Paul Lee Stine kan ni läsa här. Del 6, om brev och chiffer han skickade i tiden efter mordet på Paul Lee Stine finns här.

Är ni klara för ett låååångt inlägg?

Zodiac gör ju helt klart för polisen (och alla andra som vill lyssna) att han står bakom betydligt fler mord än de fem (plus två mordförsök) som polisen officiellt knyter honom till. I det här inlägget tänkte jag ta upp två av de mest omskrivna fallen där man misstänker att Zodiac varit inblandad – det ena är mordet på Cheri Jo Bates och det andra är kidnappningsförsöket av Kathleen Johns och hennes dotter Jennifer.

 

MORDET PÅ CHERI JO BATES

Cheri Jo Bates

Cheri Jo Bates var en 18 år gammal student vid Riverside City College, utanför Los Angeles. Enligt vänner och familj var hon en öppen person med stort socialt umgänge  och hon ville gärna jobba som flygvärdinna after avslutade studier. Den 30 oktober 1966 kör hon till Riverside City College Library runt sextiden på kvällen, där hon hämtar ut tre böcker, sen är det ingen som ser henne förrän hon hittas död av en vaktmästare mellan två tomma byggnader precis runt hörnet från biblioteket tidigt på morgonen efter.

cheri-jo-bates1_orig

Detta är platsen där Cheri Jo hittades. Även om det ser ut som vanliga bostadshus runt om så fanns det inga vittnen till mordet – då båda byggnaderna hade köpts upp av skolan och stod tomma vid tillfället.

Den som hade attackerat Cheri Jo hade brutit sig in i hennes bil och manipulerat den så att hon inte kunde starta den när hon kom tillbaka från biblioteket. Bilen stod parkerad bara något hundratal meter från där Cheri Jo hittades och böckerna hon hade lånat låg i passagerarsätet och bilnycklarna satt i låset, så polisens teori var att mördaren hade lurat iväg henne från bilen till platsen där han sedan knivhögg henne till döds, alternativt hotat henne att följa med honom.

Cheri Jo Bates car

Teorin om att mördaren är någon som var kopplad till Riverside City College: Det verkar som om personen som attackerade Cheri Jo Bates kände till området runt skolan väl. Dels hade han koll på Cheri Jos bil, det är alltså möjligt att han visste vem hon var sedan tidigare eller att han stalkat henne. Mordplatsen är väldigt underlig, om inte mördaren redan kände till att husen runt om stod tomma – annars hade risken för att ha blivit tagen på bar gärning varit väldigt stor. Under attacken är det tydligt (utifrån obduktionsprotokollen) att Cheri Jo har kämpat emot och man har i tillägg hittat det man tror är mördarens avslitna klocka i anknytning till hennes kropp. Klockan bär spår av målarfläckar, något som har fått flera till att tro att personen som bar klockan kanske till och med var en av dem som arbetade med att renovera byggnaderna som låg runt mordplatsen.

Cheri Jo Bates watch

En månad efter mordet på Cheri Jo Bates skickas två likadana brev, som refereras till som ”The Confession Letter”, till Riverside Homocide Detail och till Riverside Press Enterprise – där en person tar på sig ansvaret för attacken. Detta låter ju bekant – eller hur?

cheri jo batess10

the-confession

I brevet beskriver personen hur han mördade Cheri Jo, vilket till vissa delar låter fejk. Han skriver bland annat att han erbjudit henne skjuts när hennes bil inte startar och att hon då villigt följer med honom – men i så fall är det ju väldigt konstigt att nycklarna satt kvar i hennes egen bil tex? Dock stämmer informationen om hur hennes bil manipulerats och detta är info som inte tidigare släppts till offentligheten. Brevet innehåller en del stavfel som står i stil med stavfelen som förekommer i breven från Zodiac och den som skrivit brevet ovan refererar också till sitt brott som ”The Game” (vilket liknar Zodiacs sätt att resonera – för honom var det en lek ett mörda folk), samt uttrycker en önskan om att brevet ska publiceras. Keep in mind att detta mord och brev dateras till tre år före de mord som man redan knutit Zodiac till – det är alltså inte så att personen i fråga kopierat Zodiacs sätt att skriva. Detta brev är dock maskinskrivet, medan breven från Zodiac i stort sett var handskrivna. Polisen hängde väldigt mycket upp sig i att avsändaren av brevet skrivit ”making her pay for the brush offs that she had given me during the years prior” – de lade ned stor energi och tid på att undersöka alla jämnåriga män runt Cheri Jo, som vid något tillfälle kan ha bjudit ut henne på en date eller liknande, utan att det ledde någon vart.

I december 1966 hittar en vaktmästare på Riverside City College Library en morbid dikt som är inristad i ett ihopfällbart skrivbord. Det finns ingen direkt koppling mellan dikten och mordet på Cheri Jo Bates, annat än att det finns ett par experter som menar att handstilen KAN likna den i Zodiacs brev. Dikten är signerad med initialerna ”r h”.

Cheri Bates desk poem

Det som är klurigt med mordet på Cheri Jo Bates är att det finns stora luckor i tidslinjen. Man vet att Cheri Jo borde ha anlänt till biblioteket runt kvart över sex på kvällen och det finns två vittnen som möjligen kan ha sett henne där runt den tiden. Flera personer som kände henne var dock i biblioteket (som var ett litet bibliotek, där det inte borde gått att missa någon man kände) mellan sju och nio på kvällen, men de såg henne inte. Boende i området rapporterar att ha hört en kvinna skrika någon gång mellan 22:15-22:45 på kvällen, men detta ska alltså ha varit drygt fyra timmar efter att Cheri Jo lämnade biblioteket. Det är inte troligt att mordet ägde rum tidigare på kvällen, då det finns vittnen som uppehållit sig precis vid mordplatsen så sent som vid niotiden på kvällen utan att ha sett Cheri Jos kropp ligga där. Vad hände under de fyra timmarna egentligen?

Sex månader efter mordet på Cheri Jo fick hennes pappa, The Riverside Press Enterprise och Riverside Police varsitt brev, som i stort sett var identiska:

Brevet längst till vänster skickades till Cheri Jos pappa, det i mitten till Riverside Press Enterprise och det till höger till polisen.

Och ja, ni ser ju att två av breven är signerade med det som ser ut som ett Z.

OK – så vad var det egentligen som hände som till slut fick folk till att koppla ihop mordet på Cheri Jo Bates med The Zodiac Killer? Jo, det kan vi tacka Paul Avery för! Avery fick ett tips 1970 om att Cheri Jo Bates fall liknade Zodiacs – då speciellt att hon knivmördats och att det skickats flera brev, som i stora drag liknande de brev som Zodiac skickat till The San Francsico Chronicle. Han började undersöka saken och skrev så klart om det.

batesarticle2

Det att Paul Avery avslöjade och skrev om detta i november 1970 (hela hans artikel finns här för den som vill läsa) var ganska pinsamt för polisen i området. Det finns nämligen ett memorandum daterat 20 oktober 1969, där Chief of Police i Riverside; Thomas Kinkead och Sheriff of Napa County; Earl Randol, diskuterat likheterna med Cheri Jos fall och Zodiac. Jag lägger in inledningen av första sidan här. Brevet är totalt tre sidor långt, men innehåller bara fakta som ni redan känner till om ni läst de tidigare inläggen om Zodiac här i bloggen. 😉

Polisbrev 1

 

En ny sak som framkommer i memorandumet är dock att de hade hittat ett fotavtryck från militärkängor igen, precis som vid Lake Barreyessa. Men den här infon nådde alltså inte Dave Toschi eller Bill Armstrong, som ansvarade för utredningen av Zodiacs brott.

Men gissa vad som händer fem månader efter att Paul Avery skrivit om Cheri Jo Bates i The San Francisco Chronicle? Jo, ett NYTT brev från The Zodiac anländer – den här gången till The Los Angeles Times. I detta brev skriver han att han måste ge credit till polisen (märk väl – han nämner inte Paul Avery) för att de upptäckt vad han gjort i Riverside. Han passar också på att öka sitt nummer över antal offer till 17 personer och förklarar att han nu skriver till LA Times istället för annan media eftersom ”they don’t bury me on the backpages like some of the others”.

Så, vad tror ni – är Zodiac även Cheri Jo Bates mördare? The jury is out on this one – det finns handstilsexperter som säger ja, medan andra säger nej. Vissa polisutredare menar att Zodiac bara försökte ta på sig ”äran” för ett mord han inte begått.

.

KIDNAPPNINGSFÖRSÖKET AV KATHLEEN JOHNS

Det här fallet är intressant, eftersom det handlar om en person som tillbringat lång tid med en person som misstänks vara Zodiac, utan att skadas fysiskt.

Kathleen Johns.

Kathleen Johns är gravid i sjunde månaden och har sin tio månader gamla dotter Jennifer med sig i bilen när hon den 22 mars 1970 kör från San Bernadino utanför LA till Petulama för att hälsa på sin mamma. När hon befinner sig på Highway 132 nära Modesto så börjar en bil som kör bakom henne blinka med lamporna. Det var nästan midnatt, men Kathleen bestämde sig ändå för att stanna eftersom hon var orolig för att det kanske var något fel på hennes bil. Bilen som kört bakom henne stannar också och en man kliver ur och säger till henne att hennes ena bakhjul verkar vara löst. Han erbjuder sig att skruva åt hjulmuttrarna (jag har inget körkort, men tror att det är så det heter?) medan hon sitter kvar i bilen. Mannen meckar med ena bakhjulet och säger att han fixat problemet. Kathleen tackar för hjälpen och kör vidare, men tvingas stanna efter bara några meter pga att däcket håller på att lossna. Mannen kommer fram till hennes bil igen och erbjuder sig att köra henne till närmsta bensinstation för att få hjälp. Kathleen går med på det och tar med sig sin dotter in i mannens bil. När hon kommer på att hon lämnat sina nycklar i tändningen på bilen så går mannen och hämtar nycklarna och lägger dem i sin egen ficka. Han kör sen förbi flera bensinstationer utan att stanna och när Kathleen blir nervös och frågar varför så svarar han antingen att det inte är rätt plats att stanna på, eller så svarar han inte alls. Senare uppskattar Kathleen att han kört runt med henne i bilen i cirka 90 minuter till två timmar, innan hon lyckas kasta sig ut ur bilen i fart med sin dotter i famnen när han bromsat in till nästan stillastående vid en påfart. Hon gömmer sig ute i ett dike tills han kör iväg igen och hon lyckas senare stoppa en förbipasserande som kör henne och dottern till en polisstation. Väl på polisstationen är hon närmast hysterisk och har svårt att göra sig förstådd inför vakthavande befäl (vilket man ju kan förstå), men när hon ser fantombilden på Zodiac som togs fram efter mordet på Paul Lee Stine hänga på väggen så pekar hon ut honom som identisk med mannen som försökt kidnappa henne och hennes dotter.

Här finns en video (spola till tre minuter in) där Kathleen Johns berättar om den kvällen. (Och här kommer ett gäng braskisar: i videon visas snabba bilder från brottsplatser med blod, plus att den misstänkte mannen de pratar om som misstänkt inte är särskilt misstänkt. Pam, som intervjuas i videon, har bland annat pekat ut tre olika personer som sin systers mördare, inklusive den här mannen. Men detta återkommer vi till en annan gång!)

I Robert Graysmiths bok ”Zodiac” så berättar Kathleen om hur hennes kidnappare såg ut och vad hon observerat inne i hans bil: bilen var stökig, det låg både herr- och barnkläder i den, böcker och tidningar, samt en ficklampa och två städ/skrubbsvampar. Mannen var vit, cirka 30 år gammal, 175 cm lång, 75 kg, mörkt kortklippt hår, svarta glasögon som hölls på plats med ett elastiskt band runt huvudet och välputsade svarta skor och mörka kläder.

Polisen hittar Kathleens bil samma natt – den har tänts på och lämnats vid Bird Road, där den röda markören är. På kartan nedan kan ni också se Modesto highway 132, som Kathleen kom körande på. Polisstationen som Kathleen blev skjutsad till ligger i Patterson, det är troligt att de som körde henne dit plockade upp henne kort väg från där hennes egen bil senare hittades. Troligtvis har förövaren antingen kört runt på bakvägar i området norr om där han plockade upp Kathleen, för att sedan återvända ned till väg 132.

ny karta

Kathleens vittnesmål om händelsen har ändrats flera gånger, vid ett tillfälle har hon berättat att mannen kom ut ur bilen med en ficklampa och försökte övertala henne att sätta sig i bilen igen, med vid ett annat tillfälle har hon beskrivit att han bara stängde passagerardörren och körde iväg efter att hon sprungit däifrån. På grund av detta finns det de som tvivlar på att hon faktiskt klarade att peka ut Zodiac på ett tillförlitligt sätt. Ju mer jag läser om det här fallet ju mer tänker jag att det verkar ha lagts väldigt lite resurser på att förhöra henne på ett bra sätt. Hon kan ha haft väldigt värdefull information, men det känns som att den slarvades bort.

Det kommer så klart ännu ett brev från Zodiac, som anländer till The San Francisco Chronicle nästan exakt fyra månader efter kidnappningsförsöket av Kathleen Johns.

missing_orig

.

Detta är ett av de fall där det är omöjligt att säga om Zodiac tog på sig ett brott han inte hade begått bara för uppmärksamhetens skull eller inte. Det finns ingen information i brevet som han inte hade kunnat läsa sig till i tidningarna. Och varför väntade han så länge innan han skickade brevet i så fall?

Kathleen Johns dog av en hjärtattack år 2002, utan att få veta vem som försökte kidnappa henne och hennes dotter den där natten år 1970.

 

 

5 reaktioner till “The Zodiac Killer – del 7. Ett mord och ett kidnappningsförsök som han misstänks ligga bakom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s