Pride och Marsha P. Johnsons mystiska dödsfall

Hörrni, det är Pride-månad! Visste ni att Pride började med ett uppror?  I så fall vet ni säkert vem Marsha P. Johnson är? If not, är det i så fall dags att spetsa öronen (eller ja, ögonen) – för detta var en person som haft ett stort inflytande över LGTBTQ-rörelsen i USA, och då speciellt för transkvinnor och personer i dragmiljön.

marsha-p-johnson-1-1

Marsha (1945-1992) var, tillsammans med sin väninna Sylvia Rivera, en viktig del av the Stonewall Uprising i 1969. Vad är Stonewall, undrar ni? Jo, Stonewall Inn var en gaybar i Greenwich Village, och tidigt på morgonen den 28 juni 1969 utförde polisen en våldsam razzia där. Under den här tiden var det i stort sett omöjligt att vara något annat än cis, vit och hetero i USA (och ja, i typ resten av världen också) och det bildades mer eller mindre en undergroundverksamhet av barer och mötesplatser i New York, där besökarna äntligen kunde vara fria att vara sig själva. Detta skulle dock lagens långa arm försöka sätta stopp för med hjälp av razzior, ofta genom att polisen använde sig av övervåld (är inte allt våld övervåld BTW?).  Vid razziorna kontrollerades bland annat besökarnas kläder; om en person som polisen menade var en man bar vad de ansåg som ett eller flera kvinnoplagg plockade dem med sig hen till polisstationen. Just razzian av Stonewall Inn utlöste dock en stark reaktion bland besökarna som trakasserades av polisen – den här gången tänkte de inte finna sig i att bli behandlade på det sättet utan slogs tillbaka. Det hela slutade med att Stonewall Inn sattes i brand av polisen. Det finns vittnen som berättar att de sett Marsha i den brinnande baren kasta ett shotglas på en spegel och skrika ”I got my civil rights!”.

b33e9f8d444cb802c790be90f96d0d4d3cbee3dd

Marsha och Sylvia

Efter Stonewall startade Marsha och Sylvia Rivera organisationen STAR (Street Transvestite Action Revolutionairies) och båda två var frontfigurer under många demonstrationer och politiska markeringar för HBTQ-personers rättigheter. Tillsammans grundade de också STAR house, som var ett shelter för hemlösa gay- och transungdomar. Genom prostitution tjänade Marsha och Sylvia pengar som de använde för att betala hyra för huset och köpa mat och kläder till de som bodde där.

Även om Marsha och Sylvia var förkämpar för transrörelsen, så utestängdes de ur gayrörelsen – och portades bland annat från Pride-paraden i New York.

Marsha dog i samband med Pride-paraden 1992, då hennes kropp upptäcktes flytandes i Hudson River. Polisen bedömde omedelbart att Marshas död var ett självmord och lade ned undersökningen, något som hennes familj och vänner bestrider, då Marsha inte var suicidal, samt att hon hade en omfattande skallskada när hon hittades. Tack vare transaktivisten Mariah Lopez öppnade polisen återigen utredningen runt Marshas död år 2012. Jag kan dock inte hitta info någonstans om att utredningen har lett till någonting annat än att det kommit fram att det finns vittnen som sett Marsha blir trakasserad av en grupp män strax innan tidpunkten då hon antas ha avlidit. Hennes död verkar fortfarande vara ett mysterium.

Jag tipsar även om dokumentären om Marsha som ligger på Netflix: The Death and Life of Marsha P. Johnson.  Var dock medveten om att det föreligger en konflikt runt den här dokumentären, då regissören David France anklagats av transaktivisten och filmskaparen Reina Gossett för att ha stulit dennas research. Dokumentären är bra för att få en överblick av Marshas liv och död – men samtidigt är ironin svidande att det antagligen skett på bekostnad av en annan transkvinnas obetalda arbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s