Long Island Serial Killer del 1. Fallet hundraörti privatspanare övergår till efter GSK.

Det senaste mordet som misstänks tillhöra samma seriemördare skedde så sent som 2013. Det finns en risk att hen fortfarande är aktiv idag. Long Island Serial Killer misstänks för 10 mord och ytterligare 6 stycken granskas för kopplingar till samma gärningsman sedan 1996. Det var dock inte förrän 2010 som man anade att en seriemördare var lös.

Shannan Gilberts försvinnande

Utredningen börjar den 1 maj 2010 när polisen ska utreda försvinnandet på 24-åriga Shannan Gilbert från New Jersey. Hennes barndom var delvis stökig då hon växte upp i fosterhem och diagnostiserades med bipolär sjukdom vars medicin hon slaravade med. Shannan drömde om att bli en sångerska och i väntan på rätt audition läste hon onlinekurser på Phoenix University.

Den 30 maj behövde hon pengar, så hon la upp en annons på craiglist där hon sålde sex. Det hade hon gjort då och då sedan 2009, men var något hon ville komma ifrån. Klockan var runt 00:00 när hon ringde sin chaufför Michael Pak. Hennes sista kund för natten fanns i ett samhälle på Long Islands södra kust i närheten av Oak Beach. Därifrån skulle hon sedan försvinna.

Long Island är en ö öster om New York, vid atlantkusten. Både Queens och Brooklyn ligger på Long Island, men tillhör administrativt och juridiskt New York City. Oftast när man pratar om Long Island menar man de östra delarna av ön, alltså Nassau och Suffolk county.

Map_of_the_Boroughs_of_New_York_City_and_the_counties_of_Long_Island (1).png

Oak Beach ligger ute på den rätt smala södra delen av ön:

Skärmavbild 2018-06-08 kl. 12.13.15

Någon gång under kvällen får hon ett sms från sin mamma:
Be safe
Hon svarar:
I always am

På småtimmarna runt 02:00 klev hon in i Joseph Brewers hus ute på ön. Han var 46 år, en arbetslös ekonomisk rådgivare och beskriver sig själv som en ”lonely guy”. Joseph Brewer hade separerat från sin fru ungefär två år tidigare och bodde själv i en strandvilla. Han vände sig till Craigslist för att han ville ha sällskap, inte sex.

Michael Pak, chauffören, satt utanför huset och spelade poker på sin telefon. Shannan och Lonely Guy Joseph åker tillsammans iväg i Josephs bil och körde runt i ungefär 15 minuter. När Joseph sedan ber henne att gå börjar hon bete sig konstigt.

image

 

Shannan gick då in i badrummet i Josephs hus och blir mer och mer irrationell. ”She was starting to freak out” enligt Lonely Guy Joseph. Så Joseph går då ut och hämtar chauffören Michael Pak för att få hjälp att få henne att lämna hans hem. När Pak kommer in stod Shannan i köket och höll i sin mobiltelefon, hon var i ett samtal med en polis. Samtalet till 911 kom in klockan 4:51 och varade i 23 minuter. Det var det sista samtalet hon gjorde från sin telefon. Shannan kunde varken säga var hon var och polisen anlände först klockan 6 då grannar ringde polisen.

 

Michael Pak säger att han försökte lugna henne och berättade att de skulle åka därifrån. Polisen har inte släppt samtalet men uttalat sig om att man hör en uppstressad kvinna och flera röster i bakgrunden som försöker lugna henne. Pak började misstänka att hon fått en snedtändning på droger eller alkohol, vilket inte var ovanligt att hon brukade med kunder. Joseph Brewer sa att han inte såg några droger. Polisen har sagt att det lät som att hon var full.

Michael Pak fick nog och gick till sin bil. Kort efter ser han hur Shannan kastar sig ur huset med telefonen i handen och ramlade ner för trappstegen innan hon sprang iväg. En bit ner på vägen ser ett vittne hur en kvinna någon gång efter klockan 5 springer runt och skriker och bankar på dörrar. En 75-årig man släpper in henne. Hon berättar att hon är i livsfara och han vill ringa polisen. Shannan ber honom att låta bli och springer från huset och ramlar återigen ner för trappstegen utanför. 75-åringen ringer polisen, men då är hon redan försvunnen.

De första kropparna hittas

Mer än ett halvår senare, i december 2010, är en polis med sin polishund ute i området för en rutinövning. Då hittas den första kroppen. Det är skelettdelar efter en kvinna som hittas i en nästan helt förvittrad säckväv. När man börjar undersöka området längs Gilgo Beach hittas ytterligare tre kroppar. Suffolks Countys Police commissioner uttalade sig såhär:

”Four bodies found in the same location pretty much speaks for itself. It’s more than a coincidence. We could have a serial killer”.

De fyra kropparna identifieras:

image (2)

Melissa Barthelemy, 24 år lämnade Buffalo för att flytta till New York. Hon drömde om att jobba med skönhet och smink och hade nära kontakt med sin familj, flera gånger i veckan. Familjen uppger att hon älskade New York. Hon bodde i Bronx och hade samma kväll som hon försvann, den 10 juli 2009, sålt sex genom en annons på Craigslist. Under kvällen ska hon ha träffat en klient och fått betalt. Efter det ska ha försökt ringa sin ex-pojkvän utan att komma fram. Efter det finns inga spår.

Melissas syster Amanda skulle kort efter det besöka Melissa i New York, men avbokade sin resa då hon inte fick tag på Melissa. Veckan efter Melissas försvinnande börjar Amanda få obehagliga samtal från Melissas telefon. I fem veckor kommer samtalen som blir grövre och grövre. Det är en låg lugn röst som på olika sätt hånar, förolämpar och säger vulgära saker. Mannen i telefonen frågar om Amanda är en hora som sin syster. I det sista samtalet berättar han att Melissa är död och han ska kolla på henne när hon ruttnar.

Polisen lyckas spåra några av samtalen till Madison Square Garden, men det var omöjligt att avgöra vem som gjorde dem. Polisen tror att platsen valdes så den som ringde kunde smälta in bland mängden människor, så övervakningskameror skulle inte kunna hjälpa. Därför tror man att personen som mördat kvinnorna har god inblick i teknik och polisarbete. Han ska även ha använt sig av ospårbara telefoner när han svarat på annonserna på Craigslist. En del tror att mördaren kan vara aktiv som polis, antingen tidigare i livet eller forfarande.

image (1)

Maureen Brainard-Barnes, 25 år från Norwich i Connecticut. Hon åkte till Long Island för att besöka New York, men sågs aldrig igen vid liv. Maureen var en ensamstående mamma som kämpade för att få behålla sitt hus. Hon hade därför tidigare lagt ut annonser på Craigslists där hon sålde sex, men hade kunnat följa sin önskan om att sluta med det i sju månader när hon får en vräkningsorder. Då tvingas hon lägga upp en ny annons. Hon sågs senast den 9 juli 2007 då hon skulle semestra i New York. Hennes kropp hittads tre och ett halvt år senare i december 2010.

 

image (3).jpg

Amber Lynn Costello, 27 från North Babylon, en stad 1.5 km norr om Giglo Beach. Amber levde ett stormigt liv och hade hunnit att både gifta och skilja sig twice. Hennes förhållanden var stormiga och hon hade problem med narkotikamissbruk. Hennes vänner pratar om att hon levde on the wild side, men höll många hemligheter. Hennes ex-man beskriver henne som en good girl med bad habits. Amber försvann den 2 september 2010, fyra månader innan hennes kropp hittas. Den kvällen ska hon träffa en okänd kund som vill köpa sex. Kunden ringde henne flera gånger samma kväll och erbjöd 1500 dollar.

Costellos syster ska två år senare ha försökt använda samma slags bokningssystem som hennes syster för att försöka lura mördaren i en fälla.

image (4)

Megan Waterman, 22 år från South Portland, Maine försvann den 6 juni 2010 ett halvår innan hennes kropp hittas. Dagen innan hade hon pratat i telefon med sin pojkvän Akeem Cruz. De hördes sista gången runt 1:30 på natten då hon var ute, men sa att hon skulle ringa henne senare.

Hon bodde på ett motell 2.5 km från Giglo Beach när hon försvann och hade även hon en annons om eskorttjänster på Craigslist.

Alla fyra hade blivit strypta och invirade i säckväv. Polisen tror att de blev mördade på ett annat ställe än där de blev dumpade vid Gilgo Beach och alla kontaktade genom Craigslist. Därför kallas den misstänkta seriemördare ibland Gilgo Beach Killer, Seaside Slayer eller Craigslist Ripper.

Misstanken om en seriemördare gjorde att man utökade sökandet, mer om det i nästa del!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s