The Zodiac – del 6. Världens värsta brevvän.

Detta är en del av serien om The Zodiac Killer, som härjade i området runt San Francisco i slutet av 60-talet. Del 1 (en översikt och fantombilderna) finns här och del 2 (om de första tre morden och mordförsöket) hittar ni här. Del 3, som handlar om de första breven och chiffren, finns här. Del 4, om attacken mot Cecelia Shepard och Bryan Hartnell hittar ni här. och del 5, om mordet på taxichauffören och studenten Paul Lee Stine kan ni läsa här.

Jag har ju nämnt både Paul Avery och Robert Graysmith ett par gånger i mina tidigare inlägg om Zodiac, tänkte att det kanske var på sin plats att berätta lite mer om dem innan vi sätter igång med några av alla brev som Zodiac skickade till tidningen där dessa två arbetade?

Både Avery och Graysmith jobbade på The San Francisco Chronicle när det första brevet med chiffret från Zodiac anlände. Paul Avery var journalist och blev den som täckte Zodiac-fallet för tidningen, medan Robert Graysmith arbetade som illustratör och politisk tecknare – ni har sett ett par av hans illustrationer i samband med attacken vid Lake Berryessa tex.

Paul Avery till vänster och Robert Graysmith till höger

Efter mordet på Paul Stine skickade Zodiac The Bus Threat Letter till the San Fransisco Chronicle, tillsammans med en bit av Paul Stines skjorta. Sen, i början av november -69 skickade han ett vykort och ett nytt chiffer adresserat till tidningen. Vykortet refereras till som ”The dripping pen letter” och chiffret som ”The 340 cipher” (pga att det innehåller 340 tecken).

Zodiac killer 340 cipher pen card with scale

Och ja, det är den som skickat kortet som målat dit bloddropparna. Zodiac förefaller mer och mer som en som ÄLSKAR attention.

Baksidan av vykortet:

Zodiac_DrippingPenCard_November_8_1969

Här är det troligt att han med ””Des July Aug Sept Oct = 7” refererar till sina attacker och offer, MEN ingen av attackerna som man knyter till Zodiac ägde rum i augusti.

.

340cipher_orig

340-ciffret anses än i dag inte vara löst, även om det finns flera som hävdar att de löst hela, eller delar av det.

Både Paul Avery och Robert Graysmith blev mer eller mindre besatta av Zodiac-fallet, Graysmith mer än Avery kan man väl säga. Nu ska jag vara helt ärlig och säga att jag inte läst någon av Robert Graysmiths två böcker (finns här och här för övrigt) om Zodiac (skäms på mig), men han har varit väldigt öppen med hur han i stort sett förlorade sin familj pga att han försummade dem medan han var master sleuth.

Dagen efter ”The Dripping Pen Letter” kommer ”The Bus Bomb Letter” – sju sidor handskrivet brev som först handlar om hur smart Zodiac är som manipulerat polisen och kommit undan (han hävdar bland annat att de inte hittat hans fingeravtryck pga att han droppar lim på fingertopparna), hur poliserna Donald Fouke och Eric Zelms gjorde bort sig eftersom de faktiskt pratat med honom men låtit honom gå (vilket de själva menar aldrig har hänt) och sen beskriver han hur man bygger en bomb. Mycket av det han skriver verkar vara direkt svar på tal till Chief of Police Martin Lee, som uttalat sig i The San Francisco Chronicle om att Zodiac var en klumpig mördare som inte lyckats ta död på alla sina offer och som antagligen lämnat både fingeravtryck och ögonvittnen efter sig.

Den 20 december 1969, exakt ett år efter morden på Betty Lou Jensen och David Arthur Faraday, skickar Zodiac ett brev till advokaten Melvin Belli (ni minns han som satt i TV i pratade med fejk-Zodiac i direktsändning?), med ytterligare en bit av Paul Stines skjorta, där han ber Belli om hjälp.

mel5_orig

Handstilen är helt klart annorlunda här, speciellt i början av brevet. Ska ju knappast slå mig för bröstet och kalla mig handskriftsanalysexpert (eller vad som faktiskt är den KORREKTA termen för det), men tänker att han antingen vill imponera på Belli/bli tagen på allvar, eller vill att det ska framstå som det. Jag tvivlar starkt på att han ville ha hjälp – allt annat han gjort tyder ju på det direkt motsatta.

Anyways, Belli är bortrest när brevet ankommer och det är hans personal som upptäcker vad det är och lämnar in det till polisen efter julhelgen.

Under 1970 så typ regnar det in brev och kort från Zodiac till The San Francisco Chronicle, några med ett par rader chiffer i, men de flesta utan. För i stort sett varje brev som anländer så justerar Zodiac upp antalet offer han påstår sig ha mördat. Här kan ni se exempel (OBS – jag lägger inte in alla brev han skickade här, då jag vill knyta an till några av dem vid senare tillfällen istället):

Bus diagram letter” – kom till The San Fransisco Chronicle den 20 april -70, med en ritning över bomben Zodiac påstod sig ha byggt för att spränga en skolbuss. Detta skedde aldrig, tack gudrun. Längst nere till höger syns ”Zodiac = 10, SFPD = 0 – han menar alltså att han vid det här laget har tio offer, medan San Francisco Police Department står utan ledtrådar.

.

”The Dragon Card” – kom till The San Francisco Chronicle i slutet av april -70, där det verkar som att Zodiac gör narr av Melvin Belli.

.

Button letter

”The Button letter” – kom till San Fransisco Chronicle i slutet av juni -70, där Zodiac påstår sig ha skjutit en person som satt i en parkerad bil. Det enda som kan passa in tidsmässigt och med vapnet som anges i brevet är mordet på polisen Richard P. Radetich, som sköts i sin bil den 19 juni, medan han höll på att skriva ut en parkeringsbot. Det finns dock inga vittnen till mordet och Zodiac gav aldrig någon ytterligare information om det som bara han kunde ha känt till – därför anses han inte stå bakom. Radetichs mördare har aldrig identifierats. ”The Button Letter” innehåller även Zodiacs sista chiffer (fortfarande olöst), samt en karta över vart han påstod att han hade begravt en bomb. Det fanns dock ingen bomb på platsen. Man kan väl lugnt säga att Zodiac faller under kategorin ”likes to play games”…

.

13 holes

I oktober skickar Zodiac ett kort med tretton hål i, ett för vardera offer han hävdar ha attackerat. Först avskrivs kortet som fejk, men verifieras senare med hjälp av språkbruk.

.

Zodiac Halloween

Lagom till Halloween 1970 kommer det här mysiga kortet till Paul Avery. Det är Zodiac som har ritat dit ögonen, taurus-symbolen och sina egna symboler. Runt kvisthålet har han skrivit ”Peek-a-boo you are doomed!”. Det är även han som skrivit Boo! och 4-teen över skelettets huvud. I brevet som medföljde skriver han PARADICE (felstavat som vanligt) och SLAVES, samt ”By fire, by gun, by knife, by rope”. Man känner dock bara till mord som han begått med kniv och pistol.

Man kan ju spekulera i hur triggad/uppmuntrad Zodiac blev av mediebevakningen runt det han gjorde? Det är ju tydligt att han älskade the attention?

Jag tycker det är svårt att hålla en kronologisk tidslinje både i research, men också i skrivande om Zodiac, eftersom det är mycket som händer på kort tid under 1970. Tänkte att det var bättre att dela upp inläggen i ämnen (brev/attacker/misstänkta attacker/personer som misstänkts vara Zodiac osv) hellre än att följa kronologin. I nästa inlägg tänkte jag gå närmare in på två fall som många anser att det är troligt att Zodiac ligger bakom – det ena är mordet på Cheri Jo Bates, som ägde rum redan 1966 (alltså tre år INNAN det mord man officiellt anser vara Zodiacs första), samt ett försök till kidnappning av en kvinna som hette Kathleen Johns och hennes tio månader gamla dotter, som ägde rum i mars 1970.

5 reaktioner till “The Zodiac – del 6. Världens värsta brevvän.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s