The Staircase is back

The Staircase är en miniserie i 8 delar där vi får följa författaren Michael Peterson som hittar sin fru Kathleen död vid slutet av en trappa i deras gemensamma hem.

Det är den 9 december 2001 som Michael Peterson ringer 911 från sitt hem i Durham i North Carolina. Han har då hittat sin fru Kathleen medvetslös vid foten av en brant smal trappa inne i huset. Hon andades fortfarande när han hittar henne och han säger till larmoperatören att hon ramlat nedför 15-20 trappsteg.

När polisen kommer till platsen tycker de att det ser mer ut som en mordplats än en olycksplats på grund av mängden blod. Det är blod på väggarna, på trappstegen, i taket och på golvet. Var det en olycka eller var det mord?

320x240-ugY

Vi får följa hela rättegångsprocessen när Michael Peterson anklagas för att ha mördat sin fru. Dokumentärserien har kallats föregångaren till produktioner som The Jinx och Making a Murderer.

3D9D9FC200000578-4255620-image-m-6_1487946691341

8 juni släpps fortsättningen av The Staircase på Netflix.
Ni som inte sett första dokumentärserien från 2004 behöver inte få panik nu för den ligger ute i sin helhet as we speak här: Svtplay

71sW7AMsqTL._RI_

För er som vill lyssna på poddar i fallet så har jag och min Partner in True Crime precis släppt ett avsnitt som på 30 minuter tar er igenom fallet i stora drag. Ni kan lyssna på den där poddar finns, till exempel här: Podcaster Iphone Poddtoppen Podbean

partners-in-true-crime

Är ni, som jag, besatt av fallet så kan jag rekommendera podden ”Beyond Reasonable Doubt” som är en BBC-producerad podcast som kom ut 2017 och består av 16 delar. I den hör ni Michael Peterson själv intervjuas (mycket märklig intervju men ack så intressant), ni får höra Kathleens syster Candice som är övertygad om att han är en mördare, rykten om att Michael inledde ett förhållande med en i det franska produktionsteamet när de spelade in och mycket mer. Välproducerad bra skit helt enkelt.

p05rvcrb
!
SPOILERALERT om ni vill lyssna/titta innan ni läser för efter denna bild på Kathleen kommer några av de teorier som finns om vad som hände…
!
IMG_kathleenpeterson_2.J_7_1_3T2992S3

1, Kathleen var tipsy, hade tagit valium som gjorde henne ännu mer tipsy och därför ramlade hon nedför trappan, slog huvudet och avled.

2, Någon hade brutit sig in för att sno värdefulla saker i hemmet när Kathleen plötsligt överraskade tjuven som inte hann få med sig någonting men som däremot hann döda henne utan att lämna några spår efter sig  innan hen flydde från platsen.

3, Kathleen använde Michaels dator, något hon aldrig gjort innan (???), och upptäckte att han var bisexuell och hade kontakt med en manlig eskort. Hon blev rasande och det uppstod ett gräl mellan dem båda. Kathleen sa att hon ville skiljas och Michael blev då galen och slog ihjäl henne med en ”blow poke”.

4, De levde över sina tillgångar. Trots Kathleens toppjobb så kände hon sig hotad av nedskärningar inom företaget och krävde att Michael skulle börja dra in pengar igen, något han inte gjort på två år. De skulle snart inte kunna hålla uppe sin lyxiga livsstil och det kunde inte Michael acceptera. Kathleen hade en hög livsförsäkring så denna kväll fick Michael en idé om hur han skulle lösa problemet. Eftersom Michael kommit undan med att mörda en kvinna tidigare så beslutade han sig för att göra sig av med henne på ett liknande sätt.

7. Polisen i Durham ville sänka Michael. Han hade en kolumn som ofta skrev kritiska inlägg om Durham-polisen och politiska inlägg om korruption i samhället. Något som polisen började bli trötta på. Så när Kathleen dog i denna olycka såg de sin chans att sätta dit honom, mutade expertvittnen och förstörde bevis.

8. Uggleteorin. The Owl did it! I området finns väldigt mycket stora ugglor och det är inte helt ovanligt med att uggle-attacker i Durham. En uggla attackerade Kathleen precis innan hon skulle gå in i huset. Ugglan kan ha blivit lockad av den blänkande poolen och de juldekorationer som Kathleen satt upp utanför dörren. Michael hörde inte detta då avståndet till poolen från huset är lite längre än folk uppfattat. Ugglan dyker på hennes huvud, drar tag i håret och Kathleen värjer sig med armarna, sliter sig loss och springer in i huset. Hon blöder kraftigt och ramlar när hon är på väg uppför trappan för att hämta något att stoppa blödningen med. Såren i Kathleens huvud stämmer in på sår från en stor ugglas klor.

p056crt0
I Oktober 2003 blev Michael fälld för första gradens mord.

Han satt i fängelse i 9 år, fram till 2011, då han efter flera försök att överklaga för att få en ny rättegång lyckades. Han överklagade med motiveringen att han inte fick en rättvis rättegång och fick istället husarrest. Den nya rättegången skulle äga rum 2017.
Michael tog då en Alford Plea vilket betyder att han ur ett juridiskt perspektiv erkänner mordet på grund av bevisen som pekar emot honom. Han säger i princip att han förstår att en jury skulle döma honom med tanke på de starka bevis som finns emot honom men att han är oskyldig. För er som är lika fascinerade som jag kan se när han tar denna Plea deal här

TO BE CONTINUED…
Dela gärna med er om era tankar!!

 

 

 

En reaktion till “The Staircase is back

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s