Varför är Lawrence Bittaker den mest störda individ som real life Holden Ford/Rossi/Gideon någonsin profilerat?

Det här inlägget handlar om The Toolbox Killers. Fallet innehåller grovt sexuellt våld. Om du blir triggad av det och behöver stöd vill vi tipsa om den här listan av Föreningen Storasyster där stödorganisationer över hela landet finns listade. Om du har tankar på att skada eller våldta någon annan och/eller har tappat kontrollen över din sexualitet: organisationen Preventell kan hjälpa dig. Du kan vara helt anonym om du vill.

Nu över till inlägget:

Vem är det som är real life Holden Ford/Rossi/Gideon?

John Douglas ju! Han är en av de första personerna i världen att hålla på med profilering av kriminella (eventuellt det coolaste jobbet som existerar än idag). Han var specialagent inom FBI, har skrivit massa böcker om *criminal psychology* och är personen som Holden Ford i Mindhunter baseras på (allt vi hört om säsong 2 har vi skrivit om här). För att inte tala om Jack Crawford i När Lammen Tystnar och både Gideon och Rossi i Criminal Minds obvi.

Douglas skapade och ledde FBI’s Criminal Profiling Program. Han har intervjuat Berkowitz, Bundy, Charles Manson, Richard Speck, Kemper och flera andra seriemördare och våldsamma sexual offenders för att skriva boken Sexual Homicide: Patterns and Motives. 

giphy

Han analyserade Atlantamorden som ett dåd gjord av en svart man och har vittnat till fördel för West Memphis Three då hans analys är att morden inte har kopplingar till satanism utan är en oplanerad handling utförd av en vuxen person som kände ilska mot barnen. Ett annat fall han var inblandad i: David Carpenter som mördade minst 10 personer kring San Franciscos vandringsleder mellan 1979 och 81. Douglas ringade in Carpenters unika profil så exakt att lokalpolisen anklagade honom för att vara synsk.

OKEJ! Ni fattar! En gigant! John Douglas har då beskrivit Lawrence Bittaker, ena halvan av Toolbox Killers, som den mest störda person han någonsin profilerat. Och jag känner varför? På vilket sätt? Hur skiljer han sig från andra? Varför inte både Bittaker och Norris? Men det har Douglas aldrig någonsin (?) utvecklat ytterligare (källa: min digra research). Nu i efterhand inser jag att det var naivt av mig, blott en lekman, att försöka gräva fram något ur Bittakers psyke för att förstå Douglas uttalande. En förklaring helst. Men det har jag i alla fall gjort. Ett försök alltså.

toolbox-515125590-58e150183df78c5162a82dd8

First things first: varför är Toolbox Killers så onice? 

För att Toolbox Killers är vidriga. Morden är vidriga. Fem unga tjejer våldtogs, torterades och mördades under fruktansvärda omständigheter i Kalifornien 1979 av Lawrence Bittaker och Roy Norris. Flickorna lurades in i en van döpt till Murder Mac där de kunde hållas vid liv i flera dygn och torteras sexuellt med verktyg som vanligtvis hör hemma i en verktygslåda.

Det är grovt våld de utsätts för. När inspelningen av deras sista kända offer Shirley Lynette Ledford spelades upp i rättssalen sprang åskådare ut och kräktes. Bandet används än idag av FBI för att desensibilisering (en form av beteendeterapi som används t ex bota fobier) för att förbereda agenter inför fall av mord och tortyr. Vad Blir Det För Mord har till exempel ett helt avsnitt om Toolbox Killers.

spy1spy2

Åklagaren som ledde åtalet hade lång erfarenhet av brutala våldsbrott, men bröt ändå ihop två gånger under rättegången. Han säger än idag att Toolbox Killers är det värsta fall han någonsin stött på. I två år hade han problem med sömnen och drömde upprepade mardrömmar om hur han försökte rädda offren, men alltid kom försent. Vid rättegången kommenterade han inspelningen till pressen:
”Everybody who has heard that tape has had it affect their lives. I just picture those girls … how alone they were when they died.”

Paul Bynum, polisen som ledde utredningen, tog sitt liv sju år senare i december 1987. Paul blev 39 år och lämnade ett självmordsbrev på tio sidor där han specifikt refererade till hur morden hemsökte honom och hur rädd han var för att Bittaker och Norris skulle släppas fria ur fängelset.

Bittaker själv ska ha varit opåverkad när bandet spelades i rätten och ska ha lyssnat med *ett smile on his face*. Innan han greps åkte han runt i sin van och spelade bandet med en ung tjejs dödsångest och sista desperata tid i livet om och om igen. Varför? För att han tyckte det var ”real funny”.

2cf16c6d814254ca57f2339e4e79360f9619576e_r

Om Bittaker var mer störd än Norris, hur såg utredningen av Norris psyke ut? Som någon slags referens?

Både Bittaker och Norris har lång erfarenhet av att vara fängslad på olika anstalter och genomgå psykiatriska utvärderingar. De blev vänner med varandra när de satt på ett state prison. Norris är dock personen som tidigare hade erfarenhet av fysiskt och sexuellt våld mot kvinnor, inte Bittaker.

Bittaker har ändå blivit uppmålad som ledaren av de två. Dock kan det vara värt att notera att källan till infon är den andra halvan av paret: Norris alltså. Som vittnade mot Bittaker för att slippa bli dömd till döden. Det kan ju vara så att man tenderar att försköna sin egen del av storyn. Särskilt om det handlar om att typ slå ett barn 25 gånger på armbågen med en hammare och mord och sånt.

Norris-1

Norris erkänner att han gillade själva våldtäktsdelen, men inte morden. Det var (enligt Norris) Bittakers favoritdel. Att se tjejerna kämpa för sitt liv, veta att han kan ta det ifrån dem när som helst. Observera att Norris psykiatriker och utredare har konstaterat hur Norris känner extrem tillfredsställelse när det kommer till dominans, misshandel och tortyr av sina offer. Samtidigt förnekar han helt ansvaret och visar noll ånger eller känslor inför sina handlingar.

En gemensam vän till Norris och Bittaker har vittnat om att Norris vid flertalet tillfällen berättat om sitt begär att våldta unga kvinnor. Det som gjorde honom mest upphetsad: chocken i offrets ansikte. Bittaker har aldrig nämnt något liknande.

8659960-3x2-940x627

Utlåtandet efter han blev gripen för the toolbox killings lyder: (Norris) förefaller ha tvångsmässig behov och önskan att påföra kvinnor smärta och tortyr. Han erkänner själv att det sexuella inte är det primära, utan dominansen. När man överväger svarandens totala brist på ånger kan han rimligen betraktas som en extrem sociopat vars beteende är bortom all rehabilitering.

Norris vittnesmål ledde till att han dömdes till 45 års fängelse med möjlighet att släppas efter 30 av dessa. Nästa år kan hans första ansökan om frigivning komma (han kunde det redan 2010 men lät bli). Meeeeeeen pga karaktären på hans brott är det föga troligt att han blir frisläppt ändå.

Vad har Bittakers psykiatriker sagt om honom? Och vad säger han själv?

Bittaker har varit inlåst under 52 av sina 77 år på jorden. Han började snatta som tolvåring och redan i tonåren stal han bilar och blev dömd för en smitningsolycka. 1960 blev han dömd till fängelse i upp till 15 år för ett rån. I samband med det gjordes en psykiatrisk bedömning som fann Bittaker manipulativ, ser andra som fiender och har en ”superior intelligence. Utöver det blev han diagnostiserad med personlighetsstörningen borderline och sågs i grunden paranoid. Nästa år gjordes ytterligare en utredning av en annan psykiatriker som höll med om tidigare diagnoser, men la även till att Bittaker har dålig impulskontroll.

Av de femton åren som maxstraffet låg på satt han i fängelse i två innan han släpptes villkorligt. Två månader senare hamnade han i polisens händer igen efter att ha brutit mot sin villkorliga dom och planerat ett rån. När han året efter bröt mot den villkorliga domen en andra gång blev han dömd till fängelse i oktober 1964. 1966 erkände han för en psykiatriker att han kände sig viktig när han stal saker. För tredje gången fick han diagnosen borderline och blev sedan frisläppt. Ett år senare bröt han mot sin villkorliga dom igen i juni 1967.

Defendant Testifying on the Witness Stand

Bittaker blev busted för snatteri 1974 och reagerar med att knivhugga personen som konfronterade honom. Han blev dömd till assault with a deadly weapon och hamnade på California Men’s Colony. Där skulle han senare bli vän med Norris.

Innan rättegången gjordes en rättsmedicinsk undersökning utförd av Dr Robert Markman. Han avvisade de tidigare utlåtandena om diagnoser. Istället såg han Bittaker som en ”classic sociopath”. I sin bok Alone with the Devil utvecklar han sig ytterligare: det jag menade var att Bittaker är inkapabel att lära sig att följa regler, han kommer aldrig lära sig av erfarenhet och kommer fortsätta butting his head mot gränserna för acceptabelt beteende. Han är ett hopplöst fall, beyond all form av känd behandling och rehabilitering. Ytterligare en psykiatriker utvärderade Bittaker som en ”sophisticated psychopath”.

Markman varnade redan då att det är mer än troligt att Bittaker kommer eskalera i sitt kriminella beteende och utföra mer allvarliga brott. Han menade att Bittaker var en mycket farlig man som saknar impulskontroll. Bittaker kan mörda utan att tveka eller känna ånger. När Bittaker fick höra om utvärderingen ska han ha sagt att someday he planned to be ”bigger than Manson” till sin cellkamrat. Ett år senare släpptes han fri. Ytterligare ett år senare blev även Norris fri och de började planera hur de bäst skulle kunna våldta kvinnor och komma undan med det.

Det här är tre saker som jag reagerade på att Bittaker ska ha gjort, utan att Norris visat liknande beteende:

1. Hittade på en lek: de skulle ta tonårstjejer för vart och ett av tonårsåren: en trettonåring, en fjortonåring, en femtonåring, etc.

2. Signerar sina brev från fängelset med namnet ”Pliers”. Alltså verktyget tång. Som han använde som tortyrmedel.

3. Som tidigare nämnt: att han casual spelade upp bandet från tortyren, våldtäkten och mordet på Shirley Ledford när han åkte runt i sin bil pga tyckte det var ”real funny”.

mackvan_002images-11

Det här är vad jag, Amatör-Spencer Reid, vill ringa in: det verkar som att han tycker att allt är fun and games väl? Något skoj. Han använder liksom inte inspelningen när han ska onna eller göra något annat sexuellt, bara för att det är kul. Bittaker ser inte våldet och chocken som något upphetsande på samma sätt som Norris gör, utan trodde att våldtäkt är vanligt roligt sex.

I rätten säger han att det enda inspelningen bevisar är en trekant. Det var hon som got out of hand. Det var hon som sa ”do it, just kill me”. Om det här verkligen visar hans bild av sex eller bara är ett försvar för att komma undan med sitt brott är värt att fundera på känner jag. Däremot ska han i sin barndom blivit utsatt för våldsamma övergrepp. Bittaker själv säger att hans sexuella och sociala utveckling stannade när han blev inspärrad vid 16 års ålder. Han hade ingen annan erfarenhet av sex.

Han säger att han inte hatar kvinnor, men kan förstå att man våldtar en ung attraktiv kvinna men inte hur man kan våldta en gammal oattraktiv. Han hatar inte kvinnor, han älskar dem. Hans drömtjej är en ung snygg tjej som skriker av pleasure och inte av smärta. I hela sitt liv saknade han en kvinna som älskade honom och han ville så gärna ha det. Därför tog han tjejerna.

Jaaaaa, det här låter ju rätt likt incel-rörelsen. Att män ser sex och kvinnor som en rättighet. Om de inte får det: fire and fury. Fast Bittaker förstod nog inte ens att man kan känna vrede för en sån sak. Han bara tog det han ville ha.

Lawrence-BITTAKER

Vidare säger han att han fastnade i en galen fantasi. Norris var den som gjorde honom exalterad över att ha sex, själv menar han att han mest snubblade in på det. Tekniskt sätt var det våldtäkter, vi tog dem från gatan och band dem. Men vi behandlade dem bra. Festade tillsammans, gav dem mat, marijuana och alkohol. Det kan inte bli en mer vänskaplig våldtäktssituation. Jag är en del lokala vänliga våldtäktsmannen.

Ursäkta, men det känns som han glömde bort detaljen att de blev mördade???? Och torterade??

Vad tycker Bittaker om Profiler Pro Douglas?

Jo såhär: John Douglas kom och hälsade på mig i fängelset. Han trodde att han var smart. Det första jag märkte var att han hade klätt ner sig för mig. Han bar jeans och en jacka. Han tror att han är smart och kan passa in hos mig. Han trodde att jag skulle tycka om honom om han använde termen ”bitches”. Jag kallar inte kvinnor för ”bitches”. Han trodde att han kunde lura mig med sina små mind games. Jag sa ingenting, men I can’t blame the guy for trying. 

Idag pratar Bittaker med fängelsepsykologen Dr Lewis. Bittaker menar att han gick med på att prata med Douglas för att han ville bidra med något bra ur ”this whole mess”. Det fungerade inte med FBI, bland annat på grund av pågående rättsliga tvister. Nu fungerar det bättre. All info psykologen får är sekretessbelagd, men han kan tänka sig att informationen släpps när han är död.

 

En reaktion till “Varför är Lawrence Bittaker den mest störda individ som real life Holden Ford/Rossi/Gideon någonsin profilerat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s