The Zodiac Killer – del 5. Mordet på Paul Stine och en serie märkliga samtal till en talkshow.

Detta är en del av serien om The Zodiac Killer, som härjade i området runt San Francisco i slutet av 60-talet. Del 1 (en översikt och fantombilderna) finns här och del 2 (om de första tre morden och mordförsöket) hittar ni här. Del 3, som handlar om de första breven och chiffren, finns här. Del fyra, om attacken mot Cecelia Shepard och Bryan Hartnell hittar ni här.

Efter knivattacken på Cecelia och Bryan försvinner Zodiac i cirka en månad, men den 11 oktober 1969 begår han ett nytt mord. Mordet på taxichauffören Paul Lee Stine anses vara den sista attacken som man med säkerhet kan koppla till Zodiac, men det är många som tror att Zodiac begått fler mord efter det. Jag kommer som sagt återkomma till detta senare.

Paul Stine
Paul Lee Stine, som jobbade som taxichaufför vid sidan om sina universitetsstudier. Paul blev 29 år gammal.

Man tror att Zodiac klev in i Paul Stines taxi vid Union Square i San Francisco 20-30 min före klockan 22.00. Paul Stine hade loggat Washington and Maple i Presidio Heights som adressen han skulle köra till, men i själva verket stannade han bilen kl. 21:55 en kort bit därifrån, i korsningen mellan Washington och Cherry Street. Här finns en street view- karta över området, med adressen markerad, för den som vill se. Mördaren antas ha suttit bakom Paul i taxin och när Paul stannade bilen sköt mördaren honom i höger tinning med ett skott (högerhänt med andra ord). Det fanns tre vittnen som befann sig i en byggnad tvärs över gatan – tonåringar som fick en god titt både på mördaren och som kunde se vad han gjorde efter att han skjutit Paul.

Paul Stine vittnenas placering

Vittnena ringer omedelbart polisen för att slå larm och det är här som ett ödesdigert misstag uppstår. Av något jävla skäl så uppfattar den som tar emot samtalet det som att gärningsmannen är svart. Det finns ingen logisk förklaring till detta – alla tre vittnena är väldigt tydliga i sina beskrivelser av gärningsmannen – han var helt klart vit. Detta leder i alla fall till att det första larmet om den misstänkta gärningsmannen som går ut till polisbilarna i området är felaktigt och antagligen också till att Zodiac klarar sig undan att arresteras i närheten av mordplatsen. Det gör mig helt tokig att tänka på att de var så nära att ta honom och så var det ett så här klantigt misstag som fuckade upp allt…

I tillägg till en tydlig beskrivning av gärningsmannens utseende så vittnar även de tre tonåringarna om att han efter mordet torkar både inuti och utanpå taxin med en trasa – antagligen för att göra sig av med fingeravtryck. De ser även hur han skär bort en del av Paul Stines blodiga skjorta, som han sedan tar med sig. Han går därefter i vanligt tempo därifrån åt norr, mot Jackson Street, för att sedan svänga höger mot Jackson and Maple. Jag har hittat ännu en av Robert Graysmiths kartor över händelsen, lägger in den här:

Kart Paul Stine murder

De första poliserna som anländer till platsen, Donald Fouke och Eric Zelms, rapporterar att de mötte en man som stämmer in på tonåringarnas signalement av gärningsmannen. De stoppade honom dock inte pga att han inte stämde in på det initiella signalement de fått. Fouke och Zelms beskriver mannen som vit, med kort brunt hår, ca 180 cm lång, 85 kg, med glasögon och mörka kläder. De här fantombilderna har ni sett förut, den till vänster är tonåringarnas beskrivelse av gärningsmannen, den till höger är en uppdaterad version efter att Fouke och Zelms suttit med tecknaren. Signalementet stämmer i stora drag överens med tidigare signalement av honom, förutom att han har kortare hår (vilket han ju kan ha klippt) och framstår som smalare i ansiktet än tidigare. Detta KAN dock förklaras med att tonåringarna som gav den första beskrivelsen av honom såg honom snett uppifrån, då de stod i ett fönster på andra våning, medan Michael Mageau, Bryan Hartnell och Cecelia Shepard alla befann sig i sittande/liggande position då de såg honom.

zodiac-killer-police-sketch

Det som är intressant med poliserna som såg honom är att Zodiac senare påstår att Fouke och Zelms stoppade honom och pratade med honom, medan de själva hävdar att detta aldrig hände. Zodiac skickade nämligen senare det som kallas för ”The Bus Threat Letter” (tillsammans med en bit av Paul Stines skjorta) till The San Francisco Chronicle, där han (bland mycket annat) skriver:

p.s. 2 cops pulled a goof abot 3 min after I left the cab. I was walking down the hill to the park when this cop car pulled up + one of them called me over + asked if I saw anyone acting suspicious or strange in the last 5 to 10 min + I said yes there was this man who was runnig by waveing a gun & the cops peeled rubber + went around the corner as I directed them + I disappeared into the park a block + a half away never to be seen again.

Jag tänker att detta lika gärna kan vara en red herring (villospår) som något annat. Zodiac påstod ju också att ett vittne hade sett honom ringa till polisen från en telefonkiosk efter attacken mot Darlene Ferrin och Michael Mageau, men det finns inget konkret som tyder på att det faktiskt stämmer. I hans brev omtalar han polisen som pigs, så det är ju uppenbart att han gärna vill utmåla dem som inkompetenta. Parken han nämner i brevet är antagligen Julius Kahn Playground, vilken genomsöktes av hundpatruller kort tid efter mordet utan framgång. I Robert Graysmiths bok ”Zodiac” så beskriver han hur en granne sett en kraftigt byggd man springa genom lekplatsen in i området Presidio.

Det är ungefär här som polisutredarna Dave Toschi och Bill Armstrong kommer in i bilden för första gången under Zodiacs brottsbana. Det kommer sedan att bli dessa två som ansvarar för utredningen runt Zodiac. De granskar brottsplatsen och ser till att även resten av Presidio genomsöks av sammanlagt sju hundpatruller – dock utan resultat. Man kan dock konstatera att Zodiac tagit med sig både Paul Stines plånbok och bilnycklarna till taxin efter mordet.

Toschi+Armstrong
Dave Toschi och Bill Armstrong

 

Två dagar senare får The San Francisco Chronicle ett nytt brev från Zodiac, tillsammans med en bit av Paul Stines skjorta. Det är detta brev som ofta refereras till som the Bus Threat Letter (ej att blandas ihop med The Bus BOMB Letter).

Brevet som kom efter The Stine murder

I brevet refererar han återigen tillbaka till sina tidigare attacker. Han kritiserar också polisens arbete och menar att de kunde ha fångat honom efter mordet på Paul Stine. Skälet till att brevet kallas för the Bus Threat Letter är för att han hotar med att attackera en skolbuss, något som orsakade panik så klart (återigen, detta hände på 60-talet, så självklart rapporterades allting om i media = masshysteri). Föräldrar höll barn hemma från skolan och polisen mobiliserade bevakning av skolbussar i San Francisco-området. Vill dock inte ens tänka på hur många skolbussar som måste ha kört omkring varje dag och hur totalt oöversiktlig den operationen måste ha varit…

Man går ut med den här efterlysningspostern den 13 oktober (detta är en uppdaterad version, därför är den daterad till den 18:e).

Paul Stine police sketch

Sen händer något som är helt freaking crazy. Den 22 oktober (11 dagar efter mordet på Paul Stine) ringer en man som hävdar att han är the Zodiac till Oakland Police Department och kräver att någon av de högprofilerade advokaterna Melvin Belli eller  Francis Lee Bailey ska delta i en pratshow som leds av Jim Dunbar på KGO-TV och att han själv ska ringa in till programmet och prata med dem. Melvin Belli och Jim Dunbar går med på detta (!!!) och pratar med en person som kallar sig för ”Sam” i sammanlagt två timmar. Under ett samtal som sker ”off camera” avtalas en mötesplats och tid med personen som ringt in, men han dyker så klart inte upp till det mötet.

 

Alla tre vittnena som faktiskt hört Zodiac prata (Nancy Slover, polisen som tog emot Zodiacs samtal efter attacken vid Lake Berryessa och Bryan Hartnell) var helt säkra på att det inte var Zodiac som ringde in till programmet. Det visade sig senare att den som ringde in var en person drabbad av psykisk sjukdom. Tycker dock att denna händelse är väldigt intressant då den vittnar om tidsandan och masshysterin som rådde runt Zodiac. Det var liksom självklart för alla inblandade parter att man direktsände ett program där en misstänkt seriemördare ringde in och pratade om sin önskan att mörda.

6 reaktioner till “The Zodiac Killer – del 5. Mordet på Paul Stine och en serie märkliga samtal till en talkshow.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s