Sverige har äntligen fått en samtyckeslag!

Hurra hurra hurra, i dag är en bra dag!! I eftermiddags röstades regeringens förslag om en samtyckeslag igenom i riksdagen! Den här lagen är det eldsjälar som ligger bakom, personer som har jobbat outröttligt år efter år med att få till en attitydförändring gällande sexualbrott, för att placera skulden där den hör hemma – hos förövaren. Stort tack till alla er from the bottom of our hearts. ❤

OK, så vad betyder detta? Lagen börjar gälla den 1 juli och som man hör av namnet innebär en samtyckeslag att den person man har sex med måste uttrycka samtycke för det först – annars är det ett brott och inte alls sex. Regeringens förslag innebär:

  • Frivillighet ska vara en utgångspunkt, genom ord, handling eller på annat sätt – det ska inte längre krävas att våldtäktsmannen använt sig av våld eller hot om våld, eller utnyttjat ett offers utsatta situation för att det ska anses som våldtäkt.
  • Två nya brott införs: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Detta har med uppsåt att göra – fram tills i dag har ett stort antal våldtäktsfall avskrivits pga att våldtäktsmannen inte ”haft för avsikt” att våldta någon. På det här sättet kommer det gå lättare att följa upp alla våldtäkter som sker av brottsoffer som är berusade, sover, paralyseras, eller av andra skäl varken kan ge samtycke eller göra motstånd.
  • Minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fyra till fem års fängelse.
  • Det straffrättsliga skyddet vid sexualbrott mot barn stärks när gärningsmannen varit oaktsam i fråga om barnets ålder. Detta betyder att argument som ”men jag trodde hon var 19 pga att hon var så välutvecklad” är no longer valid. Ett barn är ett barn.
  • Att den som utsätts för sexualbrott ska få stöd tidigare. När förundersökning om sexualbrott inleds ska en anmälan om målsägarbiträde (jurist som hjälper brottsoffret) göras omedelbart.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har tidigare sagt att han tror att detta kommer leda till att antalet uppklarade sexualbrott kommer öka och med en lag som detta går det ju helt klart åt rätt håll.

Som en av våra följare på insta sa tidigare i dag (hoppas det är ok att jag citerar, tyckte det var så himla fint): ”Så skönt att mina barn ska bli tonåringar med denna lag närvarande!!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s