Kan vi prata lite om all the craziness i Wild Wild Country??

Nu är jag kanske sen på bollen igen, men jag såg precis färdigt Wild Wild Country (dokumentär i sex delar om sekten/kulten runt Bhagwan Shree Rajneesh) på Netflix och behöver ventilera lite. Eftersom vi gillar bullet points i den här bloggen så kommer mina tankar i listform och det är så klart fullt av SPOILERS.

 • För det första: kan vi enas om att Bhagwan Shree Rajneesh är typ the O.G. Disney-prinsessa outfitwise? Jag tänker Elsa i Frost? Med extra dyra Rolex-klockor och bling? Fab.
 • I avsnitt ett och två tänker man ju att det mesta bara är mysigt. Här är det en karismatisk hippieguru från Indien som förespråkar meditation, fritt sex mellan samtyckande vuxna och ett kollektivistiskt tänkande som verkar väldigt fint. Han ser möjligheten att branch out i världen och starta en egen liten stad för sina följare utanför Indien. Vad behöver man om man är en guru som kanske är all about the teori, men inte gillar att rodda logistiken som det innebär att flytta tusentals sekt/kultföljare från hela världen till en ny framtidsstad i USA? Jo, en pålitlig assistent/sekreterare så klart! Enter: Ma Anand Sheela. Den här kvinnan alltså. Man pendlar ju mellan djup beundran, skräck och avsky allt eftersom historien utvecklar sig.

1 ALKVzLkoTQWJn9iQbT9q3w

 • Alltså, de köper en enorm farm i Oregon och bygger en enorm samlingshall, massa söta bostadshus, de anlägger planteringar, fält, sjöar, håller djur, bygger en flygplats (!!), startar butiker och egen läkarmottagning. Sjukt driftigt ändå! Varifrån kommer pengarna egentligen? Bhagwans böcker? Är det kultmedlemmarna som betalar ur egen ficka? Verkar generellt som om medlemmarna kommer från ganska privvade (vita) bakgrunder?

ced45074-6dca-43fa-838b-f9199be29df5

4423_Lede_Rajneeshee_Or-Historical-Society

 • De närmsta grannarna i pyttelilla staden Antelope tycker att allt går lite för snabbt och att ”de rödklädda” är aningen för många. Nytt och okänt är läskigt, haven’t you heard? Apropå grannar, kan vi ta en minut för dessa två?
 • I avsnitt tre och fyra börjar spänningen byggas upp och man anar ju att detta kommer gå käpprätt åt skogen. När grannarna blir aviga bestämmer sig Ma Anand Sheela för world wide Oregon domination – kulten börjar köpa upp egendom i stan och satsar på att ta över kommunstyrelsen. De lyckas välja in sin egen borgmästare och döper om Antelope till Rajneeshpuram.

1475462760012

 • När Sheelas politiska ambitioner ökar behöver man fler invånare för att kunna ta över röster i lokalvalen. Och vad gör man då…? Jo, man bussar in tusentals hemlösa från diverse olika amerikanska stater! Chockerande nog visar det sig att många av dessa hemlösa har psykiska problem som man inte klarar av att hantera genom medition och hårt arbete på fälten, så vad gör man då? Jo, MAN DROGAR NED DEM, genom att spetsa deras öl med Haldol (antipsykotiskt och lugnande läkemedel) utan att de vet om det. As you do. När det inte hjälper söver man ned dem och dumpar dem på diverse parkbänkar i Portland.

1521664685-0449_001-(1)

 • Meanwhile, Bhagwan har dragit sig undan och pratar inte med folk längre. Han vill helst bara sitta i en av sina 93 Rolls-Royces och kolla på sina Rolex-klockor i fred.

attachment-image-8b51e806-53b6-4dd0-be0e-74bca0cba6f6

 • Ma Anand Sheela inser att det enda rätta är att beväpna sig. Kraftigt.

wild_wild_country_s01e03_3m7s4489f

 • Och här har vi ett exempel på en person som bara ”Oj, någon vill att jag ska mörda en politiker. Det här låter som en skitdålig ide. Jag skulle ju aldrig kunna mörda någon, för jag har ju bara kärlek till gurun i mitt hjärta. OK, I’m in.”

wild-wild-country-jane-stork-2-1524582939

 • Lokalbefolkningen fortsätter att vara krångliga. Lösningen på detta? Jo, ett eget labb för biologisk warfare som man sedan använder för att typ förgifta hela stan med salmonella. Och, att inte förglömma – de blendrade bävrarna (jag ger upp med att förklara – du måste se det).

wild-wild-country-2

Finns det mer att säga om denna dokumentärserie? JA! Tycker jag att ni borde se den? JA! Är den lite seg i början? JA (men den blir bättre sen)! Är det förvånansvärt många trådar i serien som plockas upp för att sedan typ bara släppas utan förklaring? Hm, ja, men se den ändå.

4 reaktioner till “Kan vi prata lite om all the craziness i Wild Wild Country??

 1. Nu kanske jag går händelserna i förväg. Men jag så ett tv program på 80-talet om en person som kallade sig själv för Gud. När han greps, för skattefiffel, hade han över 200 Rolls Royce, meningen var att han skulle ha 365, en för varje dag. Denna ”religiösa” människa ägde till och med vapenfabriker!

  Gilla

 2. Jag har sett den och gillade den verkligen! Du vet säkert redan om det men lite kuriosa är att Ted Gärdestad var med i sekten och bodde där ett tag. Det är med i filmen om honom. Vill passa på att tacka för en superbra blogg också!

  Gilla

  1. I know! Sjukt också att dottern till kongressmannen som mördades i Jonestown också flyttade in i Ranjeeshpurnam. Man bara, have you learned NOTHING?!
   Och tack! ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s