Golden State Killer: så var uppväxten.

Det här är en del i vår serie om East Area Rapist aka Original Night Stalker aka Golden State Killer. Alla delar kan hittas i kategorin EAR/ONS

Två av DeAngelos släktingar har nu öppet gått ut och berättat om hans uppväxt. Vilket i sin tur ger en bild av vad som möjligtvis drev honom att begå 13 mord, 50 våldtäkter och 100 inbrott (om det nu är rätt person som är gripen, obs han är ej dömd samt andra braskisar).

DeAngelos pappa jobbade för US Air Force vilket innebar att familjen fick flytta runt mellan olika baser. En dag lekte Joseph DeAngelo med sin syster i en övergiven lagerbyggnad vid en flygbas i Tyskland när två airmen kom in. De våldtog hans syster framför honom. DeAngelo var 9 eller 10 år. Hans syster var 7.

Det här berättar hans systers son för Buzzfeed News, han själv fick reda på det först förra året precis innan hans mamma gick bort i cancer. Systersonen vittnar om att våldtäkten var något som man aldrig någonsin pratade om i familjen. Det fanns heller aldrig någon misstanke om att Joseph var Golden State Killer eller var våldsam överhuvudtaget hos honom. Uncle Joe var snäll och hade en bra relation med sin syster, men när systersonen fick höra om gripandet gick tankarna direkt till våldtäkten i lagerbyggnaden.

young

Hur påverkas ett barn som får vittna sexuellt våld? Ann Wolbert Burgess är professor vid Bostons College och har studerat personligheterna hos 36 dömda seriemördare tillsammans med FBIs Behavioral Science Unit (gud vad man älskar den avdelningen – Mindhunter! Spencer Reid! etc).

Hon menar att seriemördare ofta fixerar sig för sina brott redan som unga. Att bevittna sin systers våldtäkt kan absolut vara en betydande del och kärnan av fantasierna, som sedan blir så starka att man lever ut dem och våldtar och/eller mördar.

Men det slutar inte där. DeAngelo och hans tre syskon hade mer våld omkring sig i sin barndom. Deras pappa misshandlade deras mamma som i sin tur slog åtminstone ett av barnen. Det skedde hela tiden säger DeAngelos systers son, som tror att alla barnen blev utsatta för samma våld.

Föräldrarna skilde sig under tidigt 60-tal och det var i samband med det som mamman plus barnen flyttade till Sacramento. Detta är en knäpp del av storyn: hans pappa hamnade i Sydkorea där han skaffade sig en till uppsättning barn (ja exakt så står det i Buzzfeeds artikel). MED EXAKT SAMMA NAMN som hans tre första barn. Så han hade två stycken Rebecca, två stycken Joseph jr, två stycken Constance. Väldigt märkligt beteende ändå?

En annan grej som nämns i artikeln är hur Josephs systers man konfronterade DeAngelo efter snatteriet som fick honom sparkad. Han frågade varför han stal saker. ”Because I could”.

Tillbaka till barndomen: ❤ Paul Holes ❤ säger att studier visar att det är vanligt att serieförbrytare har vuxit upp i dysfunktionella familjer (men braskis: det finns många personer som upplever liknande trauman utan att bli våldsamma brottslingar). Det är troligt att Golden State Killers ilska kommer från barndomen som han sedan kanaliserar ut på sina offer. Profilen som gjordes pekade på att GSK troligen bevittnat våldsamt parafilit beteende redan som barn, troligen inom sin egen familj.

Diskussionen efter att detta blev känt handlar mycket om empati. Många skriver att de har 0% empati och tycker det är fel att media publiceras så kallade snyfthistorier. Jag är ärligt förvånad över hur svart-vitt det kan vara. Den här uppväxten är fruktansvärd, oavsett vad som händer sedan. Offer kan känna empati för sin förövare. Natascha Kampusch som blev kidnappad och utsatt för övergrepp mellan 10 år och 18 års ålder har berättat att hon tycker synd om sin kidnappare. Men det är inte samma sak som att ursäkta handlingen.

Jag tänker på Richard Ramirez som växte upp i fattigdom, övergrepp och droger och hans citat ”drugs, poverty, child abuse – all this creates angry individuals”. Det är inte heller en ursäkt. De flesta som utsätts för droger, fattigdom och övergrepp blir inte serie- eller massmördare (det senare är kanske mer vanligt idag). Hur man hanterar sin ilska styrs till viss del av genetik, t ex huruvida man kan stänga av sin empati för andra för att tjäna sitt eget syfte (att ”psykopater” helt saknar empati är en något föråldrad syn) . Genom att förstå och pussla ihop en våldsam persons bakgrund och drivkraft kan man också få förutsättningar att undvika framtida brott av liknande karaktär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s