The Zodiac Killer – del 2. De första morden.

Detta är en del av serien om The Zodiac Killer, som härjade i området runt San Francisco i slutet av 60-talet. Del 1 finns här.

Dubbelmordet på David Arthur Faraday och Betty Lou Jensen

Första gången som man med säkerhet vet att Zodiac slog till var när David Arthur Faraday, 17 år och Betty Lou Jensen, 16 år, mördades den 20 december 1968 i Benicia, som ligger cirka en timmes bilväg nordöst om San Francisco. David och Betty Lou var high school-studenter som var på date och hade då kört till en så kallad ”lovers lane” i Davids mammas bil. De antas ha parkerat där runt 22.15 och deras kroppar hittades av Stella Borges (hon uppges också heta Stella Medeiros) som bodde i närheten, när hon passerade platsen på väg hem strax efter klockan 23.00.

Lake Herman Road
Google map streetview av Lake Herman Road, där de första två morden ägde rum. Ni kan t.o.m. se att någon målat över en vägskylt med Zodiac-symbolen i vänstra sidan av bilden. Och nej, lovers lane är inte in på den lilla grusvägen i mitten. Offren och deras bil hittades på den lilla grusplatsen längst fram i bild, precis intill vägen.

I och med att ingen bevittnade morden på något sätt, så fanns det inte så mycket att gå på när utredningen började. Både Betty Lou och David hade skjutits med ett 22-kalibrigt handvapen och hade troligen beordrats ut ur den parkerade bilen av gärningsmannen. Det hade nämligen skjutits skott in i bilen först, men både Betty Lou och Davids kroppar hittades på utsidan av fordonet. Betty Lou befann sig faktiskt ca 10 meter från bilen och hade blivit skjuten i ryggen. Det fanns inga bevis för att det var ett rån eller ett sexuellt övergrepp som gått snett, utan det framstod som om gärningsmannen var ute efter att mörda. När morden ägde rum så fanns det inga motiv som familj eller anhöriga kunde tänka sig (antar också att detta berodde lite på att offren var så unga – det var ju knappast så att de hade hunnit skaffa sig några fiender) och det tog många månader innan Zodiac tog på sig ansvaret för att ha mördat paret.

2011lhr3_1

The Solano County Sheriff’s Department är de som börjar utreda morden. Det som senare kommer bli ett problem är att Zodiac begår mord inom flera olika polis-jurisdictions (ja jag vet, det finns garanterat ett svenskt ord för det), vilket leder till samarbetsproblem mellan de olika polisavdelningarna när det gäller att dela fakta och bevismaterial etc. Som i så många andra fall både före och efter dess med andra ord…

Mordet på Darlene Ferrin och mordförsöket på Michael Mageau

Det tar drygt sex månader innan Zodiac attackerar någon igen, men hans MO vid detta mord och mordförsök är väldigt likt dubbelmordet på Betty Lou och David.

Den fjärde juli 1969, lite före midnatt, parkerar Darlene Elizabeth Ferrin, 22 år och Michael Renault Mageau, 19 år, i Blue Rock Springs Park i Vallejo – bara 6,5 km från platsen där Betty Lou och David mördades sex månader tidigare. Även denna plats anses vara känd som en Lover’s Lane. I detta fall överlevde Michael – därför finns det ett förstahands vittnesmål om hur attacken gick till och hur gärningsmannen såg ut (i alla fall delvis).

Michael Mageau och Darlene Ferrin

Enligt Michael parkerade det en bil bredvid honom och Darlene när de först kom till parken, men den bilen körde iväg igen efter bara någon minut. Direkt efter att den bilen hade kört i väg kom flera bilar med ungdomar som spelade musik, ropade och smällde smällare (det var ju den fjärde juli, då man firar sin Independence Day i USA), men de körde också snabbt iväg igen. När de hade försvunnit kom den första bilen TILLBAKA (då hade den varit borta i ca tio minuter) och parkerade snett bredvid/bakom dem. Den här gången klev föraren av bilen snabbt ut och lyste på Michael och Darlene med en väldigt kraftig ficklampa, så att de inte kunde se ansiktet på personen i fråga. Michael antog att personen var en polis pga ficklampan och började leta efter sitt ID-kort samt vevade ned fönstret. Förövaren började istället avlossa skott in i bilen, Michael och Darlene sköts med fem skott, sen gick personen därifrån – bara för att vända sig om och avlossa fyra skott till då Michael gav ifrån sig ett ljud.

Darlene murder
Så här beskrivs mordplatsen i dokumentären ”This is the Zodiac Speaking”. Darlene hittades i förarsätet, medan Michael hade klarat av att ta sig ur bilen efter att förövaren lämnat platsen.

Det är ingen annan som ser attacken, men tre andra ungdomar larmar polisen efter att ha kommit till platsen bara minuter efter skottlossningen och två poliser anländer ca 15 minuter senare; Ed Rust och Richard Hoffman från Vallejo Police Department. När de kommer dit lever både Darlene och Michael, men när Ed Rust försöker prata med Darlene så kan hon inte göra sig förstådd pga sina skador. Hon avlider sedan i ambulansen på väg till sjukhuset en dryg halvtimme senare. Michael Mageau överlever dock och beskrev sedan förövaren för Ed Rust (det togs dock inte fram någon fantombild) som kraftigt byggd, ca 1,75 lång, ca 90 kg med kort, lockigt, ljust hår och ett brett huvud.

Bara 40 minuter efter att förövaren skjutit Darlene och Michael ringer han till polisen från en telefonkiosk i närheten. I den här videon (33 minuter in) berättar larmtelefonisten Nancy Slover om telefonsamtalet hon tog emot den natten, ett samtal som hon tycker lät antingen inövat eller uppläst utantill. Det personen som ringer säger är:

”I wish to report a double murder. If you will go one mile east on Columbus Parkway to the public park, you will find the kids in a brown car. They have been shot with a 9 mm Luger. I also killed those kids last year…. Good-bye”

Speciellt hur han säger hejdå på slutet tyckte Nancy Slover var väldigt obehagligt, hon beskriver det som hånfullt och retsamt. Och han tog alltså i och med detta samtal även på sig ansvaret för mordet på Betty Lou Jensen och David Faraday.

En tecknare/illustratör vid The San Francisco Chronicle, Robert Graysmith (och ja, vi kommer återkomma till honom i ett annat inlägg) ritade senare upp den här kartan över området. Här syns även platsen där Betty Lou och David mördades drygt sex månader tidigare, märkt med datumet 12.20.68.

Map Darlene + Michael murder

Det har förekommit en massa spekulationer kring Darlene Ferrin och huruvida hon faktiskt stalkades av en annan man under tiden hon träffade Michael Mageau. Darlenes syster – Pam Huckaby – har även kopplat ihop mordet på Darlene med ett annat mordoffer, Cheri Jo Bates (som vi också ska återkomma till senare), samt påstått att Darlene och Betty Lou kände varandra. Detta ska det dock inte finnas några bevis för. Polisen undersökte även i 1970 om Darlenes exman kunde haft en koppling till mordet, men kunde inte hitta några bevis för det heller.

I nästa del kommer jag skriva om breven som Zodiac skickade till tidningarna i närområdet en knapp månad efter att han skjutit Darlene och Michael.

 

 

 

9 reaktioner till “The Zodiac Killer – del 2. De första morden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s