The Zodiac Killer – Del 1. En översikt och fantombilderna.

Ni diggade ju serien som Ida skrivit om Golden State Killer (aka Visalia Ransacker, aka East Area Rapist, aka Original Night Stalker) och nu går det rykten om att man ska använda sig av samma DNA-teknik som i Golden State Killer-fallet för att försöka identifiera The Zodiac Killer, sååååååå då tänkte jag att vi borde ju skriva en serie om The Zodiac också???

Delar upp i lite olika delar som vanligt, tänkte börja denna del med lite bakgrund/sammanfattning! Detaljerna tar vi i senare inlägg.

Zodiac_sign

The Zodiac Killer (eller bara Zodiac) gav sig själv sitt alias i flera av de brev han skickade till lokal press i The Bay Area (området runt San Francisco) om morden han begått. Seriemördaren var aktiv precis i slutet av 60-talet och eventuellt i början av 70-talet. Man har kunnat knyta personen till sammanlagt fem mordoffer, samt två offer som han (ja, vi är typ 99,9% säkra på att det är en man) försökte döda men som överlevde. Zodiac själv påstår att han dödat många fler; 37 personer närmare bestämt.

google map över mordplatser
1: Mordet på David Arthur Faraday, 17 år och Betty Lou Jensen, 16 år, den 20/12-68. 2: Mordet på Darlene Elizabeth Ferrin, 22 år och mordförsöket på Michael Renault Mageau, 19 år, den 4/7-69. 3: Mordet på Cecelia Ann Shepard, 22 år och mordförsöket på Bryan Calvin Hartnell, 20 år, den 27/9-69. 4: Mordet på Paul Lee Stine, 29 år, den 11/10-69.

Zodiacs MO har varierat; de flesta av sina offer har han skjutit, men han knivmördade Cecelia Ann Shepard (samt försökte knivmörda Bryan Calvin Hartnell samtidigt, men han var en av de två personer som överlevde Zodiacs attacker). Alla offer som han skjutit har befunnit sig i sina egna bilar medan bilen varit parkerad, fast Cecelia och Bryan som blev knivstuckna blev det när de hade picknick vid en sjö.

Det finns en del vittnesmål om Zodiacs utseende, de fantombilder som polisen tagit fram är dessa, varav den i mitten inte är från direkta vittnen, utan från vittnen som sett en man i samma område som offren befunnit sig i med ett par timmars mellanrum.

zodiac-killer-police-sketch
Detta anses vara de mest trovärdiga fantombilderna av Zodiac. Bilden till vänster är baserad på tre vittnens beskrivning, som såg en man torka av Paul Stines taxi efter mordet. Bilden till höger är baserad på två polisers vittnesmål, då man tror att de såg Zodiac omedelbart efter mordet på Paul Stine, utan att förstå att det var han (pga ett helt oförklarligt misstag som begicks av dispatch – men det kommer vi in på senare!).
berry_10
Detta är fantombilder som togs fram efter att tre kvinnor vittnat om att de sett en man som betett sig misstänksamt i närheten av platsen där Cecelia Ann Shepard och Bryan Calvin Hartnell sedan blev attackerade. Mannen var helt klädd i mörka kläder trots att det var en varm dag – mannen som attackerade Cecelia och Bryan var också helt klädd i mörka kläder. Ålder, längd och kroppsbyggnad stämmer överens med det vittnena efter mordet på Paul Stine beskriver.
lbsfsketch
Denna EXTREMT creepy fantombild är baserad på Bryan Hartnells beskrivning av gärningsmannen. Zodiac hade på sig en nästan fyrkantig huva och en slags ”hakklapp” med samma symbol som han signerade sina brev med. Hartnell beskrev honom som klädd i mörka kläder, med mörblå eller svarta byxor. Han nämnde, precis som de tre kvinnorna ovan, att gärningsmannen hade på sig slacks. Även Hartnell beskriver Zodiac väga mellan 90-115 kg, ca 180 cm lång. Detta stämmer överens med tidigare vittnesmål om Zodiacs kroppsbyggnad. Generellt beskrivs han som ”heavy-set” och ”barrel-chested”.

Meh – jag trodde jag skulle hinna gå in närmre på breven som Zodiac skickade till tidningarna i området, men nu är klockan snart tio och jag vill kolla på The Americans innan jag somnar söta fredags kväll-sömnen! To be continued…!

(Och för er som vill ha en ”snabb” uppdatering på fallet utan att plöja polisförhör från 60-talet: filmen ”Zodiac”, med hunka-hunka Robert Downey jr som journalisten Paul Avery (ja, han är ärligt talat inte så himla hunkig i den här rollen, men annars så), Mark Ruffalo som animal cracker-snaskande polisutredaren David Toschi och Jake Gyllenhaal som tecknaren och författaren Robert Graysmith, finns på Netflix.)

10 reaktioner till “The Zodiac Killer – Del 1. En översikt och fantombilderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s