Fler mord och obehagliga händelser som Golden State Killer kan ligga bakom.

Polisers familjemedlemmar

Kommer ni ihåg en av de absolut läskigaste grejerna som East Area Rapist har gjort (förutom det uppenbara: att mörda 13 personer och våldta 50)? Jag tänker på när han stalkade Richard Shelby, fallets första utredare och den som bland annat kopplade ihop våldtäkterna i Sacramento. Får sånt rys bara jag tänker på det.

Alltså: Shelbys son väcker honom och är upprörd en natt, men det avfärdas som mardrömmar. Dagen efter berättar sonen att han sett en maskerad man som hängde upp-och-ner från taket kolla in genom fönstret.

Och så tänker man: Kan det här vara sant? Är det ett barns fantasi? En utredare som fått fallet på hjärnan? Vem som helst blir ju paranoid av det här. Shelby har dock alltid varit säker på att han blev stalkad av EARONS. Han har inte vikit en tum.

Nu kommer ytterligare detaljer, men från polischefen som sparkade JJD efter snatteriet. Polischefen ger alltså DeAngelo sparken, blir då hotad till livet och kort efter står en man utanför hans 4-åriga dotters sovrumsfönster och lyser in med ficklampa, enligt Paul Holes.

: – ) : – )

donna1

Donna Richmond och Jennifer Armour

Nu över till podcasten 12-16-75.

Podden gräver kring mordet på 14-åriga Donna Richmond den 27 december 1975 och 15-åriga Jennifer Armour den 24 november 1974, båda i närheten av Visalia.

För Donnas mord dömdes Oscar Clifton, en återfallsvåldtäktsman som blivit dömd två gånger tidigare för liknande brott – fast utan dödlig utgång. Skaparna av podcasten menar dock att de har mycket bevis för att morden i själva verket begicks av Visalia Ransacker aka Golden State Killer.

donna2

Jag har bara lyssnat på avsnitt 16 som kom efter gripandet av JJD, men har förstått att det låg ett anteckningsblock som tillhörde Clifton bredvid Donnas cykel. Blocket var rengjort så det helt saknade fingeravtryck. Gjorde han ett misstag och glömde det där eller blev han *framed* (jag vet att ni inte tycker att jag ska skriva så mycket på engelska men vad heter det på svenska då?!????) av någon med inblick i polisutredningar? Clifton var nämligen inte känd som den skarpaste kniven.

Samtidigt som någon eventuellt glömmer sitt anteckningsblock på mordplatsen sprids mordoffrets kläder ut på andra sidan stan exakt utanför Visalia PDs juridiska område. Istället blev det countypolisen som fick utreda mordet medan Visalia PD var ansvariga vid försvinnandet innan kroppen hittades. Utredningarna sker utan samarbete och delad information mellan varandra. En rätt värdefull grej för en mördare.

Jennifer var inte långt ifrån parkeringsplatsen där hon skulle möta sin vän när hon försvann. Varför skulle hon hoppa in i en bil? Om hon inte kände sig trygg med den som körde vill säga. Allt skedde i dagsljus och det är inte troligt att ett våldsamt bortförande skulle gått under radarn på en så central plats.

Donnas cykel hade hjulet vridet ett helt varv när den hittades, som om den legat i en baklucka eller ett annat trångt utrymme. Det sista vittnet som såg Jennifer sa att hon stod och liftade – något som är olagligt i Kalifornien. Donna sågs senaste cykla hem från sin pojkvän, hon försvann under en period då polisen förde en kampanj mot trafikbrott bland cyklister och blev tvungen att korsa Exeter för att komma hem. Kan det ha varit en polis?

Men obs, kom ihåg källkritik, att saker kan vara vinklade och att göra er egen research! Kan det vara så att kläderna dumpas (inte bara utanför stadsgränsen) utan också efter raka vägen mot Cliftons hus? Ja så kan det va.

Podcasten finns här och på andra ställen där poddar brukar finnas.

 Rhonda Wicht och hennes fyraåriga son från Simi Valley 1978.

Det här har jag sett många rubriker om, men inte hunnit läsa in mig på tidigare.

Nyligen blev en man frisläppt efter att oskyldig suttit 39 år i fängelse, då man med DNA kunde utesluta honom som gärningsmannen. Polisen tror att det är möjligt att Golden State Killer är gärningsmannen.

Morden sker under perioden GSK är aktiv i Ventura County där han senare kommer mörda. En möjlighet alltså. Om det är troligt att han är mördaren? Antagligen inte. JJD var anställd vid polisen i Auburn vid tillfället och hade ännu inte flyttat söderut. Strypning och barnamord var inte heller en del av hans (kända) MO.

När man får DNA från en mördare kör man den mot alla olösta fall, men det är först när någon är dömd som DNAet blir tillgängligt i systemet CODIS. Därför kan de vara intressant att redan innan jämföra mot de fall som är inom rätt tidsram och geografi.

Men obs, första gången en mördar behöver inte ens MO vara helt utvecklat. Green River Killer är känd för att strypa unga kvinnor, men hans allra första försök till mord var på en knivattack på en 6-årig pojke. Det skulle dröja 7 år innan han mördade igen.

Angående ett annat mord: nu har polisen skickat in det DNA som finns från ett av Zodiacs brev till ett privat labb. Där hoppas man ta del av hans genetiska profil så man kan försöka sig på samma familjeträdssökande som ledde till JJD. Nu vet man ju inte om det DNA som finns på brevet ens tillhör Zodiac, men ändå. Svaret väntas komma inom några veckor.

zodiacimage2

Ett våldtäktsoffer i Visalia

En kvinna har sedan gripandet av JJD trätt fram för att berätta om en våldtäkt i Visalia 1973 eller 1974. Elizabeth Silva berättar om hur hon blev upphämtad av en polis från Exeter när hon skolkade. Han skulle skjutsa hem henne, men istället körde han ner till floden där hon blev våldtagen i polisbilen.

I podcasten 12-16-75 berättar man om en våldtäkt som skedde preciiiiiiiis utanför Visalia PDs juridiska område. Alltså verkligen på pricken, om man kollade på en karta så låg delar av huset vars trädgård var den aktuella brottsplatsen inom VPD-området, men inte hela brottsplatsen. Det innebar att Countypolisen utredde våldtäkten och VPD fick aldrig ens information om att den hade skett och kunde därför inte jämföra det med Visalia Ransackers framfart.

jjd8

I rätten igår

Igår var JJD i rätten igen. Hans försvarsadvokat protesterade mot den husrannsakningsorder som polisen följer, som enligt formalian (enligt advokaten alltså) endast gällde innan gripandet. Därför borde inte polisen ha rätt att ta mer DNA, fingeravtryck eller foton av JJD enligt försvaret. Om jag nu har förstått det rätt.

Domaren beslutade idag att polisen får fortsatt tillgång till DNA, fingeravtryck och att ta foton av JJD.

3 reaktioner till “Fler mord och obehagliga händelser som Golden State Killer kan ligga bakom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s