Incels: Män som hatar kvinnor och som hejar på varandra medan de gör det

Första gången jag hörde begreppet ”Incel” var i måndags, i samband med att Alek Minassian körde en skåpbil in i en folkmassa i Toronto. Incel är en förkortning för ”Involuntary Celibat” – alltså en person som tycker synd om sig själv för att hen (eller ja, han, för who the fuck are we kidding här) inte får ligga, och det var ett begrepp som Minassian använde om sig själv. Tio personer dog och tretton personer skadades när Alek Minassian mejade ned dem.

Elliott Rodger mördade sex och skadade 14 personer i The Isla Vista shooting, i närheten av University of California, i maj 2014. Precis som Alek Minassian drevs han av ett intensivt hat mot kvinnor som han menade hade sexuellt avvisat honom och mot män som var sexuellt aktiva. Han lade både upp en Youtube-video och lämnade efter sig ett ”manifest” som tydligt visade vad hans motiv bakom dådet var.

Alek Minassian postade en facebookstatus innan han begick morden i Toronto (Chad och Stacy är Incel-slang för personer som är sexuellt aktiva):

Screen_Shot_2018-04-24_at_12.03.03_PM_aurboa

Detta var som sagt första gången jag hörde om ”Incels” (vet inte om jag är hopplöst efter här eller vad) och första gången jag ramlade ned i kaninhålet med information om det här våldsamma segmentet av Maskulinister/Mansrättsaktivister. And let me tell ya – det är ett djupt och skrämmande hål.

Det var det här twitterkontot som först ”öppnade mina ögon” så att säga:

7

Det går att läsa hela twitterserien som Arshy Mann har lagt ut om Incels här, den innehåller även en hel del bra lästips och referenser för den som är intresserad.

Vi har väl alla mött en ”snäll kille” någon gång, en kille som inte för sitt liv kan förstå varför han är singel med tanke på hur snäll han alltid varit mot tjejer (men som möjligen saknar självinsikt och egentligen beter sig både sexistiskt och rasistiskt). Incels är ”snälla killar” som gått vidare en nivå, som öppet hatar kvinnor de inte kan få och männen som får lov att vara med dessa kvinnor. Skälen till att det blir så här är ju givetvis många och komplicerade, men det grundläggande är den destruktiva machonormen. För att vara en ”riktig man” är det viktigt med ”sexuella erövringar”. Män som inte får dessa ”sexuella erövringar” blir arga eftersom de anser sig ha rätt till kvinnors kroppar och utan dem inte kan anse sig vara en ”riktig man”. Kvinnohat föds och vilda teorier om ”kvinnors sexuella makt” och att det i själva verket är kvinnor som förtrycker män dyker upp. Ironiskt nog omfamnar Incels machonormen. Istället för att uppmana den som behöver det till att söka proffessionell hjälp (för känslor av otillräcklighet, självmordstankar etc) så hetsar Incel-communityt varandra till att tro att allt är Stacy och Chads fel genom vidriga memes och misogyna konspirationsteorier.

I en väldigt intressant artikel som David Futrelle har skrivit för Elle förklarar han att Incels, i sina forum, skapar en självhatskultur som går att jämföra med det självhat som utvecklas hos många kvinnor genom att en utsätts för retuscherade bilder och reklamkampanjer, följer diverse influencers som promotar ett väldigt smalt skönhetsideal etc. Skillnaden är dock att kvinnor tenderar att rikta det självhatet inåt (genom ätstörningar, skönhetsoperationer, överdriven träning etc), medan Incels riktar det både inåt OCH utåt (det är andras fel att ingen vill ha mig och därför ska de straffas).

screen-shot-2018-04-25-at-11-16-22-am-1524669396

Nu är ju Incels något väldigt extremt och omedelbart tänker man att det måste vara en ytterst liten minoritet av personer som resonerar på det här sättet. Nja. När Reddit stängde ned Reddit-Incelgruppen i november 2017 (de stängde ned den pga att medlemmar i gruppen uppmanade till våldtäkt, massmord och syraattacker på kvinnor) så hade den 40 000 medlemmar. Det är jävligt deppigt att tänka på.

En annan aspekt av Incels är att de även blandar kvinnohat med rasism. Elliot Rodgers ”manifest” vittnar tydligt om detta – då han bland annat rantar om förhållanden och äktenskap mellan personer med olika hudfärg. Precis som i resten av Mens Rights-rörelsen har medlemmarna i gruppen ett starkt fokus på sig själva som förtryckta från alla håll och kanter, även i egenskap som vit.

8

 

Avslutande ord om ämnet Incels lämnar jag över till journalisten Marisa Bate från The Independent, för hon uttryckte det så himla bra:

Dating is harder when you spend a lot of time being bitter online. Murder is easier when someone is whispering at you every few minutes, telling you the rest of the world deserves what it gets./…/ Too long has our collective refusal to talk about the issue cost women’s lives; we’re stuck knee deep – still – in cliches about what abusers and violent men can and do look like; and we’ve yet to give preventing violence against women the time, resources, gravitas and language it so urgently needs. Call them what you will, but this is a politicised terror attack against women and we need to find a way to talk about that.

7 reaktioner till “Incels: Män som hatar kvinnor och som hejar på varandra medan de gör det

  1. Nu är nog övervägande delen av dessa män personer som befinner sig inom autism spektrat. Elliot och denne gjorde det definitivt. Och dessa personer är väldigt många som i princip känner sig isolerade emotionellt från andra människor och framförallt kvinnor.

    Gilla

  2. Gud vad intressant! Och vidrigt såklart. Hade heller aldrig hört uttrycket Incels, bara män som pratar om *the friend zone*.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s