Så hittade polisen Golden State Killer/East Area Rapist/Original Night Stalker.

Hej. Det är jag igen. Den här fixeringen på bloggen kommer lägga sig. Men det här är ju typ som att man skulle ha hittat Zodiac?!

Sacramento County District Attorneys kontor har idag (för 26 minuter sen!!) bekräftat hur det gick till. Är ni redo?

Genom en släktforskningssajt där en kan skicka in sitt DNA för att få information om sitt ursprung. Alltså???

Man har alltså jämfört DNA som finns sparat från brottsplatsen med DNA som någon av hans släktingar skickat in till typ Ancestry.com. Utredningen har tagit 6 veckor och man har följt flera DNA-spår i släktforskningspersonens familjeträd. I familjeträdet följde polisen ledtrådar om de olika individerna för att avgöra om de är misstänkta gärningsmän eller inte. Till exempel om man har bott prick där attackerna skedde och varit i rätt åldersgrupp. Som DeAngelo. För exakt en vecka sedan, förra torsdagen, började man fokusera på honom som misstänkt.

Vad gör man dårå? JO, man påbörjar ett spaningsarbete för att få tag på DNA från något han lämnat ifrån sig på offentlig plats.

spy

Sen jämförs DeAngelos DNA mot DNA från brottsplatserna och blev en match. Meeeen cheferna ville att det skulle bli ett skitstarkt case så de samlar in ytterligare ett DNA-prov. Ett mer robust sådant (vad nu det är? tänker spontant större mängd?).

Resultatet på andra provet kom i måndagskväll. Därefter skyndar man sig att förbereda för gripandet, så snabbt och smooth som möjligt.

Tisdageftermiddag (trodde det var 4 på morgonen, men tydligen 16:00 dårå) blev han gripen för först mordet på Katie och Brian Maggiore 1978. Men man förväntar sig att det blir 12 (eller 13) åtal i olika counties i Cali: Sacramento, Orange, Santa Barbara and Ventura (och Visalias county Tulare?).

Imorgon fredag kommer DeAngelo för första gången närvara i rätten.

Okej grejen med sånt här Familial DNA är att man har liknande DNA som ens släktingar. När en släkting matchas mot DNA blir det inte en exakt match, men i närheten. Man kan spåra så långt som till ens fourth cousin – alltså t ex ens barnbarnsbarnsbarnbarn. Den här tekniken är relativt ny men har löst flera mord (Grim Sleeper kanske är mest känt).

breaking

Kritiken då? Tekniken går snabbare än lagen och familjärt DNA/genetiskt fingeravtryck riskerar att kränka ens rättigheter till frihet och integritet.

Det finns även risk att man riktar in sig på att hitta förövare med särskild hudfärg eller ursprung. Att rasistiska tendenser existerar inom rättsväsendet är ju inte en nyhet (t ex en svart person löper dubbelt så stor risk att bli skjuten av den amerikanska polisen som en vit person, vita poliser blir sällan dömda för dödsskjutningar, poc blir dömda i större utsträckning än vita) och det här skulle tyvärr kunna vara ytterligare ett verktyg.

 

3 reaktioner till “Så hittade polisen Golden State Killer/East Area Rapist/Original Night Stalker.

 1. Det här förklarar ju varför de var så mystiska när de fick frågor på presskonferansen om DNA och bara svarade typ ”vi har identifierat DNA med ny teknik”. De har varit tvungna att säkra alla baser så att det är rättssäkert först??

  Gilla

 2. otroligt häftigt att det går till så idag med DNA. Detta resulterar ju i att man i teorin endast skulle behöva DNA från typ 20% av befolkningen för att mördarens ska se tillräckligt lika ut och kunna spåras.

  Så om tex om min farfars farfar farfar begick ett brott på typ 1850 talet, så skulle man kunna hitta honom med hjälp av alla hans kanske 30 idag levande släktnigar?

  Gilla

  1. Ja, det är så jag har förstått det. Ifall någon av hans 30 levande släktingar frivilligt delat med sig av sitt DNA. I och med detta pågår en stooor debatt om integritet i USA.

   Det tar ju också ett tag att ringa in exakt vem det är i familjeträdet och man skulle nog behöva hans DNA för att kontrollera det slutgiltigt. Men i teorin: ja!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s