Mer nyheter om Robert Durst – kommer det bli en ny rättegång?

Vi har tidigare skrivit om Durst (HBO:s dokumentärserie The Jinx handlar om honom), så om du inte redan har gjort det så rekommenderar jag att du läser detta inlägg för en recap av The Jinx och detta för en uppdatering om vad som hände från det att the Jinx sändes fram till i dag. Det senaste inlägget, som handlar om den nya rättegången för mordet på Susan Berman, hittar du här.

merlin_137215143_047aadc6-83ba-4c7f-8056-7e9fd22c08c0-master675

Den 18 april så hördes Kathleen Dursts f.d. mentor Peter Wilk av åklagare John Lewin. Wilk hade haft ett möte med Kathleen när hon hade börjat halka efter i sina medicinstudier och han hade med sig sina anteckningar från det mötet när han vittnade förra veckan. Enligt honom var Kathleen livrädd för Robert Durst och under mötet berättade hon att hon skulle skilja sig från honom. I Wilks anteckningar står det: ”in the midst of divorce not very pleasant”, ”assualted” och ”homicidal side”. Peter Wilk menade att Kathleen beskrev Robert Durst genom att säga att det fanns ”a homicidal side to him” och att hon var rädd för att han skulle döda henne. I dag är han en av dem som har skuldkänslor för att de inte tog Kathleens rädsla på allvar och hjälpte henne att komma bort från Robert.

Robert Dursts försvarsteam bemötte Peter Wilks vittnesmål genom att påpeka att ingen av makarna Durst hade skickat in skilsmässopapper vid tidpunkten då Wilks haft mötet med Kathleen. Försvarsteamet verkar också ha hintat till att Kathleens beteende under mötet ska ha berott på att hon missbrukade kokain. Yeah right…

Det andra vittnesmålet under denna dag kom från en av de poliser som åkte hem till Susan Berman efter att en granne larmat om att bakdörren till hennes hus stod öppen. Polisen bekräftade att det inte fanns några tecken på inbrott i huset, bland annat stod Susans dator och handväska framme när de kom dit.

Dagens tredje vittne var en av Susan Bermans vänner, som berättade att under hans och Susans sista samtal med varandra så berättade Susan att Robert Durst snart skulle komma och hälsa på henne. Enligt vännen hade hon också sagt att Robert oroade sig för att utredarna hade öppnat fallet med Kathleens försvinnande igen. Samma vän hade också ringt till polisen i 2015 och berättat att Susan Berman sagt följande om Robert Durst: ”You know, I’m a gangster’s daughter so I have different standards for friends.… But I think he probably, he — he — he — killed her”. Observera att detta är vad Susans vän i 2015 menar sig minnas att hon sa, det är inte ett direkt citat från Susan.

Det fjärde och sista vittnet för dagen var även det en av Susan Bermans vänner, som berättade att hon efter mordet (jag är osäker på exakt när dock) hade ringt till polisen och sagt att Susan inte hade dött på grund av ett maffia-uppgör, utan att det var Robert Durst som hade mördat henne.

Totalt har domaren tillåtit vittnesmål från 13 av Susan Bermans vänner, som alla säger samma sak: Susan hade berättat för dem att Robert Durst skulle besöka henne vid tidpunkten då hon blev mördad och hon hade också sagt att hon hade hjälpt honom med att städa undan spåren efter Kathleens försvinnande. Jag kan inte låta bli att tänka att det är helt sjukt att tretton personer tydligen fått veta att Robert Durst hade något med Kathleens försvinnande att göra och INGEN av dem larmade polisen?

Så, vad händer nu? Det ska tydligen vara en hearing i september, angående de bevis (bland annat kontanter, en latexmask, falskt ID och vapen) som hittades i Robert Dursts hotellrum i New Orleans när han arresterades . Preliminary hearings i Los Angeles förväntas fortsätta i oktober – men jag har inte lyckats hitta någon förklaring på varför man tar uppehåll till och med då…

Om det finns någon som kan få till en dom mot Robert Durst så borde det vara åklagaren John Lewin, som har skapat en karriär av att ta upp, och vinna, cold cases. Ett personporträtt på honom finns här, för den som är intresserad – med massa info om hans tidigare fall.

3 reaktioner till “Mer nyheter om Robert Durst – kommer det bli en ny rättegång?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s