När den som ska hjälpa, mördar istället

Alla mördare är ju givetvis skrämmande och seriemördare spelar i en egen liga av läskighet, men något jag tycker är sjukt creepy är så kallade Angels of Death/Mercy Killers – det vill säga personer som arbetar i sjukhusmiljö och som använder det som en möjlighet för att mörda folk. Det är något med detta att de passar på när folk är som mest svaga och sårbara och att de utnyttjar sin yrkesroll som en person man ska ha förtroende för när man är inlagd på sjukhus som är så vansinnigt skrämmande.

doctorcoat-500x500

När jag gjorde lite research om ämnet upptäckte jag att man vanligtvis delar in den här sortens förövare i tre kategorier:

  1. De som tror att de gör offren en tjänst genom att mörda dem, eftersom de ”befriar dem” från smärta och sjukdom. I många fall visar det sig dock att det oftast ligger en överdriven värdering bakom detta beslut, då de flesta patienter som dör på detta sätt faktiskt inte varit i riskzonen för att dö pga sjukdom eller skador. En hel del av dessa offer är faktiskt patienter som håller på att tillfriskna.
  2. De som lider av Munchausen by proxy, alltså personer som överdriver och manipulerar sjukdomssymptom hos andra för att själva kunna framstå som hjältar och få sympati för att de hjälper den som är ”sjuk”. Detta är ju så klart en väldigt farlig diagnos att ha om man jobbar som läkare eller sjuksköterska, med tillgång på läkemedel och personer som befinner sig i en beroendesituation av en.
  3. Sadister, personer som njuter av att påföra andra människor smärta och lidande. Ofta handlar detta också om känslan av att ha makt över någon annans liv.

Ökända internationella ”Angels of Death/Mercy Killers”:

HaroldShipman

Harold Shipman – en brittisk allmänläkare som dömdes till fängelse år 2000 för mord på femton patienter. Det finns dock misstankar om att Shipman mördade så många som 250 personer, de flesta av dem äldre kvinnor. Harold Shipman begick självmord i fängelset år 2004.

petrov_000

Maxim Vladimirovich Petrov – en allmänläkare i St Petersburg i Ryssland, som använde sitt yrke för att identifiera potentiella offer, sökte sedan upp dem hemma och mördade dem med en dödlig injektion, för att sedan råna dem. Han mördade tolv personer mellan 1999-2000, men innan dess hade han använt samma taktik för att råna ca 30 offer, då han ”endast” sövde ned dem. Senare brände han även ned de avlidna offrens hem efter morden, för att röja undan bevis.

01

Charles Cullen – en amerikansk sjuksköterska som erkände att ha mördat 40 patienter genom att bland annat injicera dem med överdoser av insulin eller genom att överdosera patientens mediciner. Polisen misstänker dock att han kan ha mördat så många som 400 personer, vilket i så fall gör honom till den seriemördare i USA som har flest offer. Cullen hävdade under rättegången att han mördat patienterna för att de skulle slippa lida och för att de skulle slippa dehumaniseras av sjukhuspersonal (host host, inte så mkt självinsikt där nej…).

fnwd3ctix3gnujpv42a8

Beverley Allitt – På bara 59 dagar under 1991 försökte den här barnsjuksköterskan mörda 13 barn, fyra av dem avled. Attackerna bestod av dödliga injektioner av insulin eller luft. Det står inte helt klart vilket motiv Allitt hade, men det finns källor på att det kan ha handlat om Munchausen by proxy.

Nordiska ”Angels of Death/Mercy Killers”:

Anders Hansson – Mördade 24 äldre patienter på Östra sjukhuset i Malmö under fyra månader runt årsskiftet 1978/79. Hansson var bara 18 år gammal när han begick morden och var anställd som beredskapsarbetare vid sjukhuset. Eftersom han inte hade medicinsk utbildning så hade han inte tillgång på läkemedel, utan förgiftade istället sina offer med rengöringsmedel. Hansson själv menar att hans motiv var att han ville spara patienterna för ytterligare lidande, men i själva verket passar han mer in under kategori två av de tre kategorierna ovan. Även om han inte verkar ha fått diagnosen Munchausen by proxy så följde oftast dödsfallen samma mönster; Hansson sprang och larmade annan personal om att en patient verkade ha andningsproblem och fick sedan beröm för att han agerat så kvicktänkt. Anders Hansson dömdes till sluten psykiatrisk vård, men är numera frigiven. Det finns en P3 Dokumentär som heter Sjukhusmorden, för den som vill höra mer om detta fall.

Arnfinn Nesset – Sjuksköterskan Arnfinn Nesset anställdes 1976 för att driva Orkdal sjuke- og aldersheim i Trondheim i Norge. Med hjälp av läkemedlet Curacit mördade han 22 personer på sjukhemmet. Det som är speciellt med det här fallet var att personalen på sjukhemmet i flera år misstänkte att det var Nesset som stod bakom flera plötsliga dödsfall, men det var ingen ansvarig som varken ingrep eller utredde ryktena. Först 1980, när man kunde binda honom till stora beställningar av Curacit (som inte brukar användas på sjukhem för gamla) larmade styrelsen polisen och ett par månader senare erkände Arnfinn Nesset. Trots att 128 vittnen hördes under rättegången framkom aldrig något motiv bakom morden, då Nesset alltid vägrat prata om det. Arnfinn Nesset dömdes till fängelse för morden 1981, men frigavs 2004.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s