Summering av dag 5, 6 och 7 i Madsenrättegången.

Jag delar upp de senaste dagarna av rättegången mot Peter Madsen i två delar. Tänkte först köra dag 5-10 i ett och samma inlägg, men det blev mastodontmycket text. Hoppas ni tycker detta är bättre.

Lånar först den introtext som Ida skrev i sitt förra inlägg om rättegången mot Peter Madsen:

Tidigare har vi skrivit om den första rättegångsdagen och om rättegångsdagarna 2-4. Ett kort intro till fallet: 30-åriga journalisten Kim Wall ska göra en story på Madsens ubåt. Hon kommer inte tillbaka när hon ska. Dagen efter kommer ett larm om en ubåt med tekniskt fel som sjunker. En person räddas – Peter Madsen.

Han anhålls direkt då Kim Wall nu har blivit anmäld försvunnen, men menar att han släppte av henne kvällen innan. När hennes torso hittas  vid stranden på den danska ön Amager erkänner han att han styckat henne, men inte mördat.

RÄTTEGÅNGSDAG 5

1. Flera kvinnor som Peter Madsen haft förhållanden med har hörts och via deras vittnesmål har det varit ett starkt fokus på Madsens sexuella preferenser, något jag tycker är självklart med tanke på att han är åtalad för sexualbrott i tillägg till mord. Det har bland annat kommit fram att han varit med på porrfilmsinspelning och att ytterligare ett vittne hört talas om att han velat spela in en snuff-film. Det finns även ännu en person som jobbat i Madsens verkstad som vittnar om att Madsen var ”sugar-daddy” åt en ung flicka (flicka är för övrigt vittnets eget ordval, och det gav mig the creeps då jag tänker att det har handlat om en väldigt ung person). För övrigt, kan vi alla vara överens om att det att vara sugar-daddy är det samma som att köpa sex? Flera kvinnor berättar om hur de haft sex med Peter Madsen i ubåten och SVT-journalisten Ylva Esping skriver i sin liverapportering att han ”ler nöjt” när en av kvinnorna berättar om hur han tillfredsställt sina partners sexuella fantasier. Han formar även händerna i ett hjärta till vittnet när hon sätter sig på åhörarplats igen. Jag spyr.

2. En fysiker som arbetat med Peter Madsen på ubåten vittnar om att han aldrig sett spännbanden i ubåten tidigare. Om den halvmeter långa skruvmejseln säger samma vittne att han aldrig sett en sådan lång skruvmejsel tidigare. Han såg inte den gröna vattenslangen i ubåten när han var där den 9 augusti (dagen innan Kim försvann).

3. En dokumentärfilmare berättar om hur hon besökt och filmat Peter Madsen samma dag som Kim försvann. Till henne hade Madsen sagt att han antagligen var en psykopat och att han hade svårt att hålla saker för sig själv – att han han skulle lära sig att hålla tyst ”som om han var huvudmisstänkt i ett mord”. Ja, jag vet inte riktigt vad man ska säga om det… På ett sätt är det ju en helt idiotisk sak att säga om man planerar att begå ett mord, å andra sidan är ju Peter Madsen en person som verkar tro att han står över alla andra – så det är kanske inte konstigt att han kommer med sådana uttalanden?

8f454281-4d1a-4e0d-870b-2b9a4f071c3c
Bild från SVT på rättssalen

RÄTTEGÅNGSDAG 6

1. Ett kvinnligt vittne berättar om hur hon gått förbi ubåten vid ett tillfälle och då fått en guidad tur ombord av Peter Madsen. Flera månader senare, kort tid innan Kim Wall försvann, hörde han av sig och frågade om hon ville följa med ut i ubåten, men hon tackade nej.

2. Under dagen vittnar flera män, som antingen är/varit vänner med Peter Madsen eller som jobbat med honom på ubåten. Ett par av dem berättar historier som liknar varandra, att Madsen under en ”crime night” skulle ha pratat om det perfekta brottet, ett vittne berättar även att Madsen pratat om det bästa sättet att gömma et lik. Åklagaren verkar ha satt i system att fråga vittnen som kände Madsen om hur han reagerade på den inställda raketuppskjutningen på Bornholm – vet inte om han kanske vill koppla mordet på Kim till att Madsen varit arg och upprörd över det och begått brotten i affekt, eller att han triggats till det? Inget av dessa vittnen verkar kunna se vad en rimlig förklaring till att ha spännband ombord på ubåten hade kunnat vara.

3. Åklagaren går även igenom filmer som raderats från Peter Madsens mobil och sökhistorik – med den ena vidriga och våldsamma filmen efter den andra. Allt detta visas fram i rätten tills rättens orförande ber om att de ska ta en paus. Alla filmer visar kvinnor som torteras och mördas. Flera som befinner sig i salen berättar efteråt om hur dåligt de mått av det som visats, även om de ”bara” sett de animerade filmerna, medan tv-skärmarna vänds bort från åhörarna när filmerna med riktiga människor visas. De hör dock allt.

4. Ett vittne bekräftar Peter Madsens historia om att han skulle tillverka hyllor till ubåten. Vittnet säger att han menar att han hört Madsen prata om detta. Han kan dock inte komma ihåg när detta samtal ägt rum och säger att det inte fanns några konkreta planer. Han säger också att om det skulle arbetas med trä så borde det göras utanför ubåten, därför har han ingen förklaring på varför sågen funnits ombord på ubåten. Inte heller detta vittne har sett att det funnits spännband ombord tidigare.

600

RÄTTEGÅNGSDAG 7

1. Den sjunde dagen börjar med att ett vittne som tillhörde samma BDSM-klubb som Peter Madsen var medlem av i början av 2000-talet hörs. Han berättar att Madsen uteslöts ur klubben av olika skäl, men inget som hade med våld att göra – det framstår som om att de andra medlemmarna besvärades av att Madsen verkade vara mer av en voyeur än en deltagare.

2. Sen är det dags för Madsen att förhöras igen, det börjar med frågor om avstånden till de skepp som ubåten varit på kollisionskurs med. Peter Madsen pratar väldigt snabbt när han blir utfrågad av åklagaren och tenderar att prata runt frågorna. Även om kaptener från dessa skepp har hörts tidigare och vittnat om att det hade kunnat uppstå stora skador både på deras skepp och på ubåten vid en kollision så avfärdar Madsen detta. Det verkar som om han tycker att han vet bättre. Vid ett tillfälle hävdar han att han stod uppe i tornet och såg det andra skeppet, trots att vittnet från skeppet hävdar att Madsen inte stod i tornet. Detta tros ha skett väldigt kort tid innan, eller precis när Kim Wall dog.

3. Madsen bekräftar att hans fru begärt skilsmässa, men menar att det beror på ekonomiska orsaker, inte på grund av känslor. I find that very hard to believe… Åklagaren läser sedan upp det sms som Peter Madsen skickade till sin fru kl. 23:25, vilket är 20 minuter efter den tidpunkt då Madsen själv menar att Kim Wall dog. I smset står det:

Jeg er lidt på eventyr med Nautilus. Har det godt. Sejler i havblik med månelys. Dykker ikke. Knus og kram til misserne.

När åklagaren börjar ifrågasätta hur han kunde skicka ett sådant sms precis efter att Kim avlidit så börjar Peter Madsen argumentera emot och vill inte svara på frågorna. ”Om inte jag svarar så som du vill så kan du ju själv svara på frågorna” säger han. Åklagaren läser sedan upp en sms-konversation som Madsen haft med en kvinna han haft ett förhållande med, som börjar med att hon ber honom hota henne för att hon ska motiveras till att jobba hårdare. Jag tänker inte citera sms:en ordagrant, men det Peter Madsen skriver tillbaka till henne är i stora drag det som Kim Wall sedan utsätts för i ubåten. Observera att dessa sms skickas endast en vecka innan Kim försvinner. När åklagaren konfronterar Madsen om detta ”förstår du inte hur detta ser ut?”, så svarar Madsen att ingen skulle väl vara så dum att först skriva sådana sms och sedan gå ut och genomföra det i verkligheten. Alltså, jag har inga ord längre – om inte denna man döms till livstids fängelse så slutar jag tro på rättsväsendet helt och hållet.

4. Åklagaren och Madsen tjafsar om spännbanden, Madsen försöker förklara varför inget av vittnena lagt märke till spännbanden ombord på ubåten och varför ingen av dem kunde ha sett att de skulle haft en funktion ombord. ”Det måste du ju förstå Jacob, att de här människorna vet inte allt som föregår inne i mitt huvud” säger han till åklagaren.

5. Sen kommer åklagaren in på detta med alla hårddiskar och datorer med vidriga filmer och filmklipp på, om vems dessa var osv. Det är tydligt att Madsen inte klarar av att ta fullt ansvar för det – han försöker delvis skylla ifrån sig på sina lärlingar och ifrågasätter varför åklagaren frågar honom om detta. När åklagaren förklarar att det är viktigt att i rättegången slå fast om det är så att Madsen sedan länge haft ett intresse för våld mot kvinnor så svarar Madsen att rätten måste förstå att han är en man med många och breda intressen. När åklagaren nämner texterna om pålning som de hittat på hans dator menar Madsen att han idenfierar sig med offren, att det inte är något han blir upphetsad av. Lite senare på dagen, när det är hans advokat som frågar honom, så säger han att han bara sett några sekunder av varje klipp, att han inte stod ut med mer. Samma sak med texterna – de ska han tydligen ha laddat ned, men inte läst. Det, bland mycket annat, låter som en efterhandskonstruktion. Vem laddar ned stora mängder videomaterial, ser några sekunder av det, tycker att det är för vidrigt för att se på och laddar sen ned mer?

6. På eftermiddagen är det Kim Walls mamma och sedan pappa som vittnar. Mitt hjärta går sönder när jag tänker på dem i den situationen. Mamman pratar om hur Kims flickrum hemma alltid varit en fast punkt för henne och hur de har låtit det stå som det är. Hon berättar även att Kim vid flera tillfällen sagt till sina föräldrar att hennes pojkvän är hennes livs kärlek. Pappan berättar att Kim och föräldrarna skämtsamt refererade till pojkvännen som ”dansken”. 69 000 artiklar har publicerats med Kims namn i, berättar hennes mamma. 69 000 artiklar om Kim och vad hon utsatts för.

7. När Madsens advokat frågar ut honom på eftermiddagen handlar det stort sett om tekniska detaljer i ubåten som jag inte förstår – som ska ge en förklaring till hur han låste sig ute medan Kim var kvar nede under däck och enligt Madsen kvävdes till döds. Efter det är det fri fantasiberättande från Madsen – bland annat om detta med att han skulle ”skona” Kims anhöriga genom att göra sig av med hennes kropp så att de inte skulle få veta att hon dog genom kvävning. Sen går han vidare till att kritisera rapporten som kommer från den ubåtsexpert som ska vittna senare i rättegången.

7bf7e7e1-cfee-4831-b58b-95f0df6d53cd
Bild från TT

 

Efter den sjunde rättegångsdagen så var det ett uppehåll i rättegången till efter påsk. Ska se till att skriva en summering av dag åtta-tio så snart som möjligt!

 

Annons

6 reaktioner till “Summering av dag 5, 6 och 7 i Madsenrättegången.

  1. Bra rapportering! Jag pallar aldrig lyssna på/läsa på danska så det här är perfekta sammanfattningar. För mig känns det också som att Kim blir mer en människa jag kan relatera till i såna här texter/format än om man läser DN, Aftonbladet osv. Det blir så kliniskt då.

    Gilla

    1. Tack! Det är fördelen med att ha dansk mamma. 😉 Glad att du nämner detta med att du kan relatera till Kim i texten på ett annat sätt – vi har pratat mycket oss sinsemellan om hur vi ska skriva om brottsoffer på ett respektfullt med ändå relaterbart sätt. Skönt med bekräftelse på att ni som läser bloggen tycker att vi träffat rätt.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s