Dagens instagramtips!

Jag började följa Nina Rung på insta för typ 18 månader sedan och rekommenderar alla som önskar en daglig dos välformulerad och välgrundad feministisk argumentation gällande (sexual)brott att göra detsamma. Nina är utbildad kriminolog och genusvetare, har jobbat hos polisen med att utreda grovt våld i nära relationer och våld och sexualiserat våld mot barn (att någon ens ORKAR jobba med det är ett jävla mirakel, så stort kudos till henne och alla fellow poliser som utreder brott mot barn). Numera driver hon Huskurage tillsammans med Peter Svensson, en förening som jobbar för grannsamverkan mot våld och övergrepp i hemmet.  Hennes instakonto är typ mitt go-to-konto när jag letar efter fakta och siffror varje gång jag tvingas bråka med någon machoidiot i ett kommentarfält.

maxresdefault
Hjälte-Nina möter Idiot-Bard (ja, sorry – försöker leva mitt liv utan att hata för mycket på folk (går sådär för övrigt), men personer som säger saker som ”Jag önskar att många av #metoo-tjejerna använde mer humor i stället för att springa omkring och vara så arga hela tiden, för det vinner de ingenting på i längden” är idioter.

Det som fick mig att tänka på Nina Rung just i dag var för att hon precis lagt ut två väldigt bra grejer på insta när det gäller sexualisering av kvinnor och köp av kvinnors kroppar och hur det leder till sexual- och våldsbrott mot kvinnor och barn.

Ovanför den första texten hade Nina repostat fyra ganska vidriga bilder som jag inte vill dela här i bloggen (även om jag givetvis har full förståelse för varför hon repostade dem). Det som är sjukt med de här bilderna är att de lagts upp på ganska mainstream instakonton som har mängder med följare, vilket visar på hur normaliserat det har blivit att avbilda kvinnor på ett helt galet sexualiserat och förtryckande sätt.

2

3.png

4.png

 

Jag förstår inte riktigt hur någon förväntar sig att brott mot kvinnor och ickebinära ska minska om det inte börjar ske stora förändringar i hur personer som inte är cis-män avbildas och omtalas i medier och sociala medier. Just sociala medier upplever jag ofta som extremt frustrerande då de har community rules som borde hålla borta bilder som de Nina refererar till, men det som istället ofta händer är att sådana bilder får ligga kvar, medan bilder från body positivity-konton etc raderas pga targetade massanmälningar.

I alla fall: följ Nina på insta om ni inte redan gör det, hon är en QUEEEEEENNNN!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s