Jag har wallraffat bland fandomen som vill *KN* med seriemördare och skolskyttar.

¹Om man med wallraffat menar läst deras bloggar, intern korrespondens samt googlat lite.
²Obs! KN = knulla alltså. 

Jag vet att det verkligen inte är en nyhet att mördare får beundrare, brev, cash money och ett och annat äktenskap fastän de sitter i fängelset.

MEN! När jag skulle söka krimhistoriska bilder till det här inlägget i februari snubblade jag över en rörelse, en subkultur: the true crime community.

True Crime Community förkortas TCC och består främst av tjejer i åldern 14-20 år (empirisk källa: mig själv genom observation). De har facebookgrupper, bloggar och chattar där de skriver saker som t ex att Teddy Bundy är daddy af, uppmärksammar födelsedagar, skriver fanfiction, målar fanart och diskuterar olika mördare. Jag kunde inte sluta tänka på det, såhär en månad senare. Vad är det här? Va? Låt mig veta mer! Så började mitt sökande efter svar.

En stor del i TCC är så kallade Columbiners. Och Columbiners är då *stans* till Eric Harris och Dylan Klebold som låg bakom skolmassakern på sin skola Columbine High School år 1999.

date

En person fantiserar om att dejta Dylan.

ericdylan

tattoo

Olika tatueringar.

8defd44db86187071c9cda8f6cf2485d

Och outfitstips.

poll3

couple

Här nedan: en playlist på skolmassakertema.

playlist

Andra gillar Ted Bundy, Jeffrey Dahmer eller The Moors Murders Myra Hindley och Ian Brady.

nintchdbpict000321644095-e1493993575487

ian

daman

a1

Jag tänkte ”det är bara barn som levt ett relativt trygg liv men behöver en gemenskap, de kan inte relatera till offren, för dem är det så längesen och långt borta att det är för svårt att ta på, 1999 är för tjugo år sedan”.

Jag hade fel.

nik

niko2

tumblr_p5uxezVGfg1x7om9vo1_400

Så vad tycker vuxenvärlden om det här? Upprörande såklart. The Suns skriver i en artikel i ämnet”SINNESSJUKA fans som obsessar över seriemördare använder sig av forum på nätet för att diskutera sina förvrängda känslor i en oroande ny trend, kan Sun Online avslöja.”.

Vilket kan vara lite väl harsh.

Kevin Hogg som är verksamhetschef för National Victim’s Association säger att de här människorna inte bör bli dyrkade. Det kan vara väldigt traumatiskt för familj och närstående att veta att mördaren har fans. Det tvingar dem att återuppleva traumat av mordet igen.

tumblr_p58edjKRmf1x0lm6mo1_400

JA. Det här känns ju oerhört märkligt. Och osmakligt. Och våldsromantiserande.

Psykologen Dr George Fieldman menar att en anledning till att man känner attraktion till våldsamma män är evolutionen. Back in the days kunde det vara en härlig förtjänst att ha en stor stark och våldsam snubbe på sin sida. Han kanske slog dig, men det är priset man får betala om han ska skydda en från andra.

TCC själv säger verkar vara hyfsat överens om att det finns tre olika övergripande orsaker:

1. Hybristofili

Att sexuellt attraheras av kriminella är något som alltid har funnits, långt innan internet och Tumblr och TCC (en typisk sak en säger – men kanske inte riiiktigt vet om det är sant – är att ”det första yrket i världen var jobbet som mördare”).

En del vittnar om att en person blir sexigare om den har mördat någon. Medan andra säger att det bara är ”det gamla vanliga” att dejta en person som inte är en mördare. En seriemördare är oförutsägbar och det är spännande.

Psykologin och forskningen kring hybristofili är rätt tunn. Vissa forskare tror att det kommer från en extremare form av undergivenhet och dominans, medan andra tror att det handlar om fascinationen kring tabun (och att mord är ett av de allra starkaste).

Precis som med många andra sexuella preferenser så behöver det inte ha någon påverkan på en persons moral och etik. Att man blir attraherad av en seriemördare betyder inte att man kommer bli en seriemördare eller söka upp en för att själv bli mördad.

 

2. Relatering 

Andra i TCC relaterar till förövarna, främst i skolskjutningar och massmord. Ofta på grund av mobbing eller psykisk ohälsa.

poll2

(alltså undersökningen i sig har inte tillräckligt många deltagare för att den ska säga något generaliserat, meeeeen det som är intressant att frågan utgår ifrån en uppfattning om att många mår dåligt)

Vissa känner sig arga och besvikna på sin skola och andra i sin närhet som låter mobbing fortsätta. Andra känner igen sig i tankarna från förövarnas dagböcker, de relaterar så mycket till känslan av vilsenhet att en glömmer bort att texterna är skrivna av en person som kommer skjuta ihjäl oskyldiga.

De lyfter även frågor om psykisk ohälsa, att förövaren bara är en människa och att man inte kan vända någon ryggen för att den mår dåligt – oavsett vad den har gjort. De förtjänar inte hatet de får.

Personer som känner sig ensamma hittar en gemenskap som blir en viktig del av ens identitet. De skapar en kultur och genom grupprocesser en jargong och egna ”oskrivna regler” om vad som är okej, men som kan uppfattas stötande för utomstående.

3. Avgudning

En tredje grupp sätter okritiskt förövaren på en piedestal. Flera massmördare ska ha varit en del av TCC innan de själva genomförde sina dåd. Däribland Adam Lanza som sköt ihjäl 26 personer, varav 20 var sex- och sjuåringar på Sandy Hook Elementary School och Pekka Auvinen som dödade 8 personer på Jokela högstadieskola i Finland.

shooters

Andra avgudar förövarna så mycket att de slår tillbaka mot offer och sörjande.

parkland1

Jag sparade en del av användarnamnen pga ville visa att det kanske inte bara är Nikolas som är king utan en bredare fandom för massmördare. Rebby = Eric Harris smeknamn, Dylann = Dylann Roof, white supremacist som mördade nio svarta personer i en kyrka i ett försök att starta raskrig.

Andra redigerar hennes ansikte så att hon ska se ”ful och förvrängd ut” och skrattar åt hur hon ser ut. Eller kallar henne för stupid whore.

bulled4

Vilket känns som ett praktexempel på hur falska uppgifter blir en sanning när en grupp redan har en rätt tydlig agenda.

Slutligen:

bullied2

enough

bullied

Självmordslinjen: 90101
Hjälplinjen: 0771-22 00 60
Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80 (öppet dygnet runt)
Orostelefonen – stödtelefon mot våldsbejakande extremism: 020-100 200
Preventell – hjälplinjen vid oönskad sexualitet: 020-667788
SOS Alarm: 112

 

 

2 reaktioner till “Jag har wallraffat bland fandomen som vill *KN* med seriemördare och skolskyttar.

  1. Vilken fantastisk blogg du/ni har! Sträckläser.

    Dock skrämmer det här inlägget mig, även om man är intresserad av mördare så är det ganska ofattbart att folk (barn!) hyser dessa tankar. Riktigt skrämmande läsning.

    Keep up the good work!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s