Dagens hyllning: Heather är ett badass som stoppade en seriemördare!

Alltså, vi har nog alla (utgår från läsarna av denna blogg när jag skriver ”alla”, hehe…) föreställt oss vad vi hade gjort om vi hade hamnat i en situation där vi befann oss ansikte mot ansikte med en seriemördare. Jag är tex ganska säker på att jag skulle paralyseras totalt, eftersom det är vad jag upplevt tidigare i traumatiska situationer, medan andra kanske känner sig 100 procent säkra på att de skulle börja skrika, slåss tillbaka, eller kanske till och med har en avancerad rymningsplan klar i huvudet redan.

fireEscapeRoute

Heather (uppger inte hennes efternamn eller visar bild på henne eftersom det i flertalet artiklar jag läst står att hon bara vill stå fram med förnamn) tvekade i alla fall inte när seriemördaren Neal Falls ringde på hennes dörr. Som sången i musikalen Chicago går: ”We both reached for the gun”. Förutom att… ni vet… det var Heather som fick tag på den först.

Heather hade lagt ut en annons på Backpage, en nätsida som används för att sälja och köpa sex. Neal Fall ringde henne på numret hon lagt upp på sidan och de avtalade ett möte hemma hos henne. När hon släppt in honom i huset drog han omedelbart upp en pistol och sa ”Live or die”. Han försökte sedan strypa henne, men hon klarade av att få tag i ett litet trädgårdsredskap som hon slog honom med i ansiktet och då lade han ifrån sig vapnet för att få henne att släppa den. Heather såg detta, lyckades få tag på pistolen och sköt honom i huvudet. Hon flydde sedan ur huset till en granne som ringde polisen. När polisen dök upp visade det sig att inte bara var attacken mot Heather planerad; Neal Falls var uppenbarligen en man som begått samma typ av brott tidigare. I byxfickorna hade han fyra par handklovar och i hans bil fanns det en stor plastlåda (tillräckligt stor för att transportera en kropp), flera yxor, en spade, en skottsäker väst, blekmedel, sopsäckar, knivar, en slägga, en machete, packtejp, en svart filt och en lapp med sex kvinnonamn på – personer som polisen antar var hans nästa offer.

police-found-a-serial-killers-toolkit-in-his-trunk-photo-u1
Bild från Charleston Police Department. En del av det som Neal Falls hade med sig i bilen när han attackerade Heather.

När utredarna började se närmare på Neal Falls kunde de koppla honom till cirka 10 andra mordfall, där mördaren hade haft samma MO. Han tog kontakt med kvinnor genom diverse eskort-tjänster och han hade registrerat sig på flera olika adresser i olika stater för att lättare kunna ”gömma sig”. Det fanns också gott om personer i Falls närhet (tidigare kollegor bland annat) som kunde vittna om att han uppvisat ett störande beteende på många olika sätt – bland annat genom hans vidriga syn på kvinnor, brist på empati och våldsamt beteende (han bar bland annat med sig en bok där han skrev upp sina fienders namn och han brukade roa sig med att kasta sten på råttor tills de dog).

falls-has-been-connected-to-ten-murdered-women-photo-u1
Bild via KOIN6, som visar i vilka stater Neal Falls misstänks ha begått fler mord.

Jag tycker verkligen att ni ska läsa den här intervjun med Heather som Melissa Gira Grant skrivit för Buzzfeed. Inte bara är det Heathers egna ord om vad som hände, men artikeln ger också en bild av hur brott mot personer som säljer sex hanteras (eller inte hanteras) i USA – där det är olagligt att både köpa och sälja sex. På grund av att det är olagligt att sälja sex så drar sig personer som gör det för att anmäla våld, hot etc. När polisen efterforskade Neal Falls efter hans död så visade det sig att de personer som sålde sex på gatan i Charleston snabbt hade rödflaggat honom på grund av att de blev rädda för honom. Ingen hade dock anmält honom eller pratat med polisen om honom, vilket ju är logiskt eftersom de då hade blivit arresterade själva.

Melissa Gira Grant tar också upp problematiken runt att Heather först blev hjälteförklarad, till att det sedan startades insamlingar i hennes namn (där de som samlade in pengarna krävde att hon skulle vara drogfri för att få tillgång till dem) och att folk hon inte kände utnämnde sig till talespersoner för henne.

En sak är dock helt säker – om inte Heather hade stoppat Neal Falls så hade han mördat fler personer (och antagligen kommit undan med det).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s