Allt vi vet om Mindhunter säsong 2 hittills. Samt allt vi inte vet och kan konspirera kring.

*spoilervarning*

När? Ännu finns inget officiellt datum, men *the gossip* tyder på senare i år, i höst.

Vilka kommer tillbaka? Holden, Bill och Wendy. Det vet vi! Både Holden och Bills (ex)partners och deras chef återvänder också.

mindhunter8

Vad kommer det handla om? Exekutiva producenten David Fincher har redan berättat om ett av de stora fallen i säsong 2: Atlanta Child Murders. Mellan 1979 och 1981 mördades 28 afroamerikanska personer, de flesta var barn under 15 år.

Vi kan ju också anta att BTK kommer få en större roll den här säsongen, men årtalen 79 och 81 är under hans tysta period. Otereomorden och Kathryn Bright sker 74 och Shirley Vian och Nancy Fox 77. April 1979 väntar han i en äldre kvinnas hem, men hon sover borta den natten och överlever därför (vilket var de senaste vi såg av BTK i serien också, innan han eldar upp sina skisser). Sedan mördar han ingen förrän 1985. Han fick nämligen en son 1975 och en dotter 1978. Det lär ju knappast vara ett segment The Rader Bunch som vi kan vänta oss tänker jag. En flippig tittarteori är att Holdens förra flickvän Debbie egentligen är Kerri <– BTKs dotter.

mindhunter4

Eller så ändrar de i kronologin bara. Details. En annan fanteori är att seriens BTK mördade Ada Jeffries och hennes son som nämns i avsnitt ett när Holden och Bill ska utbilda polisen i Fairfield, Iowa. Ada och sonen har blivit bundna, våldtagna med ett kvastskaft och hittas bakom kyrkan. Rader har använt samma slags bindning i några av sina andra mord och var styrelseordförande för ett kyrkoråd i Wichita – som inte ligger allt för långt bort.

Verklighetens BTK mördar sitt sista (kända) offer 1991, men blir inte gripen förrän 2005.

mindhunter

Serien baseras på den verkliga boken Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit av John E. Douglas och Mark Olshake. Så det finns ju en färdig historia om FBI-agenternas karriär. De träffade bland annat Charles Manson, John Wayne Gacy och David Berkowitz. Sen är ju frågan om serien kommer följa deras berättelse.

Jaha, men katten i Wendy Carrs källare då? Den som hon matar? Var tog den vägen? Anna Torv som spelar Wendy Carr har sagt i en intervju att kattungen symboliserar alla ansiktslösa offer. De som dödas utreds ofta för att de har familjer som saknar och letar efter dem. Samtidigt finns det övergivna och utsatta personer som ingen saknar när de försvinner, som kattungen”.

mindhunter6

I samma intervju berättar regissören David Fincher om sin uppfattning. Han menar att kattens försvinnande betyder att det finns ett barn i närheten som går runt och dödar katter. Det är alltså troligtvis en sociopat i Wendys lägenhetsbyggnad. Mcdonalds tirad, u all!

Andra mördare som kan dyka upp så Holden kan få vara back on his A-game:

Charlie Davis

Vulture menar att det är en ”no-brainer” att Charlie Davis kommer med i serien. Tidigt 80-tal började Douglas (<– verklighetens Holden Ford) att intervjua i grupp för att få in så mycket data så effektivt som möjligt. Han frågade fångarna om det fanns någon särskild våldtäktsmördare han skulle prata med och de tipsade om ta-dah: Charlie Davis. Det här blev den allra första intervjun som Douglas gick in i utan att ha gjort någon som helst bakgrundsreserach innan. Ändå kunde han lätt peka ut vem, vad, när, var och varför utan problem.

mindhunter2

Trailside Killer

David Carpenter mördade minst 10 personer kring San Franciscos vandringsleder mellan 1979 och 81. Douglas ringade in Carpenters unika profil så exakt att lokalpolisen anklagade honom för att vara synsk.

 

Andra mördare som vid ungefär samma tidpunkt fanns tillgängliga för intervjuer i fängelse eller vårdavdelning: Ted Bundy, Ed Gein och Herbert Mullin. Både Green River Killer och Jeffrey Dahmer börjar mörda under den här tiden (1982 respektive 1978). Lawrence Bittaker som är en del av The Tool Box Killers har Douglas kommenterat med orden ”the most disturbing individual” han någonsin gjort en profil på. Andra mördare som vi tidigare har skrivit om som också var aktiva under perioden sent 70 och tidigt 80-tal: The Doodler, Richard Chase och Original Night Stalker (men det skulle dröja till år 2000 innan hans mord kopplades till samma förövare).

Also: Holden Ford??? 

mindhunter5

Haha va? Vad menar du? Holden kan inte vara en seriemördare?

mindhunter7

Jag menar vad jag menar! I en tråd på Reddit har några användare kollat Ford mot The Hare Psychopathy Checklist.

Har  du en grandios självbild?
Ja. Ibland får man liksom känslan av att Ford tycker att det han och Bill gör är det viktigaste i hela världen.

Är du manipulativ?
Skiter björnen i skogen? Mvh Jonas Sjöstedt. Manipulering är Fords number #1 modus operandi. Inte bara när han pratar med förövarna han undersöker (lex röd sko), utan även till exempel transkriptionen han försöker gömma för att manipulera sina chefer. Som han för övrigt redan i avsnitt 1 trotsar för att få göra sin grej.

Känner du ingen ånger eller skuld? 
Subplotten “The Tickling Principal” visar det kanske tydligast. Är det en slump att Ford överreagerar på ett sätt så han visar sin makt och trotsar överordnade? Det spelar mindre roll om han har rätt eller inte (jag är ju pro barnperspektivet och tycker det är rimligt att vara kritisk till vuxna människors beröring av barn), utan hur han saknar brist på känslor. Han bryr sig inte och börjar inte tvivla på sig själv en millisekund ens när han blir kritiserad. Han har alltid rätt. Det är så han dealar med konflikter: ingen ånger, ingen skuld, bara självförtroende och kyla inför andras perspektiv.

Blir du ytligt påverkad?
Alltså: reagerar du inte känslomässigt på saker som de flesta människor brukar? Till exempel när han och Debbie gör slut i sista avsnittet. Han reagerar inte?! Istället analyserar han det som att det är en av seriemördarnas berättelser istället för något som händer honom. Hans liv. I verkligheten.

Saknar du empati?
Vi kan ju säga att Fords metoder är konventionella. Och ”eight ripe cunts” är inte exakt ett empatiskt sätt att prata om mordoffer på. Det kanske är en bra förhörsmetod, meeeen det känns ju som att gränsen för vad som är ok och inte har flyttats lite under säsongens gång. Alltså är det kanske möjligt att den flyttas ytterligare? Till mord? Dunno!

Ooooom Ford nu skulle vara en psykopat, finns det ju mängder av funktionella sådana. Chefer och presidenter och vanlisar.

I första avsnittet av säsong ett säger Ford att en vanlig trigger för mördare är när de blir lämnade av en partner. Sista avsnittet av säsong ett avslutas med att Ford blir lämnas av sin partner. Just sayin.

Och justja. Det där psykiska sammanbrottet som säsongen avslutas med. : – ) : – ) : – )

4 reaktioner till “Allt vi vet om Mindhunter säsong 2 hittills. Samt allt vi inte vet och kan konspirera kring.

  1. Loooooorddd…vad jag inte hoppas att Ed Gein dyker upp i säsong 2, den personen ger mig seriösa mardrömmar! Och ja, Holden är en high functioning psykopat for sure.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s