Robert Durst – vad hände efter The Jinx? Del 1

Kom på häromdagen att jag var nyfiken på vad som har hänt med Robert Durst sedan The Jinx sändes på HBO i 2015, därför har jag googlat loss och försökt skapa en tidslinje!

c4d4e76bcfca565e7af01da21ecc65da--andrew-jarecki-hbo-series
Bild från HBO

För er som inte sett The Jinx (vilket jag VERKLIGEN rekommenderar att ni gör) eller som behöver en liten reminder, så kommer här en (ganska lång) recap av händelseförloppet:

Robert Durst föddes 1943 in i en förmögen familj som handlar med och äger en massa egendom i New York med omnejd. Som sjuåring bevittnade han att hans mamma förolyckades/tog självmord genom att falla/hoppa från taket på huset de bodde i. Både han och hans bror gick i terapi efter denna händelse och 1953 konstaterar deras psykiater att Robert möjligen har schizofreni.  Robert växer upp, tar en bachelor i ekonomi och börjar jobba i familjens företag, men det är ganska tydligt att han egentligen inte är så intresserad. I början av 70-talet flyttar han till Vermont och öppnar en hälsokostbutik och när han möter sin kommande fru Kathleen McCormack 1972 så lever de hippieliv där tillsammans. Familjen Durst pressar dock Robert och Kathleen att flytta tillbaka till New York, så bara ett år senare återvänder de dit och gifter sig.

durstwedding
Bild via CBS News

Deras äktenskap är efter bara några år allt annat än lyckligt. Det finns vittnen som berättar att Kathleen fick söka läkarhjälp pga Robert slog henne och att han även hade en affär under flera år med en annan kvinna. Vid ett tillfälle försökte Kathleen begära skilsmässa och en ersättning på 250 000 dollar, men istället försvinner hon sedan under mystiska omständigheter i 1982. Robert utlovar först en belöning på 100 000 dollar till den som kan komma med information som leder till att Kathleen hittas. Kort därpå sänker han dock denna summa till 15 000 dollar.

Robert utreds som misstänkt för Kathleens försvinnande och ger en del märkliga vittnesmål som till vissa delar är motsägelsefulla. Efter ett par år avskrivs han dock som misstänkt. (Underligt nog undersöks dock inte hans lägenhet förrän 1999). Det påstås att Kathleen ringde in till skolan där hon utbildade sig till barnläkare och sjukskrev sig efter att hon sist sågs, men det finns misstankar om att det i själva verket var Dursts nära vän Susan Berman som ringde det samtalet (Susan Berman var ju för övrigt också en ganska speciell person, som vuxit upp med en pappa som var maffiaboss i Las Vegas – något hon senare skrev en bok om). I och med Kathleens försvinnande så fungerar Susan Berman typ som Dursts presstalesperson, all kommunikation med media går genom henne och hon är väldigt protective gentemot Robert.

bermandurst
Bild via NBC News på Susan Berman och Robert Durst

Under 90-talet är det ganska tyst runt Robert Durst. Han går visserligen till jobbet (familjens företag) när han känner för det, men han är känd för sitt nyckfulla och märkliga beteende. När hans bror Douglas utses till att driva företaget efter deras pappas död i 1995 så startar Robert en rättsprocess för att vinna tillbaka kontroll över verksamheten och slutar gå till kontoret. Han avslutar också mer eller mindre relationen med sin familj. (Det hela slutar med att han 2006 godtar att få en engångssumma på 65 miljoner dollar, mot att han inte längre har någonting med familjeföretaget att göra.) Under 1995 köper Robert Durst ett hus i Trinidad i norra Kalifornien. Under några år köpte han flera olika egendomar där, varav de flesta var lagerbyggnader och han skaffade också ett gäng postboxar under diverse olika alias och firmanamn. Han brukade besöka staden Eureka, som låg i närheten av Trinidad, och då handlade han ofta i en dambutik och klädde sig i känning eller kjol, med långhårig peruk till. En sak som är ganska märklig är att han spenderade en del tid på ett homeless shelter i Eureka, men inte genom att hjälpa till utan bara genom att typ hänga där. 1997 försvinner en lokal tonåring, Karen Mitchell, efter att ha lämnat en skobutik i Eureka som hennes moster ägde och där Robert var regelbunden kund. Karen brukade även hjälpa till på det homeless shelter som Robert brukade besöka. Ett vittne såg en ung kvinna som såg ut som Karen gå in i en bil i Eureka, men efter det slutar spåren av henne. Polisen tog med hjälp av vittnet fram sketchen nedan, tillsammans med en bild på bilen han uppgavs han kört. Robert Durst körde en liknande bil under samma tidsperiod. Det finns även kreditkortskvitton som bevisar att Robert var i Eureka dagen då Karen försvann. Detta var inte någonting som den lokala polisen i Eureka var medvetna om under 90-talet, utan det kom fram när författaren Matt Birkbeck grävde i fallet under arbetet med sin bok ”A Deadly Secret” om Robert Durst. I slutet av 2017 är han fortfarande en person of interest i detta fall, men polisen kan inte gå vidare med fallet utan nya bevis. Han är dock inte misstänkt för bortförandet av Karen.

news1-07-21126191a81cce23

Kathleen McCormack anses fortfarande officiellt som försvunnen, även om hennes familj anser att Robert Durst mördat henne och har begärt att hon ska anses som avliden. När polisen bestämde sig för att åter öppna efterforskningen kring Kathleens försvinnande år 2000, händer flera olika saker som är märkliga. För det första gifter Robert Durst ganska hastigt och lustigt om sig i december med en kvinna som heter Debrah Lee Charatan. (Det finns flera olika vittnesmål om att detta är ett äktenskap av convenience – att det helt enkelt gick ut på att Debrah mot en summa pengar skulle förvalta Dursts egendom och se till att han fick de pengar och advokathjälp han behövde när han behövde det.) På julafton hittades sedan Robert Dursts vän Susan Berman mördad i sitt hus i Los Angeles. Det är här man kan säga att saker går från weird to weirder. Det visar sig att Robert befunnit sig i Kalifornien under tiden då Susan mördades (hon tros ha mördats antingen sent den 22:e, eller tidigt den 23/12). Han hade även nyligen gjort två utbetalningar på vardera 25 000 dollar till henne. Han återvänder från Kalifornien till New York kvällen innan Susans kropp hittas. Polisen i Los Angeles mottar det de kallar för ”The Cadaver Note”, vilket helt enkelt är ett brev som innehåller en lapp med Susans adress och ordet ”cadaver” (lik) på.

2680EE9600000578-2988014-image-a-3_1425994811098

Robert gick inte på Susan Bermans minnesceremoni. Han flyttar istället i hemlighet till Galveston i Texas, där han hyr ett rum, maskerar sig som kvinna och låtsas vara stum. Den nionde oktober 2001 arresteras han dock för mordet på sin granne Morris Black. Han släpps fri mot en borgen på 300 000 dollar och rymmer igen. Efter en dryg månad arresteras han utanför en mataffär i Pennsylvania efter att ha försökt snatta en smörgås, trots att han hade 5000 dollar i fickan.

150316103252-07-robert-durst-0316-restricted-super-169

När polisen söker igenom hans bil hittar de ytterligare 37 000 dollar, två pistoler, droger, Morris Blacks körkort samt en vägbeskrivning till en av Kathleens vänner – som öppet anklagat Robert Durst för mordet på Kathleen.

Jomensåatteh… här kan man ju tänka sig att saker och ting inte ser så bra ut för Robert. Men, underskatta aldrig värdet av en jävla massa pengar och skitdyra advokater. År 2003 inleds rättegången mot Robert för mordet på Morris Black, vars kropp hittats styckad i Galveston Bay. Försvaret inleder med att de anlitat en psykolog som efter 70 timmars samtal med Durst menar att han har Aspergers syndrom, vilket enligt dem ska förklara en del av hans underliga beteende under tiden fram till, och efter, mordet på Black. Enligt Robert Durst hade Morris Black hittat en pistol som Durst gömt i sin lägenhet och när de båda slogs om kontroll över vapnet så gick pistolen av, Black blev träffad i huvudet och avled omedelbart. Morris Blacks huvud återfanns dock aldrig, så den delen av historien kan inte bekräftas. Durst styckade sedan kroppen med hjälp av diverse olika sågar och knivar, la den i sopsäckar och kastade säckarna i Galveston Bay. På grund av brist på bevis på att Robert Durst mördat sin granne med avsikt så frikändes han (I know). Han dömdes dock i 2004 till fem års fängelse för att ha rymt under tiden han var ute mot borgen, plus för att ha styckat och försökt göra sig av med Morris Blacks kropp. Men, here’s the kicker: först drog de av de två år han suttit i förvar under rättegången, sen frigavs han i 2005, mot att han inte fick lov att lämna området runt sitt hem. Och gissa vad han gjorde då? Jo, han tog sig en liten roadtrip till huset där han dödat Morris Black… Han passade också på att besöka ett köpcenter i närheten, men då hade han en sådan satans otur att han sprang på samma domare (Susan Criss) som varit ansvarig för hans rättegång. Robert åkte därför i fängelse igen för brott mot sin parole och stannade där tom mars 2006. (EDIT: Jag tycker förresten att ni ska läsa den här intervjun med Susan Criss om fallet. Hon är inte domare längre och kan därför prata om det nu. Gissa om hon tror att Robert Durst är skyldig…?)

När Robert Durst släpps ur fängelset flyttar han till Houston, Texas, där han flyttar in i en lägenhet och verkar leva ett ganska low-key liv. Men, år 2010 kommer filmen All Good Things ut, som är kraftigt inspirerad av Robert Dursts liv och som handlar om när Kathleen försvann. I filmen spelas Robert och Kathleen av Ryan Gosling och Kirsten Dunst. Robert Durst ÄLSKAR den här filmen och pratar gärna om hur realistisk han tycker den är (because that’s not creepy at all).

o-movie-trailer-all-good-things

Han går till och med med på att spela in ett kommentarspår för DVD-versionen av All Good Things… I och med detta får han god kontakt med filmens regissör Andrew Jarecki och de börjar samarbeta om en dokumentärserie, som heter – you all guessed it – The Jinx. Trots att Robert Dursts advokat, fru och typ samtliga vänner försöker övertala honom att låta bli, så låter han sig bli intervjuad och ger helt fri tillgång av alla sina privata records till Jarecki och hans crew. Robert Durst såg tydligen inte några av avsnitten innan de sändes på TV (Jarecki & Co delade dock alla sina upptäckter med polisen under tiden inspelning av serien pågick), så det kom som en överraskning även för honom när Jarecki i seriens näst sista avsnitt visar upp en jämförelse mellan The Cadaver Note och ett kuvert som Robert Durst skickat till Susan Berman flera år tidigare (som hennes partners son lämnat över till Jarecki). Här kan man ju konstatera att bevisen talar för sig själva. Lägg speciellt märke till hur Beverly är felstavat till Beverley på båda kuverten.

envelopes-durst

När avsnittet sändes på TV packade Robert Durst ihop sina grejer och flög till New Orleans, där han checkade in på hotell under ett alias och sedan blev arresterad av FBI. Även denna gång kunde de beslagta vapen, kontanter och droger när de arresterade honom. Dagen efter hans arrest kom ett paket addresserat till Robert Durst till hotellet – det innehöll ett par skor och 117 000 dollar i kontanter.

I det sista avsnittet av The Jinx kom sedan det väldigt omtalade ögonblicket när Robert Durst, efter att ha blivit intervjuad av Jarecki, glömmer att han är myggad när han går in på toaletten och verkar erkänna alla tre morden:

OK, detta inlägg blev BETYDLIGT längre än vad jag hade tänkt mig, så vi tar det som hänt 2015-i dag en annan gång!

11 reaktioner till “Robert Durst – vad hände efter The Jinx? Del 1

  1. Är hundra procent övertygad om att hon blev obekväm för honom, hon ville antagligen inte hålla tyst om vad hon visste längre. Men ja, först mörda sin fru (because we know he did) och sen sin bästa vän – det är ganska iskallt. Har kommit över massa små ”anekdoter” om honom som jag ska inkludera i nästa del. Tror inte att han är så hjälplös som han i många fall framstår.

   Gilla

 1. Sjukt att jag såg klart mindhunter och därför googlade mig till en ny crime-serie, och därför såg klart the jinx IDAG. Och så ba går jag in här och så är den skriven om! sjukt! INTE lika sjukt som dokumentären dock! När de avslöjade att Susan mördades(jag visste inget alls om Durst innan jag såg serien) ropade jag NÄE och väckte min sambo. lol. Har sån nyvunnen fascination för true crime och det är tack vare denna asbra blogg!!

  Gillad av 1 person

  1. Och hallå – när de intervjuade juryn som friade honom? Helt insane. De var verkligen helt övertygade om att han var oskyldig och en bra människa. ”Världens mest otursförföljda man”. Man ba jo hatar när jag råkar stycka en människa jag skjutit i huvudet, sån himla otur

   Gilla

   1. Eh ja, en sak är ju att handla i desperation efter att ha begått ett fruktansvärt misstag – men detta med att det är HUVUDET som saknas och då faller hela caset liksom? Näääää…… När domaren i fallet, Susan Criss (hon är inte domare längre och kan därför prata om fallet), senare intervjuades om rättegången och när hon fick frågan om HON trodde att Durst var skyldig så sa hon ”You could see that this person knew what they were doing and that it was not a first time. The body was cut perfectly like a surgeon who knew how to use this tool on this bone and a certain kind of tool on that muscle. It looked like not a first-time job. That was pretty scary.” Rekommenderar faktiskt den här artikeln, ska lägga in den i bloggposten nu i efterhand: https://mashable.com/2015/03/16/galveston-judge-durst-acquittal-dangerous/#FreGROzoxiqI

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s