EAR/ONS #8: misstänks för en ny attack innan attack nummer 1.

Det här är en del i serien om East Area Rapist aka Original Night Stalker aka Golden State Killer. Alla delar kan hittas i kategorin EAR/ONS

Hej gänget! Nu har Sac Sheriff Department släppt ytterligare ny information på sin Cold Case-sida. Vi gick igenom allt annat material från pressrealesen i del 4 av vår EARONS-följetång, men jag sammanfattar apkort det som är relevant:

1. Catburglar som tog sig in i folks hem medan de sov och stannade länge år 1972-1973, som vi många tillfällen följdes av opassande exhibition i samma område dagarna efter

2. 20+ inbrott i Cordova Meadows (område i Rancho Cordova) där personen tar sig in genom skjutdörrar på altanen, plundrar och kastar saker på marken, bl a kvinnors underkläder i en hög, slår ihjäl små hundar med trubbigt våld. I samband med inbrotten kom även ”tysta telefonsamtal”.

3. 1973 inbrott och överfall på en kvinna i Rancho Cordova.

rancho

BRA! För såhär börjar Sac Sheriff Departments sin nya information: I oktober 1975, efter en relativt lugn tid, börjar märkliga inbrott ske i Cordova Meadows igen. Den här gången sker de inte bara där, utan också i Carmichael och påminner om inbrotten i området för två år sedan.

I Cordova Meadows ligger många av hemmen återigen i närheten av Dawes Street. På samma gata blir den 21 oktober 1975 en mamma och två döttrar (en tonåring och en yngre) attackerade av en maskerad inkräktare. Detta är ungefär ett halvår innan och 400 meter ifrån den attack som länge setts som EARONS första.

Polisen misstänkte redan då att den här attacken egentligen var den första av East Area Rapist, men då vittnesmålen om hans hudfärg gick isär (en menade att han var svart, en vit <– den enda person som såg honom i ljus, och en var osäker men trodde vit) ströks den från listan. Nu har Cold Case-gruppen kollat närmare på fallet och tillsammans med andra vittnesmål slagit fast att det allra troligast var en vit person – East Area Rapist. Hans allra första attack (?).

Såhär beskrivs förövaren:
Man
20-25 år
170ish centimeter
68ish kilo (smal kroppsbyggnad)
Ingen accent eller slang
Small genital endowment (jag har nog uteslutit den här infon tidigare, men många som blev utsatt för våldtäkt beskriver hans penis som liten)

vietnam boots

Grön militäraktig t-shirt och parkas/överskjorta
Militärkeps (sån där som är platt på toppen)
”Vietnam”kängor (se bild)
”Bush”-byxor med stora fickor (typ cargo tänker jag att man kan översätta det till)
Byxorna instoppade i kängorna
Tröjan knäppt hela vägen upp
Mask som täckte hela ansiktet (möjligtvis en kirurgmask)

crime1
EARONS plundring från en annan attack, foto: FBI

Tonårsdottern tas till mammans rum där båda blir bundna och utsatta för sexuella övergrepp. Sen går han och plundrar runt i hemmet och tar saker ur kylskåpet. Han kommer tillbaka och våldtar igen. Ber om pengar och pratar genom tänderna utan att röra munnen. Letar igenom medicinskåpet och ställer frågor om olika flaskors innehåll. Han berättar kontinuerligt för offren att han inte ”har bråttom” och att han ”fortfarande är kvar”. Han ställer frågor till offren men när de försöker svara säger han ”shut up”. Offren uppskattar att han var i deras hem i ungefär två timmar. Känner ni igen det här beteendet eller?

Innan attacken sker dessutom flera märkliga saker i området som sedan slutar upp kort efter våldtäkten. Serien av märkligheter börjar med att en lampa på garageuppfarten på 10166 La Gloria Drive (samma gata som Brian och Katie senare kommer mördas på) (lila plupp) vandaliseras. Detta sker fem dagar innan attacken, natten/tidiga morgontimmarna mellan 15 och 16 oktober.

first

Nästa incident sker två dagar senare: den 18 oktober. En familj som bor på 10600 block of Olson Drive (blå plupp) blir utsatt för en cat burglar. Medan familjen sover tar sig en person in i deras hem och tar kvinnans väska. Den hittas senare i ett par buskar i närheten av hemmet.

Samma kväll sker ännu ett inbrott mycket nära huset där våldtäkten senare kommer ske (röd gata = Dawes Street). Huset som fick inbrott var tomt vid tillfället. Inbrottstjuven plundrade sovrummen och tog pengarna ur en spargris, ett .38 caliber handgun och patroner. Andra mer värdefulla saker i vapenskåpet lämnades (guld, klockor, smycken och andra vapen). Det som förbryllade utredarna mest var att den misstänkta även stal gardinsnören.

Ytterligare ett inbrott skedde samma natt på 2700 block of Paseo Drive in Rancho Cordova medan familjen var ute (grön plupp). Huset var delvis plundrat och ett kuvert upprivet och lämnat på bordet. Personen stal en klockradio, en M-1 militär överlevnadskniv, en månadssten och en high school class ring.

Dagen efter, den 19 oktober 1975, sker ännu ett konstigt inbrott den här gången på the 800 block of Piccadilly Circle. Alla rum hade blivit plundrade och den misstänkta hade ätit mat och druckit läsk i köket. Foton från väggen hade blivit nedtagna och flera tändstickor låg här och var på golvet. Saker av värde hade lämnats kvar och istället hade underligt nog kläder, mynt och smycken tagit. Han stal flera kostymer i storlek 42, en överrock, ett par finskor i storlek 9, en läderjacka, kvinnans smycken och mynt. Även silver och en liten bärbar radio.

first3.jpg
Magentapluppen är hushållet där kostymen mm stals ifrån, den magenta ringen är området där de andra aktiviteterna skedde innan den här våldtäkten. Känns ej som det är en slump att detta sker i samma område som hans andra attacker? En safe zone. 1974 slogs även en annan hund ihjäl i samband med ett inbrott på Dawes Street. Det här är även området för inbrottstjuven 1973 som också slog ihjäl små hundar. 

En 39-årig kvinna som bodde med sin tonårsson på the 10300 block of Malaga Drive (turkos plupp på övre kartan) blev utsatta för två inbrott, båda medan de var och jobbade kvällstid. Det första skedde den 19 oktober men inget blev stulet då inbrottstjuven blev bortskrämd av kvinnans manliga vän. Vissa saker var trasiga, men kunde lagas.

Tre dagar senare, den 22 oktober 1975 (en dag efter våldtäkten), var kvinnan och hennes tonårsson åter på jobbet. Sonen kom hem först och upptäckte att hemmet hade fått inbrott igen, men endast mynt togs.

Efter detta upphörde märkliga händelser av denna typ i området … för ett tag.
(Ja polisen avslutar meddelandet så, don’t kill the messenger).

rannsackEAR/ONS plundring i ett annat hem. 

Så vi har alltså en aktiv catburglar 1972-1973, de här fyra dagarna 1975 och slutligen EAR/ONS våldtäktsserier ett halvår senare och framåt. Allt med epicenter i ett område med cirka 30 000 invånare. Jämförbart med typ Märsta eller Motala. Okej kompisar, om det är tillåtet att spekulera helt fritt så tror jag att det här var our guy alltså.

Men vad gör han mellan år 1973 och 1976? Förutom de här fem dagarna? Slutade? För han verkar ganska obsessed av sina brott.

Jag har ett förslag! Faktum är att det här perioderna passar precis in i luckorna mellan brott från en annan förövare, som det diskuteras vilt angående om det här är EARONS eller inte: Visalia Ransacker.

visalia

Visalia Ransacker (fortsatt benämnd som VR i denna blogg) var en inbrottstjuv som ligger bakom 80+ inbrott i Visalia (vissa menar att det var så många som 120 stycken), 20 mil söder om Sacramento, under två år. Han stökade till i hemmen, men tog sällan något av värde utan istället saker som spargrisar, kläder, foton, personliga smycken och mynt. Han kunde ta saker från ett hem och lägga det i ett annat, han plundrade runt, var atletisk, hoppade över staket, ringde tysta samtal och hade samma skostorlek och Converse All Stars-modell som EARONS. Båda var vänsterhänta och beskrivs runt 175 cm långa.

Ibland samlade han ihop kvinnokläder i en hög och onanerade på dem. Han beskrivs ha en high pitched voice, använde tallrikar som varningssystem ifall någon skulle komma hem (placerade de vid ytterdörren) och navigerade sig ofta med kanaler och vandringsleder. Både EARONS och VR tog en paus under sommaren.

Och en annan likhet: båda bär vapen och tvekar inte att använde dem om de riskerar att åka fast. Den 11 september 1975 (ungefär en månad innan attacken i Sacramento) slutar VR att ”bara” vara en inbrottstjuv. Hans beteende eskalerar och han försöker föra bort en ung kvinna, men misslyckas. Hennes pappa vaknar och konfronterar honom, vilket leder till att VR skjuter pappan som bär namnet Claude Snelling till döds.

Vissa spanare idag tycker sig se namnet Snelling på Punishment Map som upptäcks i närheten av East Area Rapists flyktväg i december 1978, tre år senare.

EAR-ONS-Back_of__Punishment__map

Efter mordet är Visalia Police Department extra koncentrerade på att få fast VR. Den 12 december 1975 ser en polis en ung man som rör sig i ett av områdena där VR brukar vara aktiv. När polisen försöker ställa frågor till mannen drar han istället för att svara upp en pistol och skjuter mitt på polisens ficklampa. En glasbit träffas polismannen i ögat, men han överlever och kan göra en fantombild.

ransacker-vtd-1977

Polisen i Visalia är övertygade att EARONS och VR är samma person. Andra inte lika, då beskrivningen av VR är att han har mer putmage, stor rumpa och mer stabbig kroppsbyggnad. VR verkar också ovanligt intresserad i att ta blue chip stamps, medan EAR inte bryr sig nämnvärt. Däremot tas det blue chip stamps vid inbrotten 1973 i Sacramento.

Cold case-utredare Paul Holes (love him) tror inte att de är samma person. Han menar att ”en endomorph aldrig kan bli en ectomorph” typ. Jag kan samtidigt känna att jag inte kan lita 100% på vittnesuppgifter från the heat of the moment.

Här kommer en bild från Diablo Mag när Paul Holes är en hunky stud:

paul holes

Paul är på väg mot the edge of pensionen. Gonna miss him. Dessutom var det Paul som fick fram DNA-kopplingen mellan EAR och ONS *hyllningskör*

Tillbaka till ämnet: efter incidenten med polisen kommer inga fler livstecken från Visalia Ransacker. Vilket är ganska likt hur allt bara plötsligt slutade efter Maggiore-morden i Rancho Cordova.

Det som jag känner talar för är att det skulle vara samma person är att deras brott ter sig så obsessive. EARONS misstänks för minst 12 mord, 45 våldtäkter och 120 inbrott. Och VR för minst 80 inbrott. Det är så många inom så kort tid. Att sluta helt och sedan börja igen i samma frekvens känns som en stor kontrast. Men va vet jag! Det kanske inte alls är svårt. Det kanske finns helt andra brott som EAR begick istället. Va vet man!

PS. Jag har i min 30-årskris börjat släktforska och upptäckte att jag har en släkting som är begraven i Citrus Height? Hon har samma efternamn som mitt maiden name. Är inte det lite knäppt? 

 

 

 

En reaktion till “EAR/ONS #8: misstänks för en ny attack innan attack nummer 1.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s