Brasilien sörjer Marielle Franco

Marielle Franco var en röst för de i Rios favelor som inte blev hörda. Hon var en svart, lesbisk kvinna som genom det vänsterorienterade politiska PSOL-partiet kämpade för marginaliserade människors rättigheter i Brasilien. När hon valdes in i stadens beslutande församling i 2016 var det som en av de fem personer som fått flest röster i ett sådant val någonsin. I onsdags mördades hon och hennes chaufför Anderson Pedro Gomes i vad som har konstaterats vara en ren avrättning.

dys0so0waaauymq.jpg_1718483346
Foto: Mídia Ninja

Marielle Franco hade vid flera tillfällen öppet kritiserat polisens övervåld i favelorna – bara i januari i år dödades 154 personer i polisaktioner i Rio. I torsdags fylldes Rios gator av tiotusentals demonstranter som krävde rättvisa för Marielle och för invånarna i stadens favelor.

Marielles sista post på twitter handlade om just polisvåld, då hon skrev: “Another homicide of a young man that could be credited to the police. Matheus Melo was leaving church when he was killed. How many others will have to die for this war to end?”

Det finns i skrivande stund inga misstänkta för mordet, men vittnen har beskrivit två män som sköt nio skott mot Marielle från en annan bil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s