The Notorious RBG fyller 85 i dag (igår)!

Stort grattis på födelsedagen (i efterskott) säger vi på Mörderier till Ruth Bader Ginsburg, en kvinna av STÅL! (Ja, hon fyllde år i går, jag upptäckte det när jag började skriva denna text, dammit!)

bdfce30175c953d86b0b5211768bc58d

Varför är RBG ett badass värd en hyllning undrar du?

JO, för att:

  • Efter att ha tagit examen från Colombia Law School (som etta i sin klass), arbetade hon i flera år som jurist och kämpade då för jämställdhet och kvinnors rättigheter i USA, bland annat genom att vinna flera mål som hon förde framför The Supreme Court. Hon jobbade strategiskt och valde medvetet ut klienter och mål som kunde hjälpa henne att få ändrat diskriminerande lagstiftning som tvingade kvinnor att vara beroende av män.

rs-214220-P6-Cant-Spell-Truth-CREDIT-Frank-Chi-and-Aminatou-Sow

  • HON LÄRDE SIG SVENSKA i 1961-63 för att kunna skriva en bok tillsammans med Anders Bruzelius om civilrätt och utförde research vid Lunds Universitet. Hon inspirerades då bland annat av en kvinnlig svensk domare som jobbade under tiden hon var höggravid.

Screen-Shot-2017-03-13-at-10.08.46-AM

  • Hon var co-founder av Women’s Rights Law Reporter, ett juridiskt branchmagasin som fokuserade på kvinnors rättigheter.
  • Hon arbetade gratis som advokat för The American Civil Liberties Organization, som bland annat lobbar för same-sex marriage, rätten till abort och preventivmedel och mot diskriminering av HBTQ-personer. Där startade hon The Women’s Rights Project.

RBGWeddingQuoteBlog

  • Hon är den andra kvinnan genom tiderna att utnämnas till domare av The Supreme Court i USA (den första var Sandra Day O’Connor).
  • Under tiden hon suttit i The Supreme Court har hon kämpat för kvinnors rätt till abort och mot könsdiskriminering, hon har vigt homosexuella par och dissat Donald Trump (genom att säga att om han blev president kanske hon skulle bli tvungen att flytta till Nya Zeeland).

tumblr_nvqnvdsOXq1qbnjcwo1_1280

Och detta är vad hon hade att säga om Kate McKinnons RBG-sketcher i Saturday Night Live: ”I like the actress who portrayed me and I would like to say ‘Ginsburned’ to my colleagues.”

od0SgIF

 

 

 

En reaktion till “The Notorious RBG fyller 85 i dag (igår)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s