Kan du manipuleras till att begå mord?

Jag såg The Push med Derren Brown på Netflix i går – är det någon annan som sett den ännu?? Kände att jag behövde ventilera här eftersom min man (som satt i conf-call i rummet bredvid medan jag tittade) kom ut i vardagsrummet och bad mig att inte skrika så högt åt TV:n…

OBS OBS OBS! Enorma spoilers ahead!

80220000

Jag hade sett en trailer för The Push som poppade upp i Netflix och tänkte typ ”Oh lord vad lame med någon brittisk trollkarl som ska hypnotisera folk till att göra grejer de aldrig hade gjort annars”. Sen dök det upp en kommentar någonstans i min facebookfeed från en person som sett det och som tyckte det var den största mindfuck hen någonsin hade sett. Oh well, då måste jag ju se den. Kolla på trailern förresten!

Interlude för alla som undrar varför jag skriver någon sorts märklig recensionskrönikawhatever om en Netflix-trollerishow: JO NU SKA NI FÅ HÖRA! Det absolut största skälet till att jag älskar true crime (och enligt min man ”frossar i mord”) är för att jag bara måste förstå vad det är som driver en person till att begå mord. Alltså, inget ”vi-slogs-på-gatan-och-jag-råkade-slå-henom-i-huvudet-mord” (som väl i och för sig egentligen räknas som dråp, men ja…) utan mord där en person tar ett aktivt beslut om att avsluta en annan persons liv. Och det är precis vad The Push handlar om.

Kortfattat om vad programmet går ut på: På 72 minuter ska Derren Brown (som är trollkarl och sociolog, go figure) och hans crew av skådespelare försöka övertala en person som inte vet att hen blir filmad till att begå ett mord. Det är insane. Och vidrigt. Ja, det måste sägas att även om jag tycker att programmet var fascinerande så tyckte jag först och främst att det var vidrigt. Mådde illa efter att jag sett färdigt på det.

Redan i inledningen fick jag onda aningar, när Derren Brown coachar en skådespelare till att övertala en kille som jobbar på ett café att kidnappa en främlings bäbis. Det var här jag började skrika åt TV:n. ”Du har ingen aning om i fall han som ringer dig är polis, vad fan göööör du???”. Även scenen där folk som sökt till programmet omedvetet tränas till att sätta sig eller stå upp när Derren ringer i en klocka fick mig att inte kunna sitta kvar i soffan längre (ironiskt nog), jag var tvungen att pacea (eller vad det nu heter på svenska) fram och tillbaka istället eftersom jag tyckte att det var så obehagligt.

Jag vet att jag spoilervarnade i början av denna text, men jag tänker inte återberätta hur Derren & Co manipulerar den stackars person de valt ut att experimentera med. Ni som har sett har sett och ni som inte har sett kanske vill se senare.

Mina tankar efteråt var i alla fall:

 • Det tar alltså 72 minuter att få en helt vanlig person att mörda någon. I just can’t.
 • Fy fan, jag kan inte förstå att det kan vara lagligt att göra något sådant här mot människor??
 • Hur ska de stackarna kunna leva med vad de har gjort? Alltså, sekunderna efter att the deed is done så hoppar Derren fram och ba ”Surprise! Du har inte mördat någon!” och jag kan ju förstå att den omedelbara känslan är lättnad, men sen då? Personen i fråga har precis bevisat att hen är villig att mörda någon under vissa omständigheter (och enligt mig är inte ens de omständigheterna särskilt graverande) – hur fan ska hen kunna leva med att veta det om sig själv???? Jag hade gått rakt in i ett nattsvart mörker. De här personerna måste vara traumatiserade.
 • Apropå det, får de psykologhjälp efteråt? Det är fan bäst för Derren att de får prata med en psykolog.
 • I intervjuerna de gör direkt efteråt så säger de som utsatts för detta att typ ”Nu har jag lärt mig att ta vara på livet och att inte följa strömmen” och jag bara ”??????? DET är vad du har lärt dig????”
 • Jag hade varit en av de där i början av programmet som inte ens reagerar när Derren ringer i klockan. Eller hur? Eller hur hade jag varit en av dem?!?
 • Jag gillar inte Derren Brown. Bevis finns i detta citat: “Now he’s dragging a dead body without questioning it. This is good.”, följt av detta ansiktsuttryck medan han studerar sitt objekt (en förtvivlad människa) på skärmen:

Derren

Bild: screengrab från The Push

2 reaktioner till “Kan du manipuleras till att begå mord?

 1. Otäck men bra dokumentär. Tyckte den kastade lite ljus över de saker som är så svåra att förstå, till exempel hur människor under WW2 i Tyskland kunde leva som vanligt trots att de hade förintelseläger på sin egen tomt i princip.
  Människor vill passa in och vara med i gemenskap, ibland till ett väldigt högt pris. Det är lätt att tycka de är idioter som går på det, men innan man själv sätts i den situationen kan man bara gissa hur man skulle reagera.

  Undrade också över psykologhjälp efteråt. Jag hade i alla fall krävt det. Allra minst. Killen som vägrade knuffa är en riktig hjälte.

  Gilla

  1. I det här fallet sorterade de ju specifikt ut de som uppvisade compliant beteende, men jag fattar vad du menar. Hade varit intressant att veta hur stor andel av ett givet lands befolkning som har mer compliant beteende. Tror ju precis som du att det givetvis påverkas till stor grad av yttre faktorer som tex krig.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s