17 tv/film-poliser som jag önskar ska utreda min påhittade kompis död, från ”helst inte…” till ”YES PLEASE!”.

Innan ni blir viktigpettrar här: okej alla är inte poliser. Det är agenter och annat *utredningsfolk* också. Min påhittade kompis har just blivit mördad, have some mercy please mister.

För reliabilitet: jag har valt att utesluta uppenbart dåliga: typ Inspector Gadget, Scooby Doo, poliserna i Supersugen och Nicholas Angels alla kollegor (Nicholas får inte heller vara med för den delen pga det måste vara lite realistiskt här = som t ex att BAU tar på sig fallet med en död person i Sweden).

Här är vad jag önskar från worst to best:

l1

1. Ryan Hardy i The Following

Alltså han är Mr 2 Little, 2 L8. Det är som att Ryan Hardy är personen som Timbuktu förbannade och nu har en klocka som alltid går 20 minuter för sakta. Tyvärr går hans jobb ut på att rädda liv. Tyvärr verkar alla hans medarbetare inom LE också suga på sitt jobb.

Ingen märker att ens fängelsevaktskollega har blivit utbytt mot en fånge som ba tagit på sig vaktkläder? Poliserna bevakar ett hus för att förhindra en kidnappning. En svart SUV susar förbi. De märker inte det ens. De får inte för sig att kolla i den FÖR DÄR I LIGGER Shannon från Lost som blir kidnappad (allt detta i första avsnittet, FÖRSTA). Det var nämligen ett hål i garderoben. I rummet som polisen står utanför dörren till.

l2

2. Svartman i Wallander

Alltså ursäkta. Han är ju gullig och snäll och så, men så fort han får ett uppdrag så misslyckas han. Tappar bort vittnen, trampar rätt in i farliga situationer utan att ha en hjärna, får bilen beskjuten, kanske till och med somnar eller nåt. Och ingen annan märker det? Istället fortsätter han att få förtroendeuppdrag där han bär ansvar över andras liv. Nej tack.

Jag gjorde lite research ang det här och det är förvånansvärt skralt med observationer och kritik. Tills jag hittade två kommentarer på en betygssida:

svartman1

svartman2

(något för hårt på den sista dock måste jag erkänna) aja åter till listan:

meme5

3. Manitowoc County Sheriff’s Department i Making a Murderer

Jag litar inte på att de inte skulle bara pinna allt på Steven och låta den riktiga mördaren gå lös.

Mycket tveksamt beteende att rama in en fantombild på Steve också?

l4.gif

4. James Bond i James Bond

Han är slösaktig med skattemedel. Noll respekt. Och jag är trogen alla skattebetalare. Han ba ”åh ett fullbemannat örlogsskepp letar efter vår lilla livbåt, bäst vi gömmer oss så vi kan idka lite samlag”.

Plus han är våldtäktsman.

l5

5. Sarah Linden i The Killing

Ja, jag vet att vi (kollektivt och gemensamt) älskar Sarah och Holden. Men på riktigt. Hon är utbildad. Till och med jag vet att man inte kan förvara bevisning helt öppet i någon jävla sjöstuga. I utbildningen borde hon också ha lärt sig att det inte är okej att man går in i en byggnad (på ett område man har no legal rights på) och tar bevis när åklagaren nekat dem husrannsakan örti gånger. Hur bra de än är. Hur kan man inte veta det? När man jobbar med mord? Jag är 0% QUANTICO men fattar ändå att man kanske måste lyssna på sin åklagare?

Eftersom jag skriver tung och granskande journalistisk så frågade jag min kompis som också är en polis:
– Hej! Tror du att någon polis som jobbar med mord saknar kunskap om att bevis man tar från någons bostad utan husrannsakan blir värdelöst i en rättegång?
– Nej.

(Okej hon har inte vaknat ännu, men jag utgår ifrån att hon kommer svara så)
(Skoja, hon sa även ”Man kan ta bevis i fara dröjsmål och få beslagen prövade inne på stationen. Du har fortfarande fri bevisprövning i en rättegång. Sen kan de vara så att polisen i fråga gjort ett tjänstefel. Det är svårt att säga exakt när man inte vet ärendet men 35, 1 i rättegångsbalken. Obs det ser olika ut i andra länder”). Då vet ni det.

Tillbaka till ämnet: Sarah Linden berättar för offrets mamma att de ska gripa en person ikväll som de inte alls gör? De får se läckta dödsbilder på tv pga slarv? Dessutom: Som om det inte kunde bli värre. Så stjäl hon bevismaterial från FBI?! MÅLET ÄR ATT VI SKA VÄCKA ÅTAL OCH FÅ RÄTTVISA HÄR.

Hon spionerar också på Holden på hans AA-möten? Inte för att det har så mycket att göra med henne som polis, men ändå.

l6

6. Oskar Berman i Beck

Först kommer han in i teamet som en liten rädd kattunge och misslyckas med allt. Sen blir han en typ.. kaxig kattunge utan tålamod som tar dåliga beslut och misslyckas med allt.

l7

 

7. Gunvald Larsson i Beck

Åter till Beck. Han måste sluta slå personer bara för att han misstänker de för något brott. Han hade lika gärna kunnat slå mig pga driver den här bloggen = skriver om mina intressen för mord på Internet. Det är ju helt sjukt beteende? Hans alltså, inte mitt. Och den tystnadskultur som verkar pågå på avdelningen? I don’t trust u.

l8

8. Jimmy McNulty i The Wire

Jag uppskattar att han är villig att utmana authorities och korruption när andra skiter i rättvisan, men plz vännen gör det för fallets bästa och inte för ditt eget ego. För att du får någon låsning på ett foto du hittar eller så. Du riskerar att få utredningen avstängd fyra gånger i veckan. Det är inte schysst. Also: låt inte dina barn göra spaningsarbete och sluta kör rattfull.

l9

9. Toschi i Zodiac

Bra CV, han har haft hand om stora och svåra fall som säkert ger viktiga lärdomar. Men det är något med att en vuxen äter djurformade kex som stör mig. Och det där ryktet om att han gör saker för fame och skickar in egna tidningsinsändare om sig själv.

l10

10. Saga Norén Länskrim Malmö i Bron

Min syster såg precis säsong ett och skrev till mig ba “Hallå, jag trodde de skulle vara bra poliser. De misslyckades ju med allt?”. Och det är ju typ sant nu när jag tänker på det. De fattade nada tills mördaren ba “tja det var jag” (eller minns jag fel nu igen). Dessutom känner jag ändå att det är an issue att hon inte riktigt kan hantera känslig information. Det känns osannolikt att hon inte blivit anmäld tidigare.

Men jag stör mig också på att hon drar för snabba slutsatser?!?! Att de slår samman utredningar innan det finns skälig reason. Att hon ba “en häst har blivit halshuggen (eller hur den nu dog), det är ett dödsstraff, det finns sju stycken”. Tyvärr var det ju sant så jag får väl äta min hatt nu. Men det känns bara inte särskilt rättssäkert. Särskilt inte när alla andra bara köper det rakt av. Det är bra att ha henne i gruppen visserligen pga löser brott, men bara om det är i en kritiskt tänkande grupp. Så säger vi. För ingen hade löst det utan henne heller.

l11

11. Rust Cohle i True Detective

Tyvärr en alkis, känns som det kan påverka kvaliteten av utredningen. Men han är kreativ. Det gillar jag. Och vågar utmana mäktiga män samt göra inbrott utan husrannsakan utan att det drabbar utredningen. Han var visserligen sparkad från nämnda utredning vid tidpunkten, men det jag menar är att den bidrog till bra grejer. Fick saker att hända. 4 justice. 

f12

12. Spencer Reid i Criminal Minds

Ja han har brainz som ingen annan, men han är också en fågelunge. En fågelunge gjord av porslin.

f13

13. Hank Schrader i Breaking Bad

Jag tycker Hank har fått för mycket skit för att han inte upptäckte att hans svåger kokar 99.1% chemically pure crystal methamphetamine samt är den man som gäckat hans karriär i åratal. Walt är inte exakt typen. Det är rimligt att utgå ifrån vetenskap: vad som är mest troligt, vad vet vi om den här typen av brottslingar.

Man kan ju inte varje gång man har en utredning börja granska sin egen familj? Det hade varit sjukt självupptaget? Han tänker rimliga saker. Han tänker inte på en halshuggen häst, det ska han ha cred för.

Hank har hjärta. Han brinner för att göra rätt, även när det blir personligt.

Och han är fan en warrior när det blir hett och lelle örat.

f14

14. Harry Callahan i Dirty Harry

Jag är chockad över hur rutinerade poliser blir förvånade när bevismaterial inte kan hämtas hur som helst?! Att man t ex kan behöva husrannsakan. När åklagaren inte vill använda det. CHOCKAD. Då spelar det ingen roll att du ger 110%. Förutom när du räddar mitt liv och kastar dig på en skenande buss där jag är tagen gisslan eller så. Då spelar det roll.

f15

15. Dale Cooper (den snälla) i Twin Peaks

Han är committed. Han ser det goda i saker. Känslor och fakta. Han är inte för stolt för att ta emot hjälp av andra. Jag litar på hans omdöme även om hans metoder är … intressanta.

l16

16. John Mcclane i Die Hard

Jag litar på dig, Johnny. Inte på så många andra på din avdelning, men om jag får välja vem som får bära mitt liv i sina händer så blir det du. Vet inte exakt din kompetens när det kommer till att skapa vattentäta case som väcker åtal, men det känns ändå ok.

l17_2

17. Stella Gibson i The Fall

Hon har allt! Allt som behövs! Hon vet exakt hur man både stoppar brottslingar och ror i land en utredning. Hon engagerar sig mer än andra – sover över på jobbet om det behövs, ger ut ett privat nummer för att erbjuda en personlig kontakt. Men blir inte så personligt involverad att det går ut över fallet (typiskt polis-i-tv-serie-problem). Det går aldrig ut över människorna som lider, de som vill få rättvisa.

Hon är en pungspark i patriarkatet. En varm bris av moderlig tröst. Hon är allt.

l17_9l17_99l17_999

l17_8

l17_12

l17_11

 

 

En reaktion till “17 tv/film-poliser som jag önskar ska utreda min påhittade kompis död, från ”helst inte…” till ”YES PLEASE!”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s