Russell Williams, del 1: inbrotten och överfallen

Tänkte spinna vidare på tråden som Ida startade i sitt kvinnodagsveckan-inlägg om att mord och övergrepp inte begås av galna mördare som gömmer sig ute i skogen, utan snarare av personer som finns runt omkring oss, hela tiden. Blev tipsad i facebookgruppen ”True crime gäris & ickebinäris” (som eminenta Majja för övrigt startat och administrerar) om att kolla på förhörsvideon med f.d. översten Russell Williams, för att se hur en skicklig förhörsledare (Jim Smyth) börjar ett förhör med en kaxig auktoritär man som tror att ingen kan genomskåda honom och sedan avslutar förhöret några timmar senare med ett fullt erkännande av flertalet vidriga brott, inklusive två mord.

förhörsvideo

Förhörsvideon, till vänster vid början av förhöret, till höger ca tre timmar in i förhöret.

Russell Williams är ett bevis på att bara för att en person jobbar inom polis/militär så innebär det inte per automatik att hen går att lita på (as we all know)… Det är något märkligt fascinerande och oroväckande med att vi har så lätt för att lita på personer i uniform!

En annan sak som gör att jag har en tendens till att gräva ner mig i seriebrottslighet är detta med dubbel-livet personen i fråga oftast lever. Hen har kanske familj, kollegor och nära vänner, som alla har en uppfattning av den här människan som inte ALLS stämmer överens med verkligheten. Hur många gånger har vi inte läst kvällstidningsrubriker där vänner och släktingar uttalar sig om att detta kunde de ALDRIG ha trott om mördaren/våldtäktsmannen? Det är så sjukt att det går att leva ett liv fyllt av vidriga våldsbrott utan att människorna som står personen nära fattar vad som händer.

Vem var då Russell Williams och vad har han gjort? Jo, han var en kanadensisk (engelskfödd) yrkesmilitär som var framgångsrik och beundrad i lokalsamhället i Ottawa. Han hade en spikrak karriär som pilot och dekorerades med diverse utmärkelser, till slut blev han även ansiktet utåt för den militära flygbasen CFB Trenton i Ontario, vilket innebar att han fick klippa band på diverse olika invigningar, vara värd för pengainsamlingar för välgörande ändamål och prata med pressen etc. Om man bildgooglar honom kommer det upp en ganska disturbing blandning av bilder från den typen av events samt av bilder som har med hans brott att göra (insert obligatorisk TW mot att bildgoogla mördare här).

e92a2bca-7f18-4df5-a8aa-20357ceaf223

Russell är ett typexempel på mördare som haft ett våldsbeteende som eskalerat under en längre tid, där det krävts mer och mer våld för att hen ska bli nöjd. Russell Williams och hans fru bodde alltså i Ottawa, men år 2006 köpte han en ”stuga” (jag tycker dock att det ser ut precis som ett vanligt litet hus i ett bostadsområde) i Tweed, som låg närmare militärbasen och flygplatsen han jobbade på. Hans fru följde i stort sett aldrig med honom till Tweed och han tillbringade mer och mer tid där ensam. Det verkar som om det var här Williams först började begå inbrott. De flesta av dem gick under radarn eftersom många av offren antingen inte anmälde dem till polisen eller inte kopplade att försvunna underkläder kunde bero på just inbrott. Yep, you heard that right – han bröt sig alltså in i folks hus och stal ingenting annat än feminina underkläder. När han väl arresterades fyra år senare så hittade polisen runt 1 400 stulna trosor och BH:s, en logg som han hade fört över sina inbrott (sjukt smart) och tusentals bilder på honom själv klädd i nämnda underkläder. I will spare you the details, men han utförde också vissa handlingar på brottsplatserna som gjorde att flera av inbrottsoffren inte ville sätta sin fot i sina egna sovrum längre.

picture-34En pytteliten del av allt stöldgods polisen hittade gömt i Russell Williams hus.

Det varierar lite beroende på vilken nyhetskälla man läser, men Russell Williams antas ha begått fler än 80 inbrott, cirka hälften av dessa var i Tweed. En inbrottsvåg började sedan även härja i bostadsområdet i Ottawa där Williams och hans fru bodde under 2007-2009. Här började polisen ana att den som begick inbrotten bodde där, med tanke på hur många inbrott det var och att flera hus utsattes mer än en gång. Kan inte låta bli att associera till EAR/ONS som Ida skrivit en hel serie om (sök på EAR/ONS i kategorierna för att läsa mer eller klicka här för första delen) – där de inrapporterade attackerna också var så nära varandra geografiskt. Det är också uppenbart att Williams stalkade sina offer i viss grad – eftersom han bröt sig in i hus där unga kvinnor, eller familjer med unga döttrar, bodde. Polisen satte span på Wilkie Drive, PRECIS där Russell Williams bodde, i 2008, men hittade ingen/inga misstänkta. Polisen som var ansvarig för att utreda inbrotten, Jim Van Allen, konstaterade att inbrottstjuven blev mer och mer aggressiv, då han började lämna fler och fler spår efter sig, bland annat ett tack-meddelande som han hade skrivit på en tonårsflickas dator och lämnat öppet på skärmen efter ett inbrott. Enligt Van Allen var det bara en tidsfråga innan personen i fråga skulle gå vidare till att utföra sexuella övergrepp, samt utöva våld. Tyvärr fick han rätt.

Wilkie drive kartaKarta Russell Williams

Två olika kartor över bostadsområdet där Russell Williams och hans fru bodde. Det var alltså Wilkie Drive som polisen hade span på under en period i 2008.

Det var i Tweed som Russell Williams begick sina första fysiska övergrepp – båda ägde rum i september 2009, drygt två månader innan han mördade sitt första offer. Båda gångerna bröt han sig in i hus där en ensam kvinna låg och sov. Han band fast sina offer, satte ögonbindel på dem,  misshandlade dem och tvingade dem att posera nakna medan han tog bilder av dem. Detta pågick under flera timmar, innan han lämnade kvinnorna och de själva larmade polis. Först efter det andra överfallet bestämde sig polisen för att gå ut och varna allmänheten. Man började också knacka dörr för att samla in information om personen som man nu kallade för ”The Tweed Creeper”. Vid ett tillfälle plockade man faktiskt in Russell Williams närmaste granne i Tweed på förhör. Grannen berättar även i en intervju med det kanadensiska true crime-programmet The Fifth Estate att Williams vid ett tillfälle frågat honom om vart han brukade jaga vilt. Det visade sig senare att ett av Russell Williams offer hittades på platsen som grannen rekommenderat för jakt, något han tolkade som att Williams försökte få honom att framstå som skyldig för mordet.

Del 2 kommer i morgon eller senare i veckan – då ser jag närmare på de två mord som Russell William begick i 2009-2010. Och så ska vi prata mer om det där förhöret!

Avsnitten av The Fifth Estate om Russell Williams hittar du här och här.

En reaktion till “Russell Williams, del 1: inbrotten och överfallen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s