EAR/ONS #6: vad kan ”one of the most prolific criminals of all time” haft för jobb?

Det här är en del i serien om East Area Rapist aka Original Night Stalker. Alla delar kan hittas i kategorin EAR/ONS

Alltså det är helt sicko. Jag har ju följt det här fallet i ungefär två år, men den mängd ny information som kommer nu gör mig helt *va e d som händerrrrr fsdsfdjs8sd39292*. Hinner knappt med! Kan det vara nu vi får ett avslut på det här? Vi är alltid bara ett tips ifrån. Just nu sänds en minidokumentär som heter ID som tydligen är en big thang i USA och enligt min insiderkälla (skoja, ett öppet inlägg på ett forum) så väntar eventuellt detta:

”I have a feeling that Paul Holes (utredare i fallet på Contra Costa County DA’s office) may reveal a big clue in this show about the EAR attacks outside of Sac County, maybe in tonight’s episode or tomorrow. Stay tuned and see if he does”

Jag har inte kommit över avsnitt fyra (det sista) av serien ännu; så på återseende, Paul Holes. Infon ska i alla fall handla om varför EAR/ONS tog sig till Stockton (50 miles söder om Sacramento där alla hans tidigare attacker var).

Nu har jag lovat att vi ska prata om yrken och försöka ringa in den här personen lite mer. Enligt profilen som har gjorts så tror man att EAR/ONS hade ett jobb då han inte var särskilt intresserad av att stjäla dyra saker. Här är några av de vanligaste teorierna:

Militär/polis

Det här var det första yrke polisen misstänkte, plus att flera av offren (som då faktiskt är de som har träffat honom) tror på det still today. De beskrev hållningen som en auktoritär person – en polis eller militär (när Pernilla i Falun blev mördad beskrev ett vittne att en misstänkt person såg ut som en lastbilschafför – vilket han också var, men lite konstigt att polisen då började lägga jättemycket tid på att leta lastbilschaffisar? är det inte? bara för att man ser ut som ett visst yrke kanske man inte har det?), men också hur atletisk han var. Som att han hade fått träning. Han var snabb. Flera gånger såg poliser en person de misstänkte var EAR, men han lyckades försvinna.

Vid de första attackerna bar han kängor som massproducerades och användes inom militären.

id3

Han knew how to handle a gun och ett av offren identifierade vapnet han använde under en attack som ett tjänstevapen. Nu kan det ju lika gärna vara så att han hade stulit det någon annanstans, i och med hans andra utstuderade handlingar + upprepade inbrott.

Polisen satsade enormt med manpower för att få fast honom, men han kunde alltid undvika dem. Även civilklädda ”lockbeten”, vilket polisen tyckte var mystiskt. Vid tiden för hans första våldtäkter hade en ny teknik tagits fram så man kunde lyfta fingeravtryck från människors hud, men hans avtryck på sitt offers hud misslyckades. Efter det bar han alltid handskar. Det är ju faktiskt också möjligt att han avlyssnade polisradio. Mvh kritiskt tänkande.

Vid en av attackerna hittades en badge som han kan ha tappat: en stjärna där det stod ”special officer” på. Den var repig som att man hade förvarat den i en plånbok och visade sig ha tillhört en säkerhetsvakt. Det kan såklart också vara så att han hade den av andra anledningar än att det var hans egen, till exempel ifall han blev konfronterad angående varför han står i folks trädgårdar så kunde han visa upp den.

badge

Hans första attacker låg alla i närheten av Air Force Mather och vid den här tidpunkten är det inte heller så konstigt om han skulle röra sig inom militären. Han gick antagligen ur high school late 60s eller early 70s under Vietnamkriget. 

Många av hans offer hade kopplingar till militären, men det kan också bero på att det var många i Sac som jobbade med det då flera baser låg där.

Han pratade åtminstone väldigt mycket med sina offer om militären. Att han hade blivit utsparkad bland annat. Till offer nummer 5 sa han att hon var ”attractive when he saw her at the O-club” och menade the officer’s club at the base (Travis Air Force base). Hon hade visserligen mött en konstig man på klubben som hon tyckte följde efter henne när hon skulle på toaletten, men det är kanske ännu troligare att det var ett villospår. Va vet jag!

id2

Precis som att han misstänks använda villospår när han pratar mycket om en van: ”du får inte säga till polisen att du såg min van parkerad här utanför” eller ”jag behöver mat till min van”. Paul Holes garanterar att han aldrig hade en van.

Paul Holes menar även att inget i hans kunskaper tyder på något annat än saker en intelligent kan lära sig och utveckla under tiden en begår brotten.

Byggnadskonstruktion/nybyggnationer

Vi vet att han kan klättra bra och verkar ha ett outdoorsy jobb om en ser till hans ”white shorts”. En av de relativt få tekniska bevis som finns är the paint lead. Färg alltså. Ditzler PPG colors 13589 och 13602 för att vara exakt. På attack 25, 26 och 27 hittade man flarn av färg på olika ställen: offrets hår, på en grind, i en garderob, på sängkläder, etc. Det fanns även vid två av hans mord i SoCal: Manning och Witthuhn. Färgen var av spraytyp som var ovanlig vid tiden och främst användes vid byggarbetsplatser.

När en sedan funderar på områden som EAR/ONS väljer när han lämnar safespot Sac-ra-men-to så tycks han slå till på platser med nya hus och hus som inte är färdigställda.

Det här spåret blir starkare när blodhundar spårar hans lukt efter attack #42 till en plats där ett misstänkt fordon har parkerat. I närheten ligger tre papper, urrivna ur ett spiralblock (jag tänkte att vi ska prata om hans texter ännu mer imorgon <- om jag inte lovar för mycket igen): en skoluppgift om General Custer, en text om ordet ”mad” och en karta. På baksidan av kartan står det ”punishment” och andra ord som är svårtydda, ett är eventuellt ”Melanie”.

EAR-ONS-Back_of__Punishment__map

Det vet ni ju redan! Den andra sidan ser ut som en karta (sorry för rep). Om det här tillhör honom öht (det kan ju bara vara där av en slump eller vara stulet från någon annan som villospår) (men punishment-texten ser liksom lika arg ut som EAR beskrivs) så ser det ut som ett område där han kanske tänkt attackera. Han kanske ritade upp den för att få koll på flyktvägar, hur polisen skulle anlända, etc. Men det som är märkligt är att den har så många detaljer som inte behövs.

EAR-ONS-_Punishment__map

När polis har visat upp det här för professionella inom landskapsplanering har de varit överens om att den som har gjort kartan har goda kunskaper i ämnet. Låt oss kolla närmare:

id4

Ikonen längst ner på Punishment Map är en förenkling av ett sånt här hus. Jahaja!

id6

Det här är en närbild på en av stigarna vid sjön i mitten av området. Och vet ni vad, de här liksom mörka strecken betyder saker. Lutning. Att vägen är en nedförsbacke liksom.

Vänstra delarna av kartan föreställer troligast ett kommersiellt område, ett bostadsområde i mitten och längst bort med rondellerna = inga rondeller alls utan återvändsgrändsgator som ännu inte har börjat byggas ännu.

En annan sak som är intressant är att det är två handstilar. Nu syns det inte så tydligt på texten, men förstoring kan man se på Wiki, men även de ritade delarna verkar vara gjorda av två olika personer. Det kommersiella området verkar vara målat av någon som är liksom liiiiiiite bättre. Och där nere vid återvändsgatorna är det liksom.. inte lika bra. Men guuuud, varför är jag rädd att kränka en seriemördarvåldtäktsmans känslor ang ritstil? Om det inte är gjort av samma person i två väldigt olika mindset.

Man tror ju inte att EARONS har en medhjälpare till sina brott. Så därför kanske kartan gjordes i skolan: co-lab lärare-student. Eller kanske är det två kollegor som skissade = ledtråd om EARONS jobb.

När man visade upp det här för *eXpErTs* visade det sig att det påminner mkt mkt om fyra områden som byggdes i Stockton. Ooooooch nu kastar vi oss till den första attacken i Stockton: kvinnan i paret hade mycket kontakt med byggnadsplatser.

Det blir mer INTRIGUING!!! Expertinformatören som kom med infon om att det ser ut som Stockton på kartan inser ytterligare en sak: hon tycker att huset som är svärtat ser ut som HENNES!!! Hon, en person som jobbade inom nybyggnad även då, hade bott där i sex månader när EAR/ONS slog till i Stockton. Kort efter att de flyttade in fick de inbrott, bland annat hennes mans vigselring stals. Andra tycker inte alls att det ser ut som hennes område.

Jaha. Men alla andra ställen då? Hur kom han från Sacramento till Santa Barbara, en sträcka på 62 mil (om en tar en motorväg som ännu inte var byggd 78), vilket motsvarar ungefär Stockholm – Bureå (en ort 10 mil norr om Umeå)?

santabarbara

Den 30 december 1979 dödar EAR/ONS Robert Offerman och Alexandra Manning i Goleta, en liten ort i Santa Barbara. Två år och fem mord senare kommer han tillbaka och mördar igen i samma lilla ort, bara ett fält ifrån. Innan Offerman/Manning har en man som misstänker är EARONS tagit sig in i ett annat hem i närheten. Hemägarna ser en man springa igenom deras vardagsrum när de tittar in genom fönstret. När de kommer in är förövaren borta, men deras hund är illa slagen och behöver 70 stygn. Kanske blev han överrumplad av hunden.

karta
Karta från Quester.

Som av en händelse så har ett house development company köpt fastigheter i precis det här området där de här tre attackerna har skett. Bara några hundra (?) meter ifrån varandra (fan vad svårt det är att uppskatta, men ni ser ju!!!). Företaget kallas ofta för Company X för att inte riskera förtal i tv och sådär va. Nu tänker jag skriva lite olika ord som kanske kan se ut som en rebus:

rebus
Alltså fattar ni att ni får fet insideinfo nu eller? Börja privatspana med mig! Serverat!

När polisen analyserade EAR/ONS flyktväg efter Offerman/Manning-mordet lämnade han efter sig en bit snöre i en trädgård. Som av en händelse har koppling till detta företag från Sac. Company X alltså. Eller HC Andersen minus Andersen plus Missy Elliott minus Missy. I alla fall: där byter han riktning och springer åt ett annat håll. Hans sista skoavtryck hittas vid ett annat hus som ägs av Company X. Efter den misslyckade attacken med den slagna hunden stal han en cykel precis i närheten snörhuset. Konstigt sammanträffande ändå.

Om en sätter det här i en tidslinje:
Juli 1979 – Hans sista attack i norra Kalifornien.
Augusti 1979 – Company X köper fastigheter i södra Cali i Santa Barbara.
Oktober 1979 – EAR/ONS befinner sig i södra Cali i Santa Barbara i exakt samma område som Company X köpt sina fastigheter.

Men gu vaa? Det passade ju jävligt smooth.

Även Lyman Smith (EARONS nästa attack efter Offerman/Manning) gjorde affärer med byggbolag. Men det kan lika gärna handla om att EARONS såg hans partner Charlene i ett helt annat sammanhang och fick sina jävla idéer och inte alls har något med byggbranschen att göra. Charlene var dessutom en typisk snygging.

MEN! Många av hans attacker har skett i hus som varit nybyggda, ute till försäljning eller bredvid hus som är nybyggda eller ute till försäljning. Både attack 6 och 7 i SoCal (alltså mord) låg ute till försäljning. Dagen innan attack 6 höll mäklaren en öppen visning i huset och när hon skulle stänga upptäckte hon att någon hade skruvat på flera fönster. Någon som polisen tror är EARONS. Ännu en läskig ledtråd på att han nog är en person som smälter in. Som finns runt omkring oss.

Redan i NoCal så förekom liknande saker med mäklare. En person som hade sitt hus till salu berättade om hur en märklig person som presenterade sig som mäklare approachade henne bara någon dag innan en attack. När polisen kollade upp namnet på mäklaren så matchade det inte någon som jobbade på den mäklarbyrån.

Hans sista attack alltså nummer 7 skedde när familjen var utomlands och endast en 18-åring var hemma. Något som skulle reggas i mäklarnas listningar så köpares mäklare kan se att man inte kan erbjuda visning där just nu. En mäklare får inte bara tillgång till information om vem som är tillgänglig, men kan också ta sig in i hemmet och reka ingångar och planlösning. Dessutom: under den här tiden var det väldigt vanligt att företag inom development hade anställda med mäklarlicens.

Hang mirrors

EARONS sista attack (som vi känner till) sker efter ett fem år långt uppehåll efter att ha attackerat varje år mellan 76-81. 1986 blir 18-åriga Janelle Cruz hans sista kända offer.

I ett inlägg från förra året berättar Janelles syster (som jobbar väldigt aktivt för att få plats sin systers mördare) om ett minne hon har från tiden innan mordet. Hennes styvfar anlitade ett företag som skulle hänga upp speglar i hemmet (samma företag brukar hålla på med fönster/sliding doors också = kan finnas på byggplatser). Han hittade företaget på gula sidorna och en man kommer till deras hus för att jobba. Det som är konstigt är att mannen iakttar Janelle när hon rör sig i hemmet, Janelles mamma caught him watching her.

Det här skedde en vecka innan familjen åkte till Mexiko utan Janelle och mordet sker. Det är ju konstigt att mordet på Janelle sker efter ett uppehåll på fem år. Kanske kunde han inte stå emot sin drift när han såg henne. Även hon beskrivs som en klassisk skönhet. Kanske finns det en annan förklaring.

En annan användare berättar om när han och hans mamma flyttade till Sacramento 1978. Hans mamma pratade med Dick Rancho Glass i Rancho Cordova (u remember? det området där första attackerna sker, flesta attackerna sker och attacker utan byxor sker) om att sätta upp en spegel i deras hus. När hon kommer hem får hon ett samtal där någon på andra sidan andas tungt på ett *perverst sätt*. Den enda personen som har deras nya telefonnummer är killen på Dick Rancho Glass. Hon är säker på att det var han.

Dick Rancho Glass slutar ej här. Även mannen till offret i attack nummer 13 var anställd på det här företaget. Kanske fick EAR syn på henne där och började stalka. Kanske!

Universitet

Det här rörde vi lite när vi pratade om punishment map: att det kunde vara en elevs verk. Och kanske var eleven EAR.

En teori är att han pluggade fem år i norra Kalifornien 1979 – 1981 innan han flyttade söderut. En användare som heter cloudofwitnesses har jämfört med The University of California i Davis och skriver såhär:

 1. Förutom några attacker under sommaren håller han sig inom ramen för terminerna. Det är 11 attacker i oktober, vilket kan förklaras av hans desperation to carry out his summer plans.
 2. Inga attacker sammanfaller med thanksgiving och vinterlov, en attack under spring break.
 3. Att han bor i Davis i juni 1978 förklarar våldtäkterna juni/juli som sker i eller nära UC student housing areas.
 4. EARs aktivitet ökar när de svåra kurserna kommer.
 5. Under år 80/81 sker bara en attack. Kanske hade han en flickvän vid tillfället.

7kFwlV5

Big Top Pizza on Manzanita

Tre av hans offer åt här under samma månad vilket väcker misstankar om att det här är platsen där han väljer ut sina offer. Åtminstone en av platserna. Shelby (en av poliserna på utredningen) har också utrett det här spåret och här är ett kryptiskt meddelande från en person med insideinfo:

”Big Top Pizza holds more clues to this case than has been posted here – more than I can share at this time. Shelby and I have been in contact with a few ex-employees and have found some valuable information. Since I am in no position to say DON’T contact any ex-employees, I will respectfully ask that anyone who wants to contact them, please pm me first so we can make sure they haven’t already been interviewed. Some are understandably skittish and I don’t want them to think that their anonymity that was promised has been compromised. Thanks for understanding.”

Big Top Pizza ligger särskilt i närheten av attack 3: den första av hans (antagligen) spontana attacker. En kvinna som tvättade hos sina bortresta föräldrar och blir utsatt för en av de allra brutalaste våldtäkterna. Hon skulle vanligtvis inte ha varit där. I närheten av pizzerian finns även en bio som vid tidpunkten visade adult movies. Ted Bundys råd till polisen när de var på jakt efter Green River Killer var att mellan de sexuella morden så måste man (om man är en sexualsadistisk mördare) stilla sitt behov på andra sätt och det bästa alternativet är sådan film. Hans råd var att leta efter the perp där.

En populär teori om hans *modus operandi* är att han befann sig på en offentlig plats, valde någon, följde henne hem och började stalka området. Men man kan ju befinna sig på en pizzeria av andra anledningar än jobb. Äta t ex.

Sjukvård

Flera av hans offer jobbade eller hade kopplingar till sjukvården. Manuela Witthuhns man var inlagd på Santa Ana-Tustin Community Hospital där hon dagen innan hon blev mördad hade hälsat på.

Telefonbolag

Har vi diskuterat i det här inlägget

Auto wrecker

Alltså en som skrotar och handlar med bildelar. Quester, en privatspanare, har skrivit superdetaljerat då han är övertygad om det här. I korthet: de första attackerna ligger i närheten av gas stations, attackerna utanför Sac ligger i närheten stora bildelshandlare eller strategiskt från en motorväg. Han kan röra sig relativt fritt, har mycket obevakad tid och kan stalka under dagarna så länge han sköter sitt jobb.

Vittnesmål innan, under och efter olika attacker handlar ofta om att man har sett mystiska bilar. Bilar som beter sig märkligt, stått på platsen dit blodhunden spårat, bilar som offret känt sig förföljd av, etc. Men dessa bilar är alltid olika. Och tycks alltid vara i rätt dåligt skick.

En gång stannar polisen en person som de misstänker är EAR. De ber honom att legitimera sig och det gör han. Namnet stämmer överens med registreringsbeviset. Han kan köra vidare. När polisen sedan kollar upp namnet som stod på körkortet visade det sig att han är död. Bilen såldes tidigare till en man som passar EARs (ändå relativt allmänna) beskrivning. Men det är ju fett skumt att inte regga den på sig själv, utan istället skaffa ett falsk leg som stämmer med den förra ägaren.

Genom det här jobbet kan även EAR få tillgång till registreringsskyltar som kan användas falskt. Ingen av de misstänkta bilarna polisen undersökt har lett till något av värde.

Berätta nu för mami, vad tror ni?

8 reaktioner till “EAR/ONS #6: vad kan ”one of the most prolific criminals of all time” haft för jobb?

 1. Hur har han ens hunnit med att ha ett jobb är vad jag tänkt hela tiden!? Har dock inte full koll på hur alla dessa arbeten ser ut och hur många timmar en måste jobba. Får läsa igenom vad Quester har skrivit och återkomma om det! Earons var ju uppenbarligen bra på att smälta in, kan han ha nässlat sig in på arbetsplatser som passade honom också? Kommit och gått på arbeten som passade honom just då? Känns ju som någon borde ha misstänkt honom om han varit kvar på samma ställe länge. Hagamannens jobbarkompisar misstänkte ju honom till exempel.

  Gilla

  1. Exakt! Att attackera verkar ju ha varit en så stor del av hans liv, så det skulle inte förvåna om han valde yrke med möjligheter därefter. Särskilt om han är the cat burglar från 72 har hållit på lääääänge. 30 timmar i veckan typ i flera år?! I och med vittnesuppgifter om att han är rätt ung så är det ju troligt att han inte har en karriär sen innan han började med det här heller. Det finns teorier om pizzabud och tidningsbud också. Då åker man ju runt en del och kan spana. Och massa andra teorier såklart.

   Jag tänker att han har ett eget hem i alla fall. Utöver att han inte är så särskilt intresserad av pengar, smälter in, etc så hör man också en tv i bakgrunden på ett av hans telefonsamtal. Så det är troligt att samtalet är gjort i ett hem och då borde man ju ha en inkomst. Om man nu inte bor hemma hos sina föräldrar, men då borde någon reagera.

   Det är helt galet att han är fri!

   Gilla

   1. Misslyckad collegestudent då? Han fokuserade inte så bra på sina studier för han var ute och prowlade hela nätterna.

    Gilla

 2. Kan han vara rik? Ärvda pengar? Eller rik och rik, men såpass att han klarar av att ta ströjobb som passar honom iaf. Alltså ta jobb mer för att kunna stalka än för pengarnas skull. Han kan ju helt klart ha pluggat ett tag, men när man pluggar så syns man ju. Man har klasskamrater och lärare man träffar varje dag. Folk som reagerar när man är borta mycket/beter sig konstigt (jag hade iof massa lektioner tillsammans med ”örebromannen” och tyckte han var helt normal).

  Gilla

  1. Ja, för när sover han annars liksom? Antingen det eller så kanske han bor hemma hos en destruktiv men lagom rik familj som bara inte ser honom. Alltså som osynliggör honom tänkte jag då, inte att han är osynlig när han smyger ut. Eller så bor han tillsammans med en partner som försörjer honom som är så förtryckt att hen tycker det han gör är okej.

   Quester skriver också om de attacker där han bär kängor och inte sneakers. Och att han vid de attackerna ofta ”luktar illa”. Qs teori är att han har varit på jobbet innan och ”jobbat med kroppen” och svettats och har jobbkläder på sig aka kängor (en annan teori är att han smörjt in sig i vilddjurskiss för att skrämma hundar, han verkar ha kontroll på hundar som annars skulle ge sig på inkräktare <— kan också bero på att han redan varit där och blivit kompis).

   Det är ett sånt mysterium!? Jag tänker på det här fallet alldeles för mycket.

   Gilla

 3. Tack för en superbra blogg!! Mer inlägg tack 😍
  Men vill framföra en sak jag tänkt på när jag läser, och det är att det är väldigt mycket engelska. Förståeligt att många uttryck är enklare så men det blir lite för mycket blandning av svenska och engelska emellanåt, typ ”sliding doors” och ”knew how to handle a gun” kräver ju inte det engelska uttrycket.

  Gilla

  1. Haha tack! ❤ ❤ ❤ Jag tänkte börja svara med "I know what you mean" ehehhe. Tack för din feedback! Jag pratar nog rätt svengelskt också så jag märker det inte alltid ens (min terapeut brukar också påpeka detta), särskilt lätt att ta till när man översätter från engelska. Men JA, du har så rätt och tack för tillgänglighetstipset.

   MEN! Jag kommer inte på vad sliding doors blir på svenska?! Jag kom verkligen inte på det när jag skrev inlägget men blev för lat för att googla och gör det inte nu? Sliddörrar var min första tanke. 🙂 🙂 🙂 🙂
   Gliddörrar..? Fick googla nu i realtid för att inse att det heter skjutdörrar.

   Gilla

   1. Haha, okej, det var nog ändå ett ord som gjorde sig bäst på engelska får jag erkänna 😊 förstår helt och hållet inblandningen av vissa engelska ord o fraser! Vem pratar/skriver inte så nuförtiden. Som sagt, älskar denna blogg, fortsätt med det ni gör 👍🏻👍🏻

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s