EAR/ONS #5: ny polisintervju ger inblick i Maggioremorden och hur han stalkade.

Det här är en del i serien om East Area Rapist aka Original Night Stalker. Alla delar kan hittas i kategorin EAR/ONS

Förra veckan släpptes Criminology Podcast av Mike Ferguson och Mike Morford. Hela andra säsongen kommer handla om EAR/ONS. Jag har bara varit i kontakt med Morford tidigare, men jag VET att han har supermycket inblick och inside information och i podcasten kommer de intervjua massa nyckelpersoner i utredningen = så bra förutsättningar.

Till avsnitten släpps också In Depth-material, t ex oklippta intervjuer med de inblandade. Som det här: en intervju med Ken Clark of the Sacramento Sheriff’s Dept om morden på Katie och Brian Maggiore, där de reder ut *sanningen*.

Det här är ju (som vi tidigare pratat om) en händelse som har diskuterats mycket. Dels för att man tror att EAR kanske kände Katie och Brian (kanske Katie kände igen sin stalker? relevant input nu när nya infon släppts) och att det skulle vara nyckeln till fallet. Och dels för att andra inte har trott att det här är EARs verk, då det inte stämmer överens med hans andra aktiviteter. Särskilt då två män misstänktes samarbeta ursprungligen. Det här får man svar på:

Okej, en gång för alla, Ken C of Sacramento Sheriff’s Dept. Red ut: varför tror alla att det är två personer som är misstänkta och att East Area Rapist i så fall skulle ha en medhjälpare?

För att man ursprungligen trodde det. Det stod även i tidningen vid tidpunkten och har blivit en ”sanning”. Ett vittne (elvaårig flicka) såg två män promenera ner för gatan tätt inpå skotten. Hon var mycket trovärdig i sin beskrivning och hur hon pekade ut den ”misstänkta” genom foton. Och hon hade rätt – männen befann sig där. Men ska inte ha skjutit Maggiores enligt polis idag.

Deras vittnesmål var något osammanhängande då de inte hade så bra koll på gatnamn. Inte pga aktivt ljugande har polisen kommit fram till. De lämnade en av männens bostad och då hade den naturliga vägen till deras promenadmål varit genom La Gloria Way, även om de inte kände till namnet. Att det skulle vara två män stämmer inte heller med andra vittnen:

”Only one man was seen shooting them, Only one man was seen emerging from the yard,  only one man was seen running through the neighborhood, there are no two men and there never was.”

Varför tror ni ens att det här var East Area Rapist?

Först och främst för att man hittade förknytna skosnören. Vilket inte är så vanligt. Ännu mer ovanligt blir det om de hittas vid en mordplats. Och att knopen är EARs favorit.

Men (!) kanske ännu tydligare: hur ett lugnt villaområde en månad fram till morden utsattes för märkligheter. För att sedan bli helt lugnt igen.

En användare på EAR/ONS-forum med alias Otiswasthegreatest har markerat händelser i Google Earth i området där mordet skulle komma att ske (röd = murder scene).

Maggiore Incidents2

1. 2600 block of Sobrante – Sommaren 77.

En tjugoish-årig man och hans kvinnliga room mates i samma ålder rapporterade ”heavy prowler activity” under sommaren 77. De fick också flera hang-up calls fram till mordet skedde.

2. 2600 block of Sobrante – Fyra månader innan morden.

Ett gift par som båda var i in their early 20s rapporterade om att de fick inbrott utan att något togs fyra månader innan morden. Efter det såg de även ”a subject” i deras backyard.

3. 2700 block of La Loma Dr – runt julen 1977.

Ungefär en månad innan morden skedde ett inbrott. En kvinnas underkläder blev stulna. Under den här perioden misstänkte de att någon vid flera tillfällen was entering their home då grindar och dörrar kunde stå öppna, men inget annat stals.

4. 2700 block of Toro Ct – en månad innan morden.

En 25-årig kvinna rapporterade om prowling som började en månad innan morden och fortsatte fram till morden skedde. Hon hittade skoavtryck under hennes fönster och polisanmälde det. På samma ställe, på ett av fönstren, hittade hon även ”drawings”. Som var gjorde av kroppsvätska.

Hennes grind hade öppnats konstant under den här perioden. Hon försökte säkra grinden, men vaknade till att någon då hade förstört den för att kunna ta sig in i hennes trådgård.

5. 2600 block of Capitales Dr – två veckor innan morden.

En ung kvinna rapporterade om prowling och hang-up calls varje dag i två veckor fram till dagen för morden.

6. 2600 block of Capitales Dr – en vecka innan morden.

En vecka innan morden fick ett gift par in their early 20s upprepade hang-up calls. Den som ringde sa inget och la sedan på. Telefonsamtalen skedde konstant fram till morden.

7. La Verta Court – en vecka innan morden.

Det här är samma gata som Maggiores hus låg på. En ung kvinna fick hang-up calls i en vecka innan morden. De skedde alltid samma tid: 20:00. Den som ringde sa inget och la sedan på. Det var inga samtal på kvällen för morden och hon fick inte några samtal efter det.

8. 10100 block of La Gloria Way – en vecka innan morden. 

Huset mittemot där Maggiores första möte med mördaren var.

En kvinna i 30-årsåldern och andra kvinnor som bodde i huset fick flertal hang-up calls veckan innan morden. De tog emot samtalen klockan 20:00. De sista samtalet tog de emot samma kväll som mordet, lite mer än en timme innan Maggiores blir mördade.

9. 10000 block of El Chorlito Dr – tre nätter innan morden.

En kvinna i 30-årsåldern fick inbrott under nattetid tre kvällar innan mordet. Inget togs. Hon var inte hemma vid tillfället.

10. 2500 block of Capitales Dr – the night of the murders.

En kvinna i 20-årsåldern blev utsatt för ett inbrottsförsök. Den misstänkta hade försökt pry open hennes sliding glass door, men stoppades av en andra säkerhetsdevice som hindrade dörren från att öppnas.

Hon hade också upplevt mycket prowling activity.

11. Platsen där Maggiores blev mördade (röd).

En vanlig teori är att EAR använder hang-up-samtalen som ett sätt kartlägga sina stalkningsoffers liv. Vem som är hemma när, osv.

Om det här är EAR/ONS så visar det också tydligt hur mycket tid han la ner på att stalka och välja ut flertal tilltänkta offer i samma område. För att komma tillbaka senare och/eller vara garanterad att kunna attackera den kväll han tänkt sig. Andra områden har ju också drabbats av inbrott, prowling och hang-up calls hos grannar och blivande offer innan en attack. Han måste ha haft oerhörda mängder dokumentation och information om personer som aldrig blev utsatta, men som lika gärna hade kunnat bli. That is chilling. Och att ännu fler personer utanför offren i hans 50+ attacker har drabbats. Ett inbrott eller ”målningar” och fotavtryck vid fönstret är liksom enough för att man ska bli påverkad resten av livet. Det har funnits grannar vid varenda attack.

East Area Rapist slog ofta till i samma område flera gånger, men efter mordet på Brian och Katie skulle han lämna Sacramento.

map

Imorgon (om jag inte lovar för mycket hehe): vad kan den här snubben ha haft för sysselsättning?

5 reaktioner till “EAR/ONS #5: ny polisintervju ger inblick i Maggioremorden och hur han stalkade.

  1. Åhh älskar den här serien! Så bra. Har inte tid att götta ner mig i långa podcasts och då är det här perfekt.

    Gilla

  2. Alltså förlåt men ”målningar gjorda med kroppsvätska”, what the fucking fuck?! Tänker typ att EAR har kissat figurer i rabatten? Eller vad kan det vara liksom?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s