EAR/ONS #4: Allt om polisens nya information till allmänheten.

Nu har polisen gjort sin pressrelease på ett 44 år gammalt fall. Polisen har hittills gått igenom 35 000 gamla rapporter för att få mer information och även kunna skapa en tidslinje. Har du inte hört om EAR/ONS tidigare finns en introduktion här.

Brasklapp särskilt för punkt 2-5: det finns inga bevis att det här nödvändigtvis är East Area Rapist. Det kan vara någon annan. Polisen vänder sig till allmänheten för att bland annat få kontakt med andra misstänkta (för preskriberade brott) som kan uteslutas som EAR/ONS.

maggiore

1. MAGGIORE-MORDEN.

Åh! Jag hade hört rykten om att det här skulle vara vad den nya infon skulle kretsa kring (men! det var mycket mer också) så jag hade tänkt att jag skulle ha skrivit om den innan. En händelse som av många anses vara nyckeln till fallet. Så kort sammanfattat:

För exakt 40 år sedan, den 2 februari 1988 mördas Brian Maggiore, 21 år, och Katie Maggiore, 20 år, av vad polisen tror är EAR/ONS. Katie och Brian är ute och går med sin hund i det lugna medelklasskvarteret i Rancho Cordova där de bor. Sedan händer något. Av någon anledning blir de jagade in i en trädgård och skjutna.

Det finns främst två teorier som ofta diskuteras kring det här:
a) EAR/ONS har blivit sedd av många personer tidigare när han gjort misstänksamma saker, men då bara sprungit därifrån. Varför kände han behovet att mörda Katie och Brian? Var det för att de kände honom och av någon anledning kunde koppla ihop hans identitet med East Area Rapists attacker?

b) Polisen har haft mycket förtroende för fantombilden som gjordes i samband med den här attacken. Även 2016 när FBI höll presskonferens lyftes den fram som en av de tre bästa. Men vad är det överhuvudtaget bevisar att det här var East Area Rapist och inte någon annan? Vi vet att man hittade en färdigknuten ligatur vid platsen, men EAR var knappast den enda personen i Sac med en ligatur i fickan. Det fanns flera aktiva våldtäktsmän i Sacramento vid perioden. Nu hittades ligaturen på marken, men kan lika gärna vara ditlagd tidigare.

Det här får vi mer svar på!

comp

Vittne 1: Personen som bodde i huset kunde beskriva en våldsam sammandrabbning på sin baksida. Han såg allt från ett fönster på övervåningen. Han kunde inte urskilja detaljer då det var väldigt mörkt, men såg hur en man sköt för att sedan springa till östra sidan av huset innan han försvann. Katie och Brians hund hittas i poolen.

vittne1

Vittne 2: Står på uppfarten till sitt hus på La Alegria Drive och pratar med sin granne. Både vittnet och grannen hör två skott och hur någon hoppar över grinden precis vid brottsplatsen i samma riktning som den misstänkte hade flytt. De hör även hur han landar i buskar och tar sig loss innan de ser hur han springer in på vittnets gräsmatta.

Den misstänkta är 7-8 meter ifrån vittnet när han inser att han är observerad. Då byter han riktning helt och springer över gatan.

vittne2

En fantombild görs.
”the subject was wearing a brown leather jacket, gathered at the waist, with a peanut-shaped stain on the lower right side of the back. The subject had dark, quiet shoes. He described him as 6’0” to 6’2” inches tall with fair skin” (182 – 185 cm alltså).

comp2

Vittne 3: Såg hur den misstänkta rörde sig på samma sätt som vittne 1 och 2 berättat. Hon uppskattade honom som 175 centimeter lång och jämförde hans längd mot en man i närheten (vittne 2). En annan person i vittne tres hem såg hur den misstänkta sprang igenom deras side yard, hoppade över staketet och kom ut på Capitales Drive.

vittne3

Supporting witnesses. Flera andra vittnen såg samma misstänkta röra sig på Capitales Drive och andra närliggande gator i nordostlig riktning. Han hade nu tagit av sig sin skidmask, men hade den troligen i handen. Ett vittne berättar om hur han såg den misstänkta ha ett ”football-sized object” i tyg i sin hand (amerikansk fotboll dårå). En annan såg ett pistolhandtag sticka upp ur fickan. En annan såg honom i sin trädgård och den misstänkta sa då ”“Excuse me, I’m trespassing”

Vittne 4 och förvirringen kring två misstänkta:
Ofta när man pratar om Maggioremorden är det här en av anledningen till att en del avfärdar brottet som East Area Rapist (då man inte tror att han hade en medhjälpare annars), medan polisen inte avfärdade det som möjligt.

Vittne 5 är en flicka på 11 år. Hon såg två personer promenera på gatan innan skjutningen. Efteråt gjordes en fantombild och särskilt en av dem (han med mustasch) stämde väl in på fantombilden från skjutningen. Mustaschmannen utreddes särskilt och de ansågs som två starka ”persons of interest” vid tidpunkten.

Genom foton kunde flickan identifiera honom ur en grupp på 46 andra misstänkta.

cordovan-march-22-1978-3

De båda sa att de var på Taylor Park/Cordova Meadows när de hörde skotten och bekräftade att de nog gått på den aktuella gatan tidigare. Poliserna ser det här numera som en closed lead.

Den här fantombilden föreställer alltså två män som uteslutits ur utredningen, som rörde sig på ett helt annat sätt än den misstänkta skytten. Det är alltså inte EARONS på bilden.

Vittne 5: en kille, 17 år, som är ute och joggar. Han ser Katie och Brian gå på gatan där de ungefär 10 minuter senare kommer bli skjutna. Lite längre ner på samma gata, men på andra sidan står en man nära några buskar. Han har brun jacka, 178-180 cm, brunt lockigt hår.

ligatur

Några meter från platsen där Brian blir skjuten hittas ett färdigknytet skosnöre. Liknande knytning har använts i 20 av EAR/ONS attacker och gör tillsammans med ett annat rakt snöre en snabb bindningsteknik.

Polisen tror att snöret tappades oavsiktligt när den misstänkta tog upp pistolen.

Händelser innan skjutningen

karta

Tolv hem har rapporterat händelser veckan, dagarna och även samma kväll som skjutningen sker. Det handlar om kringstrykande man i trädgårdar, tysta telefonsamtal och inbrott. Samma kväll skedde även andra inbrott längs American River Parkway.

Katies stalker.

Katie hade rapporterat om flera incidenter med en stalker månaderna innan hon blev skjuten. En blå VW brukade parkera på andra sidan vägen vid hennes jobb (en bensinstation på Folsom Blvd). I bilen satt en vit man som iakttog henne. En dag när hon skulle gå ut och konfrontera honom åkte han iväg när hon närmade sig bilen. Han kom tillbaka några timmar senare.

Hon och en av hennes kollegor fick telefonsamtal där en mansröst berättade att ”your turn is coming.”. Katie sa upp sig kort efter stalkningsincidenterna.

Fantombilden.

Många har trott att fantombilden som polisen haft tilltro till är en blandning av männen som 11-åringen beskrivit. Det är det inte. Ett annat vittne såg den misstänkta på sin flyktväg och skapade bilden.

Efter att den publicerades skulle EAR/ONS sluta slå till i Sacramento.

Fördjupad information om varför man tror att EAR/ONS ligger bakom den här attacken finns i det här inlägget, där Ken Clark intervjuats djupare.

2. HASKELL AVENUE INCIDENTS – MAY 16, 1977

2_1

Orienteringstips: floden är gränsen mellan Carmichael och Rancho Cordova

Lite efter klockan elva på kvällen den sextonde mars 1977 ser en 27-årig man (som bodde tillsammans med sin fru) hur en man kollar in genom deras köksfönster. När 27-åringen kommer fram till köksfönstret har den misstänkta personen hoppat över staketet till en närliggande fastighet.

Den misstänkta beskrivs som väldigt atletisk då han kan hoppa över ett 180 cm högt staket med bara en hand som stöd på staketets ”topp”. Mannen beskrivs som 175-177 cm lång, mörk jacka, mörkt hår, Levis jeans och tenniskor. 27-åringen försöker jaga den misstänkta, men tappar bort honom.

Polisen svarar snabbt på larmsamtalet från 27-åringen och fortsätter jakten enligt hans instruktioner. De tror att den misstänkta har gömt sig i närheten. När de ser en man i bil går en av poliserna fram för att fråga om han kan lysa upp ett fält med sina framlyktor. Istället ökar bilen farten och flyr. Han inser att det antagligen är den misstänkta i bilen. Polisen är för långt ifrån sin tjänstebil för att kunna jaga, men flera patruller och även helikopter söker efter den misstänkta bilen: en röd  1967-1970 Toyota eller Datsun.

2_2

Några timmar senare attackerar EAR för 21a gången. Den här attacken är den första då han uppför sig ”galet” och uttrycker hat mot polisen:

”Those fuckers, those fuckers, those pigs. I’ve never killed before, but I’m going to now. Listen, do you hear me? I want you to tell those fuckers, those pigs. I’m going to go home to my apartment and I have bunches of televisions. I’m going to listen to the radio and watch television and if I hear about this, I’m going to go out tomorrow night and kill two people. People are going to die”

Även till den brottsutsatta säger han:
”Those fuckers, those fuckers, those pigs. I’m going to kill them, too.”
Hon som tycker det verkar som att han vill att hon ska svara något, svarar:
”I’ll tell them tomorrow”
Han viskar: ”Okay. Tell them I’m going to kill those fuckers.” 

Grannar hörde hundar skälla och en främmande bil göra en U-sväng bara 15-30 minuter efter att den misstänkta blev jagad från 27-åringens område.

11 dagar senare kommer attack #22. Offrets man är han som ställde sig upp på informationsmötet till allmänheten efter den åttonde attacken då det blev känt att en serievåldtäktsman härjade i området. Mannen sa att han var från Italien och att sånt här aldrig skulle hända där. I Italien skulle männen aldrig låta sina kvinnor bli våldtagna, de skulle skydda dem, etc. Vilket får en del att tro att EAR var med på informationsmötet.

4-spiritual-laws-newer-yellow

Vid lunchtid dagen efter attack 22 hittar 27-åringen som jagade bort en misstänkt man en religiös broschyr ”Four Spiritual Laws” instoppad i sin dörr. På broschyren i blockbokstäver i bläck stod meddelandet ”Allmost had me next time you die.”. Meddelandet blödde igenom och syntes på flera sidor. De fyra lagarna handlar om att Gud älskar alla och har en plan för oss, att människor är sinful and separerade från Gud, att man ska acceptera Jesus då han är the only provision av människors syndande och att den enda vägen till Guds kärlek och plan för oss etc.

Med anledning av detta kände sig familjen sig något targeted (no shit!!) så de installerade ett larm. Fyra dagar senare, en dag efter larmet installeras, åker mannen och hans fru iväg för att bowla. Det är första gången de lämnar huset sedan de såg den misstänkta utanför fönstret. När de kommer tillbaka några timmar senare upptäcker de gipsdamm på tvättmaskinen och en plåtskruv på golvet som inte kommer från hushållet. Fönstret i badrumsfönstret vid deras sovrum stod öppet. Inget saknades från huset och inga andra händelser har rapporterats sedan dess.

3. CAT BURGLAR (1972- 1973)

Cat burglary är ett väldigt sällsynt inbrott och har ofta sexuella motiv snarare än att komma över saker av värde enligt polisen. EAR/ONS räknas som en cat burglar då han tar sig in i hem och våldtar, men polisen tror att han brukade ta sig in i hem redan innan hans våldtäktsserie började.

Under 1972 och 1973 härjade en cat burglar i Rancho Cordova och östra delarna av Sacramento (bekant va?). Under dessa år slog han till ungefär 30 gånger. Attackerna har kopplats samman till en och samma (okända) gärningsman med hjälp av *modus operandi*.

The Cat Burglar tog sig in i hus kort efter att de boende somnat. De boende var alltid ensamboende kvinnor, par eller familjer med barn (precis som EAR/ONS). Han ägnade mycket tid i själva hemmet, vanligast (och smartast) för en inbrottstjuv är ju att ta sig därifrån så fort som möjligt. Han tog väskor och plånböcker, men lämnade annat av värde. Han kunde också ta myntsamlingar, mat och alkohol. Väskorna och plånböckerna hittades ofta på uppfarten utanför med saknade id-handlingar och kontanter. Ibland kunde man också hitta stöldgodset tillsammans med andra saker som stulits från andra hem samma kväll.

Han ägnade mycket tid i sovrummet medan de boende sov, utan att störa dem. Väldigt sällan vaknade någon. En gång tog han en kvinna på bröstet, men lämnade huset när hon bad honom. Hon var ensam i huset. En annan gång vaknade en kvinna och såg en man i öppningen till hennes sovrum. När hon satte sig upp riktade han en pistol mot henne. Det skedde en märklig konversation.
“I just took a dollar off your dresser”
Kvinnan bad honom lägga tillbaka den och lämna huset. Han lämnade tillbaka två dollars fastän han påstått att det var en och gick. Han tog en a quarter och a nickel från ett bord vid ytterdörren.

Han beskrevs som en vit man, average/slender built, runt 180 cm.

cat
Ni ser American River för att kunna orientera er. 

Tre av husen i Citrus Heights var alla i samma kvarter som någon av de två EAR-attackerna i området fyra år senare. Alla husen i Rancho Cordova var i samma kvarter som någon av EARs attacker i området.

Det verkade också som The Cat Burglar hade omfattande kunskap om att ta sig runt med hjälp av American River Parkway och dräneringskanalerna.

4. OPASSANDE EXHIBITION

Vid flera tillfällen följde cat burgulars inbrott med att dagen eller dagarna efter fick samma kvarter besök av en blottare. Han knackade på utan kläder på underkroppen och utförde citat ”oanständiga handlingar” och hängde kvar utan att lämna omedelbart.

En gång gick en ung tjej hem från en fest klockan 0:30 då hon kände sig förföljd av en man. När hon ökade farten gjorde även han det. Hon valde att söka skydd i ett närliggande hus. Där bodde en kvinna i medelåldern. När de tillsammans tittade ut genom fönstret står mannen utanför. Han går fram till uppfarten och tittar på dem innan han drop his pants to his ankles exposing himself. Han står kvar ett tag innan han går vidare.

Beskrivning:

 • Vit man
 • 20-15 år
 • Ljus brunt/rödaktigt/mörkbrunt hår
 • Runt 180 cm
 • Thin to average build, runt 75 kg

5. INBROTT CORDOVA MEADOWS

meadows

Under 1973 rörde sig en inbrottstjuv i det här markerade området i Rancho Cordova. Flest inbrott skedde i början av året, i mitten på mars var de ungefär 20 stycken. Det som stals var pengar, spargrisar, smycken, jaktknivar, fotoutrustning, Blue Chip Stamps, mat och alkohol (vilket låter rätt bekant, huh?). Stora saker och andra saker av värde lämnades kvar.

Inbrottstjuven betedde sig märkligt vid flera tillfällen, utöver valet av saker att stjäla. En gång hällde han ut receptbelagd medicin i vasken, men tog med sig flaskan.

MO

 • Tog sig in genom sliding doors.
 • Öppnade ett fönster i bakre sovrummet som nödutgång
 • Stängde av AC
 • Slog ihjäl små hundar med trubbigt våld
 • Sovrummen plundrades mycket och innehåll i lådor och skåp kastades på golvet
 • Kvinnors underkläder hittades i hög i fel rum
 • Plundrade kök
 • Lämnade många brända tändstickor på golvet efter sig

1973 fick ett blivande EAR-offer inbrott på ett sätt som liknar inbrotten som bundits till denna person. I det inbrottet togs inget av värde, förutom pengar och smycken.

Tre år senare blir samma familj i samma hus attackerade. Vid det tillfället togs ett örhänge (single). 19-åringen i huset väcks av att någon viskar ”Heather, Heather, Heather” (pseudonym). Han berättar att han länge har velat ”fuck her”. Men obs att vi vet att EAR brukade säga saker som antagligen var villospår, vi vet inte vad som är sant och vad som inte är det. Han kan lika gärna ha sett hennes namn på hennes id-kort.

Något East Area Rapist gjorde vid den attacken som han aldrig skulle göra igen var att knyta ett avancerat nätsystem av rep mellan alla dörrar i hallen.

När han lämnade henne sa han även att hon inte fick skrika, han skulle höra det och han bodde bara en bit upp på gatan. Om det är sant så skulle EAR bo nära sitt första, tredje och sjätte våldtäktsoffer och Brian och Katie Maggiore.

victim-1-6-close

Bild från Truecrimearticles.com

Tillbaka till serien av inbrott 1973. I samband med dessa fick boende många tysta/hangup-telefonsamtal. En 17-årig tjej fick efter inbrott i deras hem en lapp med texten ”I love you.”. Det följdes av många tysta telefonsamtal och avslutades med ett telefonsamtal med en mansröst som sa ”I love you, this is your last night to live”.

17-åringen bodde bredvid det hus där Brian och Katies mördare kommer hamna i buskarna efter han hoppat över ett staket när han flyr.

Inbrottstjuven beskrivs som a ”white male, 18-22 years old, 5’8”-5’10” tall (172-178 cm), and 180 pounds (82 kg), wearing blue jeans, a white t-shirt, and boots. He had brown hair touching the suspect’s ears. The witness said the subject had a large bottom and was slightly pear-shaped, with a build that made his hips appear wider than his shoulders.”

East Area Rapist har också vid flera tillfällen beskrivits som en person med stora lår.

5. INBROTT OCH ÖVERFALL, 1973

cordova

Det här sker också i Rancho Cordova, 1973: en 28-årig kvinna är ensam hemma med sitt barn på 18 månader när hon hör att det knackar på dörren. Hon tror att det är typ Jehovas så hon struntar i att öppna. Några minuter senare ser hon en man på baksidan. Hon beväpnar sig, men tror att det kanske är någon som jobbar med elen som är där på jobbuppdrag. Han försvinner från platsen efter ett tag.

Några minuter senare hör hon skrapande ljud från sovrummet. När hon går dit ser hon hur en man försöker skruva bort en av fönsterskärmarna (det är så amerikanska fönster ser ut), men han duckar och sticker när han ser att han är upptäckt.

Kvinnan skyndar sig att låsa alla dörrar och fönster. Dörren mellan garaget och huset låses med en säkerhetskedja. Hon ringer sin man på jobbet. Under tiden har mannen tagit sig in genom garagedörren. Han pressade så hårt på dörren att det blev en springa där han kunde nå säkerhetskedjan och haka av den. Kvinnan är vid tillfället fortfarande beväpnad och siktar mot honom med sin pistol. Hon säger att hon kommer skjuta honom om han kommer närmare. Mannen vänder och går ut.

Kvinnan ringer polisen och medan hon väntar på att de ska komma till huset hör hon hur den trasiga dörren till garaget öppnas igen. Mannen attackerar henne.

De slåss om pistolen och när den lossas över hennes axel flyr mannen igen. Kvinnan svimmar av då hon nyligen blivit opererad och inte var helt återhämtad. När hon vaknar skriver hon en lista med signalement innan polisen kommer. Mannen identifieras aldrig, men de gör en fantombild.

comp3

 • White male
 • 20’s (believed close to 27)
 • 5’8” tall/140 pounds (thin build) (alltså 172 cm/63 kg)
 • Medium brown hair, neck to shoulder length, neatly combed
 • Big, thin nose
 • Sunken Cheeks
 • Narrow deep set eyes with bags
 • Mark or mole on lower right corner of mouth
 • Pock marks on chin
 • Appeared to have a generally sick or tired look

Suspect was dressed well and neatly, wearing:

 • Brown, possibly corduroy jacket, hip-length
 • Blue scarf in right pocket of jacket
 • Beige shirt and trousers
 • White shoes
 • Ladies white dress gloves

Det som kanske är särskilt intressant är likheten med East Area Rapist på Rippon Court 1977:

sketchcopare

Här kan du läsa all information som släpptes under gårdagen. 

 

7 reaktioner till “EAR/ONS #4: Allt om polisens nya information till allmänheten.

 1. Alltså detta är så sjukt spännande ju! Och ASäcklig tanke att det här vidret härjat i samma område (samma hus i flera fall?! Dör av äckelkänslor) sen början av 70-talet.
  Måtte han hittas och låsas in för alltid.

  Gilla

  1. JA! Tänk om han aldrig har lämnat området ens? Det är så galet att ingen vet vem han är. Vad beror det på? Är han så oväntad? Eller står han så mycket utanför ”samhället”?

   Det är så smockat mediaschema i år så jag hoppas (och tror) att han åker dit nu. Någon måste ju veta något och i år måste den personen bli uppmärksammad på vad som har hänt?!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s