Det närmar sig tioårsdagen för mordet på Martine Vik Magnussen. Hennes död var något som verkligen påverkade mig; vi är ungefär lika gamla, hon är från Asker precis utanför Oslo där jag bor och jag bodde i London det året då hon försvann och sedan hittades mördad i en källare på Great Portland Street. Den 14 mars är det alltså tio år sedan hon dog och den misstänkte mördaren går fortfarande fri, antagligen i Jemen.

Martine Vik Magnussen var en 23 år gammal student vid Regent Business School i London. Den 14 mars 2008 är hon ute och festar tillsammans med sina rumskompisar och går sedan på efterfest hemma hos Farouk Abdulhaks, som också var student vid Regent Business School och en nära vän till Martine. När Martine inte dyker upp hemma samma natt börjar hennes rumskompisar leta efter henne och lägger ut en efterlysning på facebook. De känner omedelbart på sig att något är fel eftersom de allihop har en överenskommelse om att alltid ringa eller smsa för att ge besked om de sover borta. Följande dag börjar vännerna dela ut flygblad med Martines bild på utanför nattklubben där hon senast sågs och de anmäler henne försvunnen. Polisen menar dock att hon snart kommer komma till rätta av sig själv och väljer att avvakta. Den 16:e mars tar polisen sig in i Farouks lägenhetsbyggnad och hittar Martine mördad och våldtagen i källaren, med stora skador på halsen. Vart är då Farouk? Jo, han har raderat sin facebookprofil och lämnat London i sin pappas privatjet bara timmar efter att Martines vänner börjat leta efter henne. Han åkte till Jemen via Egypten. Den första tiden efter mordet nekade Farouks familj till att de visste vart han var, utan sa istället till Scotland Yard att de skulle be sina advokater att söka efter honom.

Egentligen råder det inga tvivel om vem som mördat Martine och hur det gick till – Scotland Yard har aldrig haft andra misstänkta än Farouk Abdulhak. Den 30 april, samma år som Martine mördades, arresterades en annan man misstänkt för medhjälp till mord, men han släpptes omgående. Det stora problemet i det här fallet är att Jemen inte har ett utlämningsavtal med Storbritannien och att Farouks familj är enormt rika, samt har ett personligt kontaktnät i maktens korridorer.
Ett flertal norska politiker har engagerat sig i Martines fall och har på många olika sätt försökt få igång en dialog med Farouks pappa, Shaher Abdulhaks och med myndigheterna i Jemen. Det närmaste man kom var i 2012, då ett tvärpolitiskt brev skickades ut till Shahers alla business-kontakter, av vilka flera valde att avsluta sina samarbeten med familjen. Detta satte tydligen så pass stor press på Shaher Abdulhaks att han inledde förhandlingar med brittiska myndigheter via sina advokater i London. Det ställdes dock krav på utlämningen som myndigheterna i England inte kunde/ville gå med på, därför föll avtalet igenom. Det ryktas också om att Martines familj erbjöds blodspengar av familjen Abdulhaks under 2012; de skulle få en större summa pengar mot att de gav upp jakten på Farouk.

Martines familj och vänner grundade istället Martine-stiftelsen, för att fortsätta kampen för rättvisa för henne. Stiftelsens ledare, advokat Patrick Lundevall-Unger, intervjuades i januari i år i norska Aftenposten om huruvida det är realistiskt att hoppas på att mannen som mördade Martine någonsin kommer att ställas inför rätta. Han menar att det fortfarande finns hopp, speciellt eftersom säkerhetssituationen för Farouk förändrades efter att Jemens tidigare president Saleh dödades i december 2017. Citat från intervjun med Lundevall-Unger:
«Det sies at Houthi-bevegelsen er ansvarlig for mistenktes sikkerhetssituasjon. Hvis de mot penger beskytter en person som er internasjonalt ettersøkt for drap, anses det å stå i sterk konflikt med den offisielle verdiplattform houthiene har. Mye tyder på at siktedes sikkerhetssituasjon nå er forverret etter at landets tidligere president Saleh ble drept i desember 2017. Saleh har i alle år vært familien Abdulhaks sterke støttespiller. Alt dette tilsammen bidrar til vår optimisme.»
Meanwhile så rapporteras det om att Farouk Abdulhaks har gift sig och fått barn. Han har också, med hjälp av falska pass, kunnat resa fritt mellan länder i Mellanöstern och Afrika.
För dig som vill läsa mer om Martine rekommenderar jag Justice for Martine