EAR/ONS #1: introduktion till Kaliforniens mest svårfångade seriemördare och våldtäktsman.

Hej! Nu ska jag presentera fallet som jag den senaste tiden blivit uppslukad av (först visserligen pga mardrömmar, sen pga mitt nya liv som privatspanare). Det är helt sjukt att det inte är mer känt än vad det är (även om mängder av människor lägger ner sin själ i arbetet), så en följetång tänker jag att det ska bli här på bloggen. 

EAR/ONS är misstänkt för minst 12 mord och 50 våldtäkter, han hatar kvinnor, har lämnat DNA efter sig och ändå har det aldrig funnits en officiell suspect.

Han började för 44 år sedan, men det här fallet är ändå aktuellt. 2018 kommer nämligen bli en rätt spännande tid om man hoppas på ett break i utredningen (vilket man ju gör om man inte är en mördare). För såhär är det: under den närmaste tiden förväntas ny information om fallet att släppas. Vilken dag som helst (infon skulle egentligen släppas förra veckan, men pga andra akuta brott så sköts det upp). Överlevande brottsoffer har berättat om hur det är att gå runt och misstänka att varje person man möter är ens våldtäktsman, och behöva fortsätta tills man får veta hans namn och se hans ansikte.

Så följ med på jakten på en mördare!

fbi
De tre composites som FBI bedömer som bäst. Varav sammanhanget till den tredje är okänt.

I juni 1976 blir en 23-årig tjej väckt av att det står en man i dörröppningen till hennes sovrum. Hon blir sedan våldtagen. Två år framöver kommer 31 snarlika attacker ske i östra delarna av Sacramento i norra Kalifornien och under tio år kommer han attackera närmare 60 gånger både i No-Cal och So-Cal, i vissa fall med avsikten att döda. Han är fortfarande inte identifierad.

Förövaren som får namnet East Area Rapist (EAR) tar sig in i hemmet och binder sina offer. Han bär skidmask och pratar alltid på ett väsande sätt, genom stängda tänder och säger nästan alltid samma saker, som ett inövat manus. Han säger att han bara vill ha pengar och mat. Det vill han inte. Han varvar övergreppen med att gå runt och rota i hemmet. Riva ut innehållet i lådor. Flytta på saker. Stjäla men sällan något av ekonomiskt värde. Klippa ut ett ansikte ur ett foto. Ibland tar han mat ur kylskåpet och äter innan han kommer tillbaka och fortsätter övergreppet. Flera gånger om. Ibland under flera timmar.

maskPrint Unmasking A Killer (2017) intro.

När polisen utreder våldtäkten upptäcker de att brottsoffret har känt sig bevakad den senaste månaden. En äldre amerikansk bil i modell större har kört igenom hennes bostadsområde vid flera tillfällen. Varje gång bilen har kört förbi henne tittar föraren bort. Bilen försvinner två veckor innan attacken, ungefär samtidigt som hon börjar få samtal där det är tyst på andra änden.

Så ser det ofta ut för de kvinnor och par som kommer utsättas för EAR/ONS.

Attackerna sker i lugna villaområden, men som innan en våldtäkt utsätts för många märkliga aktiviteter. Grannar ser en okänd person i sina trädgårdar, hör någon hoppa över stängsel nattetid, grindar som stängdes kvällen innan står öppna, grannar tar emot tysta samtal, okända bilar står parkerade, det sker inbrott, man vaknar av att någon går runt på taket och hundar skäller på nätterna.

Han tar sig in i hus innan han attackerar. Man upptäcker att något plötsligt bytt plats hemma eller någon av grannens saker dyker upp. Ofta stalkar han sina offer noga, han lär sig deras rutiner, när de är hemma och ibland har han flera potentiella i samma område som han sedan återvänder till. Ibland har han någon gång tidigare tagit sig in och tömt pistolen på patroner och man tror att han vid tillfällen har sett till att mata hundar så de ska vara lugna när han senare slår till mot hundens matte.

omradePrint Unmasking A Killer (2017) intro.

Samtalen fortsätter även efter attacken. Flera år efter våldtäkten, får ett av hans offer ett samtal på telefonen på sitt jobb på en Denny’s Restaurant med budskapet att han ska våldta henne igen. Någon får en julhälsning. Många får tysta samtal. Ett och ett halvt år efter en annan våldtäkt får hans första kända offer det här samtalet, som hon spelar in:

Flera av hans andra offer har identifierat rösten som hans.

Han beskrivs ofta av sina offer som:
Vit
18-25 år (ibland så ung som 16!!)
Naturligt atletiskt byggd
Mörkblont/ljusbrunt hår
178 cm
70-75 kg
Hans riktiga röst är mer high-pitched än average male

Den enda fantombild som man vet föreställer just EAR och inte bara en person som betett sig misstänkt i samband med en attack, är den här (kontexten är otrevlig, i samband med ett oralt övergrepp på en 16-årig flicka, vilket är en traumatisk situation och kan påverka ens bedömning såklart – men trots det den enda):

openmask

Han tros vara välklädd och passa in i “upscale neighbourhoods”, han smälter in, han har inkomst (då han inte är intresserad av att ta pengar) och uppfattas av omgivningen som harmless. Han kan vara vem som helst. Den som man inte misstänker.

Medan tiden går tar han fler och fler risker. Polisen kunde få samtal med budskapet “I’m the East Side Rapist and I have my next victim already stalked and you guys can’t catch me” och några timmar senare var en kvinna våldtagen av honom.

Under vissa attacker gråter han efter mamma, att han inte vill mer. Vid åtminstone två tillfällen har han vänt sig till vård/rådgivning och bett om hjälp att sluta. Under andra attacker har vittnet berättat att han verkar spela drogpåverkad på ett barnsligt naivt sätt. Andra gånger stjäl han eller frågar efter droger som senare hittas dumpade på grannens bakgård. Samtidigt markerar polisens blodhundar starkt på att han antingen är kraftigt drogpåverkad eller lider av en ovanlig sjukdom. I samband med attacker hittas en karta, något som verkar vara en skoluppgift. Året innan skickades ett brev med poesi in till lokaltidningen i namnet East Area Rapist. Här är The Punishment Map:

EAR-ONS-_Punishment__map
pun2

Polisen är säker på att han lämnar “red herrings” och villospår efter sig. För att förvirra och dölja vem han verkligen är. Frågan är då såklart: vad är på riktigt och vad är skådespel?

Han tar sig inte bara rätten över någons kropp, det sker dessutom i ens eget hem, den plats i världen där man ska kunna vara trygg. Man är inte på fel plats vid fel tillfälle. Han har valt ut en för att han vill våldta och döda kvinnor och man råkar vara en kvinna. När man sedan ska försöka läka och bearbeta fortsätter man att hitta spår efter hans övergrepp. När man skjuter bort soffan för att dammsuga ligger kanske en böjd sked där som man aldrig sett förut. En mössa som ligger i helt fel garderob. Varje gång man ska öppna ett skåp eller en låda riskerar man att se spår efter våldtäkten. Varje gång man svarar i telefonen kan det vara sin våldtäktsmans flåsande på andra änden.

ERX1dzyFoto från ett Town Hall Meeting om attackerna

Många som bodde i Sacramento vid tillfället minns fortfarande rädslan som spred sig. Hur låssmederna fick jobba dygnet runt och par som gjorde utrymningsplaner för de visste att han skulle slå till igen, men bara inte var. 

Han är en så himla läskig person. Lyssna bara på det här: en kvinna i en bil ser en man i skidmask ligga på mage i en trådgård och kräla mot ett fönster. Hon vänder huvudet för att se om det är fritt att köra vidare. När hon tittar tillbaka står mannen och knackar på hennes bilruta. När hon kör iväg jagar han henne på cykel. Eller det här: en polismans barn vaknar en natt och ser i fönstret att en mans ansikte titta ner från taket. Mannen hissar sig sedan ner och försvinner. Barnet väcker sina föräldrar, som tror att han svamlar om någon mardröm. Folk i Sacramento är rädda.

I mitten av 1978 lämnar han plötsligt Sacramento och börjar attackera på andra ställen i norra Kalifornien. Modesto, Davis, Concord, San Ramon, San Jose, Walnut Creek, Danville, Fremont.

fbi44
Bild som släpptes i samband med FBIs presskonferens 2016

1979 föds seriemördaren Original Night Stalker (ONS) i de södra delarna av staten. Han beskrivs som ett spöke som försvinner i mörkret, men tycks ha bevakat sina mordoffer ett tag innan. Männen dödas först, kvinnorna utsätts för övergrepp och mördas med brutalt övervåld. Under två år 1979-1981 mördas nio personer. Sedan är det tyst i fem år. 1986 återvänder han till Irvine för att mörda en sista gång, bara några kvarter ifrån ett av hans tidigare mord.

Det är inte förrän år 2001 som DNA binder samman East Area Rapist och Original Night Stalker. De är samma person. EAR+ONS=EAR/ONS. Dagens efter informationen släpptes till pressen får ett av offren ett samtal som hon är säker på var från EAR/ONS.

”Do you remember when we played?

Han ringde henne fastän hon gift om sig, bytt efternamn, flyttat till andra sidan stan och bytt telefonnummer som registrerades i hennes mans namn.

Sen dess har det varit tyst.
Tills nu, när Fox40 hävdar att det har kommit nya bevis på att EAR/ONS fortfarande är vid liv.

fbi3
Bild: FBI

Bevisen förväntas släppas den närmaste tiden.

För några veckor sedan höll polisen en presskonferens och berättade om nya detaljer i utredningen. Om en man som sökte hjälp på American River Hospital dagen efter attack 22. Av någon anledning trodde personalen att den mannen var EAR/ONS, men han försvann innan polisen anlände och utan läkarhjälp. Efter det blev det ingen ny attack på tre månader.

I februari kommer ytterligare en podcast och en bok från två insatta privatspanare som har lagt oerhört mycket tid och jobb på fallet. Flera tv-serier och radioprogram är på ingång.

EAR/ONS har begått 60 brott och det finns stora mängder information (samtidigt som man räknar på att endast hälften har släppts av LE), därför är det ingen idé att jag fördjupar mig ytterligare i just det här inlägget när andra redan sammanställt så bra. Jag har ju redan skrivit 30 kilometer. Därför hänvisar jag er till andra för mer detaljer, så hörs vi snart och djupdyker:

Okej, lovar att aldrig skriva ett så långt inlägg igen!

Podcast:
CASEFILES case 53.
På engelska (australiensisk, det blir man ju glad av) som många insatta *privatspanare* tycker är bäst, mest saklig och täckande.

Internet:
Kat Winter
Quester

Bok:
Båda är förstahandskällor och skrivna av poliser som jobbade med fallet under olika delar av utredningen

Hunting a Psychopath av Richard Shelby
Sudden Terror av Larry Crompton  

10 reaktioner till “EAR/ONS #1: introduktion till Kaliforniens mest svårfångade seriemördare och våldtäktsman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s