Sju år och ingen rättvisa för Chanel

OK kära läsare, är ni klara för en ROMAN om ett mord i en liten by väst om Cape Town?!?

När min partner och jag var på en månads lång resa runt omkring i Sydafrika i 2014 så passade vi på att besöka det lilla samhället Franschhoek, som ligger i vindistrikten väst om Cape Town. När man är i ett vindistrikt så måste man ju SJÄLVKLART dricka vin, därför bokade vi in oss på det lilla vintåget som åker i en rak linje mellan de olika vingårdarna i byn. På den första vingården vi besökte hamnade vi bredvid ett ungt Sydafrikanskt par vid bardisken – hon var från Franschhoek och delade mer än gärna med sig av historier om området för oss två ivriga turister. Nästa stopp med tåget var vingården Dieu Donnè Wine Estate, och när vi satt ute på deras terrass, med imponerande utsikt över området, så berättade vår nya bekant att en av vingårdens managers arresterats några år tidigare för mordet på sin fru. ”Han kommer aldrig bli dömd för det”, sa hon tvärsäkert.

Bild 1Bild av Dieu Donne. Foto: Dieu Donne Vineyard

När vi fick den här historien berättad för oss så var det med en massa detaljer om hur lokalsamhället fungerade i stort. Av den vita delen av befolkningen så är de flesta av nederländskt ursprung, och enligt tjejen vi pratade med så lever de patriarkala strukturerna fortfarande i bästa välmående bland de invånarna. Många av kvinnorna var enligt henne hemmafruar och partnervåld var relativt vanligt förekommande. Hon hade själv valt att flytta därifrån till Johannesburg eftersom hon ville ha en karriär och hitta en partner med andra värderingar än de män som hon vuxit upp med i Franschhoek.

Hennes historia om mordet på Dieu Donnè fastnade någonstans långt bak i huvudet och nyligen började jag googla mig fram till mer info om det. Jag är ärligt talat förvånad över hur lite info det faktiskt fanns, med tanke på vilket lugnt litet samhälle Franschhoek är, jag var helt övertygad om att det skulle vara skrivet massa om det i lokal media. Anyways, here is the case, kommentera gärna om vad ni tror och tänker, eller om ni hittar något mer som jag missat!

Johan (26 år i 2010) och Chanel du Toit (28 år i 2010) bodde i ett hus på Dieu Donnè Wine Estate. Både Johan och hans föräldrar jobbade som managers på vingården, medan Chanel jobbade som administrativ manager på en granngård. Det är tydligen väldigt vanligt för fast anställda på vingårdar i Sydafrika att bo på vingårdens område, ofta är boendet inkluderat i kontraktet.

Bild 2

Bild på Johan och Chanel du Toit. Foto: Netwerk24

Klockan 02:00 på natten den 7 juli 2010 åker Johan du Toit hemifrån, eftersom han ska på jakt i Springbok, ca. 70 mil därifrån. Kvar i huset lämnar han Chanel, som enligt honom ligger och sover, och deras hund Jack. När Johan nästan kommit fram till platsen för jakten ringer han till Chanel ett par gånger men kopplas direkt till telefonsvarare. Jag har inte hittat något exakt klockslag någonstans för när detta skulle vara, men jag gissar på runt halv åtta-kvart i åtta på morgonen. När Chanel inte svarar så ringer Johan till sin mamma, Ronelle Kitshoff-Du Toit, och ber henne gå till deras hus för att undersöka varför Chanel inte svarar i telefon. När Ronelle kommer till huset kl. 08:15, står skjutdörren som de använder som ytterdörr öppen. Det finns inga tecken på att någon försökt bryta sig in i huset. Ronelle hittar Chanel död på golvet i parets sovrum, där hon ligger naken men täckt av en filt. På sängen ligger ett vapenskåp och ett gevär och kläder ligger strödda runt omkring i rummet.

OK, än så länge tänker man att det här kan ju vara ett inbrott, kanske Johan glömde att låsa ytterdörren när han åkte hemifrån? Men, this is where shit gets weird…

Rättsläkare Deidre Abrahams kommer till platsen drygt fem timmar senare. Efter att ha undersökt Chanel kan hon konstatera att kroppen inte bär några tecken på sexuellt våld. Chanel har strypts, men det finns även bevis på att hennes mun och näsa utsatts för tryck. Hon har rivmärken i ansiktet och hon har hud, blod och hår under naglarna. Enligt rättsläkaren tyder rivmärkena i Chanels ansikte på att hon försökt klösa bort den hand eller det föremål som täckt hennes näsa och mun. Abrahams slår fast att Chanel mördats runt åttatiden på kvällen den 6 juli. Alltså sex timmar innan Johan åkte hemifrån… MEN, en annan läkare, som undersökte kroppen timmar senare, menar att tidpunkten kan vara vid åtta på morgonen den 7 juli, alltså sex timmar EFTER att Johan åkte hemifrån.

Det saknas ingenting från huset, förutom Chanels vigselring och mobil. Så det är alltså inte ett sexuellt brott och det är inte ett rån som har gått snett?

Johan återvänder till Franschhoek, och jag vet inte riktigt om det då eller vid ett senare tillfälle tas bilder av honom, men det finns enligt uppgift från rättegången foton på honom med rivsår i ansiktet. Han hade också ett rivsår på sin ena hand. Enligt den advokat som Johan sedan skaffar sig, beror dessa skador på hans arbete på gården. Yeah right…?

Det tar sedan hela nio dagar innan Johan arresteras och det är efter att något väldigt intressant hänt. Detta har jag bara hittat en enda källa på, men det verkar stämma. Efter Chanels begravning, då Johan gråtande håller tal om hur mycket han och deras hund (som deras närmsta grannar förresten INTE hörde skälla på mordnatten) kommer sakna henne, åker han till den lokala polisstationen och gör ett erkännande till Warrant Officer Johan Nel. Erkännandet kan dock inte registreras pga det måste ske inför en SENIOR Officer. Det räknas alltså inte som bevis enligt Sydafrikansk lag. Herregud. Innan någon hinner hämta en Senior Officer ringer dock Johan du Toit sin advokat, William Booth, som säger till honom att omedelbart sluta prata med polisen, vilket han gör. William Booth har senare i rätten uttalat sig om att polisen försökte tvinga ett erkännande ur hans klient genom att hota honom.

Bild 3

Bild på Johan du Toit. Foto: News24

Den 16 juli arresteras i alla fall Johan du Toit och åtalas för mordet på Chanel du Toit. Polisen håller honom fängslad i några dagar för att de ”ska hinna förhöra alla eventuella vittnen”. Men, get this – Johan släpps mot borgen på R6000 (ca. 4100 SEK) den 21 juli. Han får lämna ifrån sig sitt pass och skriva på papper som intygar att han ska stanna i kommunen och visa upp sig hos polisen två gånger i veckan. Han får en lista på statens sju vittnen, som han inte får lov att ta kontakt med. Han ska bo i sina föräldrars hus på vingården och fortsätta sitt jobb som manager, och gissa vad? Fem av statens sju vittnen jobbar också på Dieu Donnè, två i restaurangen och tre på gården… Alltså, just den här delen är så jävla dum att jag storknar. En av två grejer kommer ju garanterat hända här:

 1. Johan pratar med statens vittnen och påverkar deras vittnesmål
 2. Vittnena känner sig så jävla obekväma med att jobba tillsammans med personen de ska vittna mot att de tvingas sluta

När Chanels familj informeras om att Johan du Toit åtalats för mordet, gör hennes styvfar Albert Murphy (som är advokat och fd. polisutredare) följande uttalande:

”I wanted it to be another suspect because we not only had a murder in our family – we now have an alleged murderer within our family,” the grieving man said. ”There was a terrible, terrible struggle. I’ve been told by police there was skin under her nails. She was killed with bare hands. That final moment, in which the murderer took a decision to take someone’s life is a major, major decision. I want to know what made (the murderer) so angry,” he said.

Albert Murphy gör klart för alla att han kommer vaka över polisutredningen, eftersom han redan nu oroar sig för att polisen inte gör nog för att säkra bevis mot du Toit.

Utredningen fortsätter medan Johan du Toit lallar omkring som en fri man, men rykten sprids snabbt i Franschhoek. Tydligen planerade Chanel att lämna Johan pga att han varit otrogen mot henne med Lucia Kock, en av hennes närmsta väninnor. Vid en granskning av hans telefon visar det sig att han ringt fler samtal till Lucia än till sin egen fru Chanel. En av Chanels andra väninnor är för övrigt listad som ett av statens vittnen. När polisen återigen söker igenom huset hittar de Chanels saknade vigselring. Den ligger i en påse i hennes nattduksbord – ytterligare något som stödjer teorin om att hon skulle lämna Johan.

Åklagare Chris Abrahams går ut i media inför rättegångsstarten och säger att de har bevis på att det varit en fysisk konfrontation mellan makarna innan Chanel mördats. Johan du Toit meddelar via sin advokat att han inte är skyldig till brott. När rättegången börjar i januari 2013 vittnar Lucia Kock om sin affär med Johan. Hon berättar att de möttes i ett övergivet hus nio dagar innan Chanel mördades, klädde av sig nakna, men sen inte hade sex med varandra eftersom ”hon stoppade det innan det gick för långt”. Eller hur, I smell bulllshit…

Den 26 juni 2014 gör domare, åklagare och försvar en brottsplatsbefaring, där försvarsadvokat William Booth gör ett stort nummer av hur otrygg fastigheten är eftersom den saknar inhägning. Enligt Booth hade en person kunnat ta sig in på fastigheten från flera olika håll. Åklagaren påpekar dock att vid vägen som leder upp till vingården så finns det fem starka strålkastare som var påslagna och två vakter patrullerade egendomen. Det fanns även en övervakningskamera på området, som inte hade filmat någon obehörig person på området.

Bild4

Johan du Toit på brottsplatsen. Foto: IOL news

Den här rättegången går lååångsamt, men ingen verkar bry sig förutom Chanels familj, som vid upprepade tillfällen anklagar polisen för ineffektivitet och slarv i utredningen. Den första domaren som ser över saken blir sedan tyvärr allvarligt sjuk och då tar rättegången en paus. När domaren avlider i sviterna av sin sjukdom, måste man hitta en ny domare, som sedan ska sätta sig in i fallet innan rättegången kan fortsätta. I 2015 tar rättegången dessutom ett halvårs paus pga att man ska renovera lokalerna i Paarl Regional Court… Det var först planer på att rättegången skulle fortsätta i en containerbyggnad under renoveringen, men detta överklagade William Booth, eftersom han menade att detta skulle betyda en mindre rättssäker rättegång. Hela tiden jobbar Booth hårt med att diskreditera Dr. Deidre Abrahams som vittne, för att få de fysiska bevisen ogiltigförklarade. Den 10 mars 2017 lägger Booth in en ansökan om att staten ska släppa åtalet mot Johan du Toit. Man bara ”whaaaaaaaaaattt?!?!!?”. Ansökan avslås av den nya domaren.

Den sista artikeln jag kunde hitta om den här rättegången var daterad 7 juli 2017 och har rubriken ”7 years and still no justice for Chanel”. I artikeln står det att rättegången ska starta upp igen i oktober samma år. Har inte kunnat hitta någon info om rättegången faktiskt fortsatte då eller om den skjutits upp igen.

Så vad tror ni? I min bok finns det inga tvivel om att Johan du Toit är skyldig. Han har helt klart motiv, han ERKÄNDE (men inför fel person), ut från rättsläkarens undersökning verkar det som att han faktiskt var i huset vid tidpunkten då Chanel mördades, det verkar också som om åklagaren faktiskt har DNA-bevis från Chanels naglar på att det var Johan hon slogs med innan sin död. OCH VARFÖR SKÄLLDE INTE JACK??

Men kommer han faktiskt dömas till fängelse? Och NÄR i så fall?? Seven years and counting…

3 reaktioner till “Sju år och ingen rättvisa för Chanel

 1. Först och främst: SÅ BRA SKRIVET!!!
  Sedan: vad i hela helvete. Systemet verkar helt rubbat. Bara det att han efter en borgensumma som är så sjukt låg kan chilla runt fritt och vara nära nyckelvittnen?!? Blir så matt. Är också övertygad om att han är DUNDERSKYLDIG!

  Gilla

  1. Tack, nu blev jag varm i hjärtat!
   Det är bland annat detta med borgen som Chanels familj öppet har kritiserat. Johan du Toit satt fängslad i några få dagar innan de släppte ut honom och summan var verkligen löjligt låg. Chanels styvpappa har vid flera tillfällen krävt att ansvarig utredare ska ersättas pga bevisad inkompetens, men inget händer…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s