36 svar jag vill få i finalen av Bron

Imorgon är det sista avsnittet av sista säsongen Bron. Wöhöhö! – något slags hockeykilleljud

Ja, det är en spännande serie och så. Särskilt eftersom den innehåller omotiverade cliffhangers som sedan inte har något med storyn att göra..? Det förlåter jag.

Men det var först när jag läste Frasse Levinssons text “DEN NYA SÄSONGEN AV BRON ÄR ETT HAVERI” som jag började känna att det finns en del frågor som måste redas ut innan säcken knyts ihop och eftertexterna rullar för sista gången. Till exempel:

1. Såååå hur kommer det sig då att en polis med dokumenterade vanföreställningar och missbruksproblem tillsammans med en person som kom ut från finkan för en kvart sedan får ansvar över det mest prestigefyllda jobbet i branschen?

2. Kommer Sagas knivskada få en enda konsekvens i seriens handling?

3. Förutom att utnyttja stackars radiotjänstbetalares twittrande om hur spännande det var efter avsnitt ett för att aldrig någonsin nämnas igen?

4. (Gud förlåt, jag skojade angående radiotjänst. Den tråkigaste åsikten som finns är kanske när personer tror att radiotjänstbetalning innebär rätt till att allt innehåll i SVT ska passa ens smak. Man ba “Nej det är inte så det fungerar”).

bron3

5. Tillbaka till ämnet:

6. För att sedan vara på sjukhuset i tre minuter innan hon hoppar in i sin bil och kör till jobbet? VA? VAAA?

7. Jag känner mig lurad.

8. Sjukt ändå om knivskadan plötsligt skulle dyka upp i handlingen igen? Saga lyckas inte skjuta mördaren i slutscenen för hon blev distraherad när stygnen plötsligt går upp. Istället blir hon träffad. Varje saga har ett slut. The end.

9. Varför har poliserna ett porträttfoto av tvillingen Patrik som clown? (Den här funderingen såg jag först på Twitter, men kan ej minnas vem som ska få credden. Förlåt. Jag har i alla fall tänkt jättemycket på detta)

10. Alltså varför inte bara ett vanligt passfoto?

11. Vem hade ens ett clownfoto redo att ge till polisen? “Ta det här” “Tack”

bron2

12. Varför kunde de inte bara anlita två riktiga tvillingar? (blir iofs glad när jag tänker på att det är trickfilmat)

13. Hur kommer det sig att ingen reagerar på att de utreder morden som sammankopplade pga ytterst svaga indicier (om överhuvudtaget någon)?

14. Rent statistiskt borde det ju vara mer sannolikt att ett mord är utfört av förslagsvis ens ex-partner? Statistiskt alltså.

15. Särskilt när *modus operandi* inte är likadant alls i något mord?

bron5

16. Alltså det kanske är jag som har dåligt minne här, men HUR kommer det sig att de tror att det är samma mördare egentligen?

17. Alltså ja, det kommer ju vara det. Men det är ju fett overkligt väl?

18. Eller?

19. Vad har jag missat?

20. Då är det ju bara att dra upp random skjutning, hängning, etc och bestämma att det är ett tema.

21. Och ännu luddigare blir det ju när mordoffret inte är det verkliga offret.

22. Och att ett av offren som binds till temat är en häst…? Har jag drömt det här?

23. Tänk om det finns en helt självklar och tydlig koppling som jag bara glömt bort helt och därför kommer behöva skämmas för mitt utbrott de senate tio punkterna. Ursäkta på förhand.

bron9

24. Varför är poliserna alltid i mördarnas sikten? Ingen victim blaming eller så, men det är ju rätt ovanligt med så många personliga kopplingar i en och samma arbetsgrupp? Först Martin, sen Hans och nu Henrik och Lillian.

25. Existerar ens såna här mördare i verkligheten? Vet ni något fall av “organiserade seriemördare som mördar på tema (dödsstraff, politiska frågor)”?

26. OKEJ jag är verkligen inte Leif GW, men jag tänker såhär: det finns (serie)mördare som mördar pga själva akten: the thrill, sexuella motiv, vrede (BTK, P*der M*dsen om han döms). Det finns seriemördare som mördar där akten inte alls är det viktiga, utan ett sätt att få uppmärksamhet och en plattform att uttrycka sitt budskap på (Zodiac, UNAbomber).

bron7

27. Sen finns det mördare om mördar pga allvarlig psykisk störning (Archie McCafferty som trodde att hans son skulle komma tillbaka från det döda om han mördade sju personer eller Leonarda Cianciulli som trodde att hennes förhållande var under en förbannelse så hon blev tvungen att göra tvål och tekakor av människor)

28. Eller personer som mördar för ekonomisk vinning. Ni förstår hur jag tänker? Det finns flera olika sorters motiv för seriemördare. JA?

29. Men i Bron använder ju flera seriemördare själva akten som ett medie för att uttrycka sitt budskap på ett väldigt utstuderat sätt. En plan som tagit flera år. Finns det någon sån mördare på riktigt?

30. Som Jokern eller Raoul Silva i verkligheten?

31. Jag kommer inte på ett enda fall?

bron6

32. Varför opererar dessa mördare i så fall alltid på gränsen mellan Sverige och Danmark? Tänkte jag skriva. Men skäms nu pga tråkig och töntig fråga. Det är en tv-serie!!! Det är som att calla out Midsomer och Ystad. Ett öppet mål. FÖRLÅT.

33. “Intelligenta mördare” vars plan har en oväntad twist betyder inte per automatik att det är ett bra och djupt manus?! Är vi inte lite trötta på det egentligen? På samma sätt som man är trött på anti-heroes?

34. Är Kevin en skummis eller en kompis?

35. Och varför fattar ingen att Saga inte nödvändigtvis är Henriks ömmaste punkt nu när Astrid är tillbaka?!?!? Blir så stressad.

36. Please kan vi få en feelgoodscen med Martin Rohde?

bron10

6 reaktioner till “36 svar jag vill få i finalen av Bron

 1. och! ta in tvillingen igen?? vore ju superkonstigt om de gjorde bemödade sig med att fixa enäggstvillingar varav den ena impersonifierar den andre i första avsnittet och sen ba släppa det? clowntvillingen måste ju låtsas va sin journalistbrolla och kanske vara med i mördarligan på ett hörn? men varför inte mer foreshadowing? förstår inget alls. så much loose ends :SS

  Gilla

  1. Nää justja, man har inte fått svar på hur ”journalisten” känner Tommy? Eller?
   Jag har aldrig haft såhär svårt att hålla koll på trådarna?? Hur är tillgången på enäggstvillingar? Jag kanske tar tillbaka mitt uttalande, för det är så himla gulligt och ❤ SVERIGE ❤ med trickfilm.

   Gilla

   1. visst var det journalist-tvillingen som skrev en artikel lite slappt och fick tommy avslöjad pga. smoking habit? men vet inte om de kände varandra sen tidigare? asså ska bli SÅ spännande att se hur de knyter ihop allers på 59 min ikv! 💫 💫

    Gilla

 2. Japp japp japp japp!!! Håller med vareeenda punkt. När Saga kom på att offren inte var offren utan att det var riktat mot någon så pausade jag tog ett djupt andetag och ba du har valt att se den har serien vill du verkligen fortsätta???
  Orkar inte med att de alltid har *teman* för mördarmönstret……………….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s