2017s tre bästa tv-serier om verkliga fall (enligt mig)

Tänk i framtiden när jag nog har blivit rik på det här, bara för att jag hanterade min rädsla inför döden med att suga åt mig info om mord som en svamp. Ifall det skulle komma en mördare. Som att det skulle hjälpa.

Då, i framtiden, kommer vi på Mörderier kanske årligen dela ut ett pris till årets bästa tv-serie om mord. Ett pris med högt anseende som väger tungt i branschen. Kanske har priset en egen statyett i form av … något som inte känns väldigt okänsligt och respektlöst mot offren (ge gärna förslag?? det kan inte vara en kniv liksom).

Tills vidare får ni se det här som några feta tips bara:

catherine-cesnik-2-2000

Foto från Daily Mail
1. The Keepers, Netflix 2017.

Visst fascineras man av mordhistorier som visar sig dölja mycket mer än man först trodde? Här finns en!

1969 hittas nunnan och läraren Cathy Cesnik mördad. När polisen inte lyckas hitta förövaren börjar några av Cesniks gamla elever att undersöka, rota, begära ut dokument och samla personer som kanske vet något. Och någon vet något … dam dam DAAM DAAAAM!

Korruption! Viktiga män som skyddar andra viktiga män! Var beredd på att bli arg!

+ den fokuserar inte så mycket på förövare, utan på offren och deras berättelser.

una3

2. Manhunt: Unabomber, Netflix 2017.

Dramaserie om de brott som Ted Kaczynski dömdes för (ja alltså det finns mängder av personer på Internet som vill tillskriva honom t ex Zodiacs mord och dessutom cirka alla andra cold cases i världen), bomber som skickades via post och under 20 år dödade 3 och skadade 23 personer.

Okej, det ÄR en typisk kille-blir-besatt-av-att-lösa-ett-fall-och-försummar-allt-annat, men inte bara. Det är fint och sorgligt och hemskt och drabbar en.

2017_Mindhunter_NetflixGetty_261017

Foto från Netflix/Getty
3. Mindhunter

Jag tänker att många som är intresserade av true crime drömmer om att mörda någon. SKOJA! Jag menar såklart tvärtom (fan blir nervös att FRA sätter mig på bevakning nu): man vill förstå något som är helt otänkbart för en. Mord alltså. Och som av en händelse handlar Mindhunter om personerna inom FBI som började analysera beteenden, tänka kriminalpsykologi och seriemördarprofilering på 70-talet. Det intressanta med mörderier.

I serien möter vi bland annat Ed Kemper, BTK och Richard Speck. Och många fler true criminals som jag aldrig hört talas om innan. Så kan man sitta och läsa artiklar om förövarna parallellt om en vill. Det vill man ju.

Mycket binge-worthy.

OBS OBS! Tänk på källkritik. Det gäller såklart alla berättelser som ska gestalta en verklighet/sanning. Andra sidan av myntet och andra viktiga lärdomar. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s